SniktittLG V30

LG V30 blir Samsung og Apples argeste konkurrent

Vi har fått prøve det som ligger an til å bli markedets beste mobil.

Berlin / Tek.no: De siste årene har ikke fart så godt med LG på mobilmarkedet. Omtrent annenhver modell har vært fabelaktig, mens de andre ikke har vært det. Telefonene som ikke har innfridd har nok tært litt på tilliten, og flaggskipene har dermed falt raskt i pris. Men kan hende er det kliss nye V30 som skal bedre dette inntrykket?

Det ser iallfall ut som nok en av de meget gode LG-ene dette. Årets G6, som har vært toppmodellen frem til nå, har i hvert fall vært en av de virkelig gode telefonene fra selskapet. Og V30 kan ses på som en enda mer toppspesifisert utgave av den samme telefonen.

Her får du den samme superbrede helskjermsopplevelsen med 18:9-aspekt. Denne gangen er det en OLED-skjerm som benyttes, og den er seks tommer stor. På grunn av aspektet er det mer naturlig å se på dette som en høy 5,5-tommer.

Som sin lillebror, G6, har V30-skjermen også HDR-støtte, slik at Netflix-innhold bokstavelig talt kan skinne når det vises på telefonen.

Ekstremtestet glasstelefon

Kameraet har fått mange oppgraderinger, og det inkluderer bedre stabilisering og ekstremt lyssterkt glass på f/1.6.

V30 er dessuten også vanntett, og skal tåle støt bedre enn glasstelefoner flest - den er faktisk testet etter Mil-810-G-sertifiseringen og har IP68-sertifisering for vanntetthet. Førstnevnte test kan tilpasses av produsentene, så i V30s tilfelle betyr det at den er testet og har klart gjentatte fall fra 1,2 meter uten å knuse. De har også testet og funnet ut at den tåler å få spikre gjennom seg uten å ta fyr. LG lover godt pusterom mellom batteri og andre komponenter inni telefonen, og har åpenbart tatt lærdom av en viss annen koreansk telefon.

To andre ting den har på baksiden er fingerleser og dobbel kamerarigg. Dette må omtrent regnes som en klassiker for LG etter hvert. De har hatt liknende løsninger gjennom de siste tre generasjonene telefoner, og i fem-seks ulike toppmodeller. Lenge før resten av verden oppdaget nytteverdien av slike løsninger. Desto mer imponerende - disse en gang eksentriske kameraløsningene har alltid prestert godt også, med reell nytteverdi.

Nye, nyttige kamerafunksjoner

Ingen andre mobiler har et kamera som dette

Og nok en gang virker det som om LG har tenkt å ta ledelsen på en ny generasjon kamerafunksjoner vi faktisk trenger.

For V30 er omtrent et overflødighetshorn på denne fronten. Én ting LG har gjort endringer på er videozoomen. Når du zoomer under filming er det digital zoom som benyttes, og med 16 megapiksler som utgangspunkt kan man zoome litt, selv i 4K, uten at bildekvaliteten blir spesielt dårlig. Men det som er stilig her er måten det foregår på.

V30 er stor, men ikke diger. Fra venstre: Apple iPhone 7 Plus, Samsung Galaxy S8, LG V30, LG G6.

Du kan nemlig markere det du ønsker å zoome inn til på mobilskjermen, og mens du zoomer inn, vil mobilen samtidig gradvis panorere bildet slik at for eksempel ansiktet du ønsker å vise nærmere blir tydelig plassert i bildet. Dette er veldig annerledes enn den sedvanlige løsningen som zoomer «rett frem».

LG bevarer sine vimsete sider. Én av disse er muligheten for mange ulike visningsvarianter for alltid-på-skjermen.

Vi fikk et hint om at LG ønsket å aktivere både elektronisk og optisk stabilisering da de lanserte V20-modellen sin i fjor, der de to ikke fungerte samtidig. Det ville bli en svært vanskelig øvelse, ifølge ingeniøren jeg snakket med i San Francisco. Men de jobbet med det.

Og den jobben har båret frukter. I V30 er begge de to teknologiene aktive samtidig, og et mer stabilt bilde under filming skal man lete lenge etter. Det ser ut til at EIS (elektronisk bildestabilisering) er aktivt også ved store zoomutslag når man fotograferer, selv om det vanligvis er en videofunksjon. Resultatet er at man omtrent kan bruke V30 som kikkert. Bildet står bom i ro om man holder den bom i ro, selv når man leser tekst på bygninger langt unna. Det er ikke så rent lite imponerende.

Lagrer rådata under filming

Det er dessuten mulig å gjøre videoopptak med rådata i LG V30, noe som naturlig nok skaper himla svære filer, men gir større muligheter i etterkant. For eksempel til såkalt «color grading», eller hvitbalansering, om du vil.

Det kan du forresten gjøre i sanntid mens du tar opp videoen også. Det handler om å endre fargetonen i bildet, slik at man enten kan legge til en stemning i videoen eller bruke det som synlig effekt. Tenk på spillefilmens verden, der du ofte vil se ulike fargefiltreringer brukes for å sette stemningen. Kaldt lys, gjerne med grønne toner, er en mye brukt effekt når stemningen skal være litt utenom, eller kanskje til og med litt håpløs.

Muligheten til å kjøre hvitbalansering i sanntid for 4K-innhold var en av tingene Apple fokuserte på ved lansering av iMacer med ny maskinvare tidligere i år. LGs telefon er ikke riktig så avansert i mulighetene, men funksjonen går i stor grad ut på det samme og nå har du den altså i lomma.

