Tek.no

Sniktitt HiSense A2Pro

Telefonen har fargeskjerm på forsiden og e-papirskjerm på baksiden

Mobilen med to ansikter har ett som holder ekstra lenge på strømmen.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
2 Sept 2017 14:00

Berlin / Tek.no: Mobilene vi går rundt med ganske like, selv om produsentene elsker å hevde det motsatte. Derfor er det mange som prøver å finne måter å skille seg ut på. Én slik måte er Hisense A2Pro et prima eksempel på. Den har skjermer på begge sidene.

Hva skal man med to skjermer, kan man jo spørre seg. Og her er det minst to svar som er viktigere enn de andre. Man sparer strøm på å bruke E ink-skjermen på baksiden, og slike skjermer er langt mer behagelige enn vanlige belyste mobilskjermer om du skal lese lange stykker tekst. Dette er en type elektronisk papir, og samme type konsept som du finner i Amazon Kindle og liknende e-boklesere.

Strømsparende men ganske trege

Det avgjørende her er at e-papir kun bruker strøm når det skal oppdatere. Så fort teksten står på skjermen, står den der i tilnærmet evig tid uten at mer strøm trenger å tilføres.

En ulempe med slike skjermer er at de færreste av dem er spesielt raske, og de fleste befatter seg med svart og til nød gråtoner. Det finnes varianter med raskere oppdatering og farger, men disse er ikke utbredt.

HiSense-telefonen virker å ha en mellomting. E-papirskjermen er relativt rask - faktisk rask nok til at å fotografere med telefonen fungerer helt fint, uten sjenerende blinking eller andre typiske e-papirirritasjoner fra skjermen.

Telefonen gjør også en rimelig god jobb på å vise bildet så riktig som mulig, gitt at dette ikke er en fargeskjerm. Kontrastene i bildet blir likevel ganske godt synlige, og for selve fotograferingens del oppleves det ikke som en enorm ulempe å bruke e-papirskjermen, selv om den vanlige skjermen naturligvis blir mer detaljert.

Det er enkelt å bytte mellom skjermene

Et par knappetrykk aktiverer skjerm nummer to. Deretter trenger du bare å snu telefonen for den gjør selve byttet.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Den vanlige skjermen i dette tilfellet er en relativt flott Super AMOLED-skjerm med full-HD-oppløsning.

En liten knapp plassert sammen med de vanlige Android-snarveiene nederst på skjermen lar deg bytte mellom de to skjermene. Byttet skjer raskt og problemfritt. To knappetrykk, snu telefonen og du er i gang på motsatt side.

Det imponerer litt at HiSense har valgt å kjøre hele Android-menyene på ekstraskjermen. Her er det ikke noen få, tilpassede funksjoner uten utbyggingsmuligheter. Du kan bruke menyene akkurat som vanlig, om enn i svart hvitt.

– Denne telefonen her har jo selfie-kamera på begge sidene, tenkte jeg plutselig.

E-papirskjermen er faktisk kjapp nok til å fungere greit under fotografering..
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det tok meg en stund å innse hvor tåpelig denne tanken var. Den har, som omtrent alle andre telefoner, kamera både foran og bak. Men de er plassert så å si likt i chassiet på telefonen. Dermed fungerer de utmerket om hverandre når man bytter mellom sidene på telefonen.

Et par betraktninger

En løsning jeg gjerne hadde sett her var at telefonen selv oppfattet hvilken side den ble brukt på, og startet kameraappen på motsatt side. Slik at det som til enhver tid fungerer som hovedkamera er det man ser først. I stedet fortsetter telefonen å bruke det kameraet som var i bruk sist. Her er det muligens delte meninger om hva som vil være nyttigst.

Selve Android-menyene kunne kanskje vært hakket bedre tilpasset gråskjermen på baksiden. Den må ty til matriseopptegning (prikker av grått og svart) av en del av grafikken for å gjengi det som ellers ville vært fargenyanser og overganger, og det ser tidvis litt rart ut.

