Til hovedinnhold
SniktittSony Xperia XZ1 Compact

Folkefavoritten er tilbake!

Hei, Xperia XZ1 Compact, vi har savnet deg.

Berlin / Tek.no: Sony har snudd. Etter at de i fjor prøvde seg på en kuvending fra tidligere suksessmodeller i Xperia Z-serien, er de til manges store glede tilbake på det gamle sporet igjen. Og det sporet er Xperia XZ1 Compact det første hintet om; den første kompakte og tette toppmodellen fra selskapet på to år.

Dette er et område det ikke er reell konkurranse på. I det hele tatt. Så selv om gigantmobilene øker mest i salg - kan antakeligvis Sony vinne en god skjerv kunder på å tilby noe. I det hele tatt.

For det som finnes i denne klassen er for det meste relativt slappe budsjettmobiler - og fjorårets iPhone SE.

Har det viktigste til felles med XZ1

Men i år skal det altså handle om en ny Xperia. Den er i svært nær slekt med den større modellen, XZ1, og deler mange av spesifikasjonene.

De viktige spesifikasjonene som ikke er delt er skjermstørrelse og oppløsning. Omtrent som før, altså.

Vel, ikke helt. Minstemann i serien er bygget i et materiale vi sjelden er borti; glassfiberarmert plast, med metallisk lakk over, og metall i topp og bunn av telefonen. Den største har metall de fleste steder unntatt i topp og bunn.

Telefonen kommer i fire forskjellige farger, og én av dem er rimelig rosa..
USB type-C i bunnen, men Compact-modellen kjører ikke på de kjappeste USB-hastighetene slik storebror gjør..

Compacten innfrir på å være liten. Den føles bent frem knøttete i hånden sammenliknet med storebror, og spesielt om man trekker frem flaket som er Xperia XZ Premium.

Den er ikke fullt så kompakt over og under skjermen som helskjermmobiler som Samsungs Galaxy S8, Galaxy Note 8 og LG G6, men så er det også slik at fullstendig toppede og polerte mobiler med tradisjonell utforming har sin sjarm. Det var i grunnen en viktig del av historien for HTCs utmerkede U11 litt tidligere i år.

Sony holder på Xperia XZ-designen

Hvis du kjenner Xperia XZ eller XZs fra før, er disse to nye modellene relativt nærme i designspråk. Sony har alltid brukt denne metoden, med flere utvendig relativt like modeller på rad. Sony har gjennom mange år både døpt og holdt på designretninger i perioder av gangen mellom hvert skifte, og den inneværende retningen er ganske fersk, ettersom første telefon i X-serien kom i fjor.

Det betyr også at Xperia XZ1 Compact i likhet med sine forgjengere føles meget velbygget. Den er litt kantete, men det er en vekt og en stivhet i telefonen som gjør at den føles rimelig motstandsdyktig mot slitasje. Den ligger også godt i hånden, ettersom siden er avrundet.

Det gikk rykter i forkant om at fingersensoren ville være å finne på baksiden. Men det slo ikke til. Sony er fortsatt glade i å ha den langs siden av produktene sine, og så også på XZ1 Compact. Det innebærer at telefonen kanskje er hakket mer egnet for høyrehendte, men for venstrehånden vil pekefingeren havne naturlig over den, så da bruker man bare den fremfor tommelen.

Rask som et olja lyn

Akkurat som Xperia XZs kan XZ1 Compact filme saktefilm med 960 bilder per sekund..

På skjermen finner du Sonys lette og kvikke menyer som strengt tatt klarer seg med mye kjipere maskinvare enn dette her. Og av erfaring vet vi at dette menysystemet flyr som et olja lyn så fort du setter inn en Snapdragon 835 i telefonen, slik Sony har gjort her. Ventetid? Det trenger du ikke å tenke på.

En forbedring vi ikke riktig turte å håpe på er at XZ1-mobilene leveres med Android 8 fra første stund. Det er lynende kjapt levert av Sony. Det er en litt morsom historikk her; da Sony først prøvde seg på Android-universet for flere år siden fikk de nesten endeløse mengder pepper for å ikke oppgradere produktene sine i rimelig tid. Kritikken har tydeligvis satt seg i selskapet, som de siste årene har vært klassens store flinkiser på akkurat dette. Og der har de tydeligvis ikke gitt seg. Det skal de ha kudos for. Når du kan kjøpe Xperia XZ1-modellene vil ikke Android 8, eller Oreo om du vil, ha vært på markedet mange ukene.

De fire nålevende XZ-modellene samlet på ett brett; fra venstre XZ1 Compact, XZ1, XZ Premium og XZs.

Kameraet fikk seg en voksen oppgradering i Xperia XZs og XZ Premium. En av de nye tingene Sony gjorde her, var å dytte inn et ekstra lag i bildebrikken, bestående av særdeles kortreist minne. Om du fotograferer havner bildene dine først her, slik at opplevelsen slipper å bli forsinket av tregheter i telefonen forøvrig. Et lite bonustriks Sony har puttet inn er muligheten til å filme ekstrem saktefilm med 960 bilder i sekundet.

Nye kamerafunksjoner

Sexy i svart. Personlig synes jeg svart er en dørgende kjedelig mobilfarge, men vi nordmenn er konservative slik, så de sprekeste fargene er ofte ikke de som selger best. Den svarte Compacten har i likhet med de andre blank metalloverflate øverst og nederst som faktisk hever inntrykket en god del...

Med Xperia XZ1 Compact viderefører selskapet satsingen. Her ligger det for eksempel funksjoner som sørger for at kameraet går i forkant av fotograferingen. Der tidligere Xperiaer tok bilder i forkant av at du faktisk fotograferte, for å hjelpe deg med å fange raske bevegelser, er funksjonen nå utvidet. Telefonen ser nemlig etter smil automatisk, og fanger den opp noen i forkant av at du trykker på utløserknappen tar den vare på dem slik at du kan velge det som traff best.

Telefonen kan dessuten fange inntil ti bilder per sekund i burst-modus. Det som er ekstra kult, og ganske uvanlig, er at den rekker å fokusere mellom hvert eneste bilde. Dermed risikerer man ikke ufokuserte bilder et stykke uti fotograferingen slik man ofte gjør med burst-kapable mobilkamera.

Ellers er det det samme kameraet som ble introdusert i Xperia XZs tidligere i år som bor på innsiden av begge disse modellene. Men en forskjell ligger litt «skjult» i forsiden av telefonen. For Compact-modellen er det nemlig et vidvinkelkamera som tar seg av selfiejobben. Dermed vil du få med mer av omgivelsene dine med minste variant Xperia XZ1, mens oppløsningen blir litt lavere på åtte megapiksler. Oppløsningen er uansett greit innenfor normalen for selfiekamera.

Selv om telefonen er liten har Sony fått plass til de samme bråkete stereohøyttalerne som er i storebror. Dermed gir den fra seg helt kurante mengder lyd, og låter vesentlig mindre boksete enn en del av sine forgjengere som har hatt mindre kraftige løsninger.

Forhåndssalget av de to XZ1-modellene starter midt i september, mens telefonene sendes ut og kommer i vanlig salg rundt to uker senere, helt i begynnelsen av oktober. Xperia XZ1 Compact vil koste rundt 5500 kroner.

annonse