Selv om refokusering kan være nyttig og gi stilige bilder i enkelte tilfeller er det ikke fullt så givende som å plutselig kunne samle hele slektstreffet i ett enkelt bilde uten at fotografen må stå en kilometer unna. LGs variant som også dobler som optisk zoom-løsning er en av de nyttigste i sitt slag, og kan naturligvis også refokusere bildene slik Huawei og Apple pusler med.

Optimal fingerleser

Fingerleseren er lett å finne med pekefingeren, og den støtter godt opp bak den store mobilen når den brukes.

Fingerleseren er som vanlig plassert på baksiden, og den gjør også nytten som låsetast. Plasseringen her er så godt som optimal for en sånn telefon, og da jeg fikk titte på telefonen gjorde LGs representant meg oppmerksom på noe jeg aldri hadde tenkt på før.

Plasseringen av fingerleseren bak, slik selskapet har tradisjon gjennom mange år for, kan omtrent ses på som en sikkerhetsfunksjon i seg selv. Deres undersøkelser viser visstnok at en stor del av uhellene der mobilen går i bakken skjer når man forsøker å låse den opp med frontplassert fingerleser. Har man fingerleseren på baksiden gir man i stedet mobilen ekstra støtte når man låser den opp.

Jeg fikk aldri se selve undersøkelsen dette var basert på, men logikken virker så slående enkel og fornuftig at jeg kjøper den.

V30 har dessuten ansiktsopplåsing som er ekstra sikret mot utskrifter av Instagram-bildene dine. Eksakt hva den sikringen handler om vil ikke LG gå i detalj om, men det handler høyst sannsynlig om at kameraet krever bevegelser i ansiktet før det vil gå med på å låse opp.

LG elsker hodetelefonkontakten

Endelig kommer Quad DAC-lyden til Norge. Lydnerder har grunn til å glede seg!

Foreløpig er det lite som tyder på at hodetelefonkontakten forsvinner fra LGs telefoner. Den har blitt borte fra noen av Motorolas telefoner, nye HTC U11 mangler også den klassiske kontakten og Apple har fått mye pes for å fjerne den i iPhone 7. Samtlige av disse har uansett overganger, men det er altså ikke aktuelt for LG.

V30 har sin hodetelefonkontakt øverst på telefonen, og som produsenten har tradisjon for, er den koblet til en kraftig DAC-løsning med tilhørende innebygget forsterker. Om du kobler til et svært tungdrevet sett hodetelefoner vil mobilen justere uteffekten automatisk, slik at V30 også klarer å drive hodetelefonene du tradisjonelt trenger en bordforsterker til.

Hodetelefonkontakten. Ikke alle dingseprodusentene liker den lenger, men LG elsker den.

Jeg fikk prøve telefonen med en del av mine egne spor, både i form av tapsfri 16-bitslyd og et par 24-bitsspor. Telefonen forsøker selv å skalere opp fra 16 bit, med såkalt interpolering. Dette handler om oppløsningen i lyden, og som når en TV skalerer opp bilder, handler det om å fylle inn gode gjetninger om informasjonen mellom to punkter.

LG V30 ved siden av LG G6.

Ørene mine trives fint i 16 biter, men hvis ikke dine gjør det støtter V30 tapsfri lyd i inntil 32 bit. Men da bør du ha et dugelig minnekort ved siden av.

Det som uansett kan sies er at gjennom mine gamle travere, Denon D2000, låt lyden helt fabelaktig, med en dynamikk man svært sjelden hører fra mobiltelefoner. Når telefonen går i sin særegne HiFi-modus slutter forresten equalizere og annen nips å fungere, rett og slett så du ikke skal kunne forverre en god lydopplevelse på egen hånd. LG drar i og for seg en liten «vi vet best» her, men det er forståelig nok og minner om større forsterkeres moduser for urørt originallyd. De fleste moderne varianter av slike har en eller annen «direct mode».

LG V30 er en syltynn mobil, som er voksen på størrelse, men likevel ikke altfor stor. Den har såvidt buede kanter på skjermen, uten at den helt nærmer seg Samsungs EDGE-skjermer i uttrykk. Den har ingen penn slik Note-modellene har, men det er det heller ikke alle som trenger.

Blir dyr og må ventes litt på

På spørsmål om pris og lanseringstid i Norden hadde ikke LG noe veldig klart svar til meg. Men selv om dette slett ikke blir noen billig mobil, virker det sannsynlig at den legger seg merkbart under siste Note-modell.

Den mest skuffende beskjeden vi fikk, var at V30 kanskje må ventes litt på. Det er ikke avklart nøyaktig når den kommer til Norden, men fjerde kvartal er tidsrammen vi har fått fra produsenten - det begynner i oktober og strekker seg ut året. Forhåpentligvis drøyer den det ikke så lenge som den kan innenfor dette spennet.

En gledelig nyhet for deg som har irritert deg over LGs soneinndeling av funksjoner, med ulike varianter av samme modell i ulike markeder, er at det ikke er planen med V30. Den skal være lik overalt, foruten en Plus-modell som vil selges i svært få markeder. Det betyr at også vi fjellaper får tilgang på Quad DAC-funksjonen og den trådløse ladingen som er bygget inn.

PS: Følg oss på Snapchat for et lite innblikk i hvordan vi har det på messen! Brukernavnet er tek.no !

Les også
LG har akkurat vist frem sin nye toppmodell – LG V30s
Les også
LG bekrefter: Toppmodellen LG V30 kommer til Norge
annonse