Tek.no

Sniktitt Motorola Moto X4

Mobiler trenger ikke å være dyre for å være stilige

Motorola Moto X4 ser lekker ut.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
10 Sept 2017 06:00

Berlin / Tek.no: Skal du ha telefonen som sannsynligvis gir deg mest for pengene i dag er det sannsynligvis en Motorola. Selskapet har virkelig klart å komme seg opp og frem med Moto G-modellene sine. Men hva skjer når de bruker en del av de samme idéene til å lage en mer påkostet sak?

Møt Moto X4. Motorolas nyeste telefon i det som i utlandet kalles «super-midrange», altså middels godt utstyrte telefoner innpakket i et ytre som er såpass lekkert at det like gjerne kunne vært snakk om en toppmodell.

Den er vanntett

Den nye telefonen er pakket inn i glass foran og bak, med metallramme rundt. Den er i tillegg IP68-sertifisert, slik at den tåler vann. Helt tette telefoner er fra før relativt sjeldne i prisklassen rundt 4000 kroner, men igjen har Motorola en god historikk å dra på. Samtlige av deres telefoner er på ett eller annet vis sikret mot elementene. De som ikke har sertifiseringer har belegg på innsiden som beskytter mot vannet.

Ett av trekkplastrene her er et nytt dobbelkamera. Disse begynner snart å bli like vanlige som ordinære enkeltkamera i de øvre prisklassene, godt hjulpet av Huawei og LG som gjennom flere år har satset på dem.

Funksjonen som lar deg vise enkeltfarger i et hav av svart hvitt fungerer rimelig bra.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det Motorola gjør med kameraprogramvaren i denne telefonen er imidlertid hakket mer spennende enn de vanlige refokus-mulighetene. Disse er naturligvis også inkludert her, ettersom enhver dobbelkameratelefon med respekt for seg selv inkluderer slikt.

Spesielle kamerafunksjoner

Det ikke alle kan er å ta bilder i svart hvitt der du tillater enkeltfarger å vises som vanlig. Denne effekten er det delte meninger om - den har vært til dels overbrukt tidligere. Men det er uansett en vri som kan ta seg pent ut om man bruker den riktig.

Foruten et par Motorola-spesifikke apper kjører Moto X4 omtrent ren Android. Enkelte av appene har imidlertid litt uvanlige ikoner, men det er også det hele.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Moto X4 ser ut til å treffe ganske fint på fargene når man bruker denne løsningen. Da jeg fikk prøve plukket jeg ut det røde bordet foran meg som fargen jeg ville slippe gjennom, mens alle andre farger forble i gråtoner. Når jeg flyttet telefonen rundt fortsatte den å slippe gjennom liknende rødfarger, mens det meste fortsatt var grått på skjermen. Den viste ingen tegn til tregheter eller hakking mens den gjorde dette.

Og det er i og for seg imponerende. For på innsiden er det ikke den raskeste maskinvaren du finner. Men her er det også nesten ren Android som kjører. Det skal sies at Motorola den senere tid har begynt å sende ved en ikonpakke som ikke helt likner på den Google selv lager, men akkurat hvilke ikoner som benyttes burde ikke påvirke ytelsen nevneverdig.

Kan sende Bluetooth-lyd til fire samtidig

Avhengig av lyset som treffer den kan Moto X4 få litt forskjellige farger. Det var mange gule lyskastere på Motorola-lanseringen.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Dermed er det ikke så overraskende at dette virker som en lynkjapp telefon i bruk. Motorola har flere ganger tidligere bevist at de klarer seg med vesentlig mer puslete innmat enn denne uten at det går på bekostning av brukeropplevelsen.

En ting som er forholdsvis spennende er måten Bluetooth er bygget inn på. Samsungs Galaxy S8 kan sende Bluetooth-lyd til to samtidige enheter, være det seg hodetelefoner eller lydanlegg. Moto X4 dobler dette, og kan sende til fire samtidig. Volumet for hver av kanalene kan styres separat.

Muligheten for å sende til to hodetelefoner er nok den som vil bli mest brukt. Denne blir i praksis bare en variant av det klassiske Y-leddet eller øreproppdelingen folk har brukt til å lytte til (omtrent) samme lyd tidligere. Akkurat hvor mange som trenger å kringkaste Spotify til tre andre utenom seg selv er et litt mer åpent spørsmål.

Motorolas egen app lar deg ta styring over funksjonene produsenten har laget spesifikt for sine telefoner. Dermed roter de ikke til et ellers rent Android-system.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Vanskelig prisklasse

Dette virker som en svært spennende telefon. Spesielt om du liker designen på kameratuten bak. Den er nok litt i største laget for noen, men jeg syntes den var forholdsvis pen, med det litt urkasseaktige mønsteret rundt ringen.

Et potensielt større problem er at den er en ekstremt effektiv fingeravtrykksamler. Baksiden på den sølvfargede varianten blir veldig fort fettete. Men dette er tilfelle også for andre blanke telefoner, og heldigvis slipper fingermerkene som regel så lett at det holder med en tur opp og ned av lomma før den er blank igjen.

De sterkeste konkurrentene til denne telefonen er antakeligvis Huaweis Honor 9, og Samsungs toppmodell fra i fjor, Galaxy S7. Sistnevnte er kanskje den mest aktuelle motstanderen, siden den også er vanntett. Men det er ganske mye mer å velge mellom i denne prisklassen. Det spørs om Moto X4 kan slå fra seg like heftig i denne prisklassen som Moto G-modellene gjør i sitt område, som for det meste ligger mellom 1500 og 3000 kroner.

Flere spennende telefoner ble vist frem under årets IFA-messe her i Berlin:

Hvilken synes du er mest spennende? Syng ut i kommentarfeltet under.

annonse

Les også