Et forenklet menysystem kan ta over hvis du ikke trenger fullverdig Android..
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Men man kan velge mellom et forenklet menysystem og fullverdig Android når man bruker bakskjermen. Det forenklede systemet har kun veldig grunnleggende funksjoner som klokke og meldinger og den typen ting. Dermed burde det spare enda mer strøm ved at maskinvaren ellers i telefonen ikke trenger å jobbe fullt så hardt.

Både tekst og det enkle mensystemet fungerer helt prima på den bittelitt mindre bakskjermen.

Relativt enkel maskinvare

Denne fingersensoren likner veldig på en vi har sett før..
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Dette er ikke den aller mest påkostede telefonen ellers. Den kjører en ålreit, men ikke altfor dyr Snapdragon 625-brikke, har 4 GB RAM og et batteri på 3000 mAh. Batteriet er ikke blant de største vi finner i mobiltelefoner i dag. Det finnes tross alt varianter med dobbelt så store batterier der ute. Men HiSense lover at batteritiden skal kunne strekke seg mot tre dagers tung bruk om du bruker e-papirskjermen. Sannsynligvis snakker vi om en tredel til halvparten kortere batteritid med hovedskjermen i drift.

En virkelig imponerende ting med denne telefonen er hvor tynn den er, gitt at den har to skjermer. Hvis den er én millimeter tykkere enn toppmobiler flest, så er det i så fall det. Produsenten hadde ikke oppgitt fulle spesifikasjoner for den i sin bås, og vi venter fortsatt på å få et spesifikasjonsark tilsendt.

De tilpassede Android-menyene tar seg mye bedre ut på hovedskjermen, men det er mest kosmetisk. I praksis fungerer de meget bra også på e-papirskjermen..
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Ellers er telefonen bygget i glass både foran og bak. Det er et naturlig byggemateriale når du skal kunne se gjennom begge sider av telefonen. HiSense har også «dratt en Sony» ved å ha fingersensoren i låseknappen på høyre side av telefonen. Dette er en påfallende lik løsning som den Xperia-modellene bruker, og det overrasker neppe dersom de to produsentene har felles underleverandør, eller at det er Sony selv som leverer løsningen.

Koster litt mer enn andre

Prismessig var det ikke godt å få et estimat ut av HiSense for denne telefonen her. Jeg foreslo at liknende spesifikasjoner og design kanskje kunne selge for rundt 400 euro, men at det var vanskelig å anslå hvor mye ekstra e-papirskjermen på baksiden ville koste.

Kanskje tok jeg litt hardt i, for brått ble svarene mer konkrete. HiSense ser for seg at denne vil ligge rundtom hundre euro dyrere når den selges i Europa, og koster den rundt 500 euro på kontinentet, vil den nok koste rett i underkant av 5000 kroner i Norge.

Spesielt billig blir den altså ikke. I hvert fall ikke om man tenker på den som en hvilken som helst Android-mobil. Men det er nettopp det den ikke er, og kanskje nettopp derfor den er verdt prisen.

Liknende løsninger finnes alt, og flere er på vei inn i markedet. For tiden er det en del oppmerksomhet rundt Meizu og deres Pro 7-modell.

Denne har en betydelig mindre skjerm på baksiden av telefonen, og filtrerer ut deler av grensesnittet som kan kjøre på den. Slik at man har enkel tilgang på meldinger og varslinger uten å vekke den store skjermen. Telefonen er foreløpig bare på vei inn, og ikke testet, men det virker sannsynlig at bruken her vil skille seg en del fra måten man kan bruke HiSense-telefonen på.

Det fokuseres mye på heldekkende skjermer om dagen, og i kategorien heftige toppmodeller har antakeligvis LG vunnet dette årets IFA. Les sniktitten på kliss nye LG V30 her »

annonse

Les også