Til hovedinnhold
SniktittZTE Open

Vi har prøvd Firefox-mobilen

ZTE Open er første mobil med et helt nytt operativsystem bygget på webteknologi.

Kurt Lekanger, Amobil.no
Firefox OS er et enkelt mobiloperativsystem, men det gjør det meste det skal.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Låseskjermen i Firefox OS gir rask tilgang til ringing, meldinger, kamera og nettleser.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Det var stor interesse for Firefox OS blant de besøkende på messen.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Slik ser telefonen ut fra ulike kanter.Foto: ZTE
ZTE Open fås i en rekke ulike farger.Foto: ZTE

Mozilla lanserte på Mobile World Congress i Barcelona denne uken sitt nye mobiloperativsystem Firefox OS. Operativsystemet er basert på åpne webstandarder, og alt du ser i menyer og brukergrensesnitt, samt apper, er i prinsippet web-sider laget i HTML5.

Den første mobiltelefonen med Firefox OS er ZTE Open. Vi tok en tur til ZTEs stand på messen for å kikke nærmere på den nye telefonen.

Det er verdt å merke seg at Firefox-mobilene antagelig ikke blir å finne i Norge med det første. Telenor har gått ut og sagt de skal selge Firefox-mobiler, men i første omgang i Øst-Europa og Asia. ZTE skriver i en pressemelding at ZTE Open vil bli lansert først i samarbeid med Telefónica i Spania, Venezuela og Colombia. Årsaken er at man tenker at kombinasjonen billige telefoner og et enkelt operativsystem som det er enkelt å lage apper til, vil gjøre mer avanserte smartmobiler for enda flere – også i fattigere land.

Vi synes likevel Firefox OS er et kjempespennende prosjekt – og det vil ikke overraske oss om mange av våre lesere vil forsøke å installere operativsystemet på egne telefoner etter hvert.

Liten og søt

ZTE Open er en liten og søt telefon. Den fås i flere ulike sterke farger, vi så blå, hvit og oransje på messen. Lakken er metallic-aktig, noe som gjør at vi synes den var virkelig pen å se på – til tross for at dette skal være en billigtelefon.

Spesifikasjonene er ikke til å hoppe i taket for, men det forventer vi heller ikke. Du får en 1 GHz enkjerneprosessor og en 3,5-tommers skjerm med lav oppløsning, samt et 3,2 megapiksel kamera.

Det som er mest interessant på denne telefonen, er ikke telefonen i seg selv – men operativsystemet den kjører. Firefox OS ligner litt på Android utseendemessig. Når du skrur på telefonen får du opp en låseskjerm med snarveier til ringefunksjon, tekstmeldinger, kamera og Firefox-nettleseren. Øverst på skjermen vises tid og dato.

Sveiper du fingeren over skjermen får du opp en masse ikoner til ulike apper og funksjoner. Du kan også trekke fingeren ned fra toppen av skjermen for å vise en nedtrekksmeny med varslinger og knapper for å skru av og på for eksempel wifi. Dette ligner ganske mye på det du finner i Android.

Til tross for at telefonen nok ikke setter noen fartsrekorder, virket navigasjonen i menyene ganske bra. Det hakket litt av og til, men ingenting å snakke om.

HTML5

Alt du ser i menyene er som nevnt HTML5-basert. Når du skal installere en app, trenger du ikke å først gå til en appbutikk og deretter laste ned appen. Du søker rett og slett etter appen, så dukker den opp – og et trykk senere så ligger den på telefonen. Det er også mulig å søke etter for eksempel en filmtittel, og så få opp apper som kan gi deg informasjon om filmen (som IMDB).

I motsetning til web-apper på andre telefoner, har web-appene tilgang til maskinvaren i telefonen gjennom APIer i Firefox OS. Det betyr at en app kan bruke aksellerometeret eller kameraet, for eksempel.

Vi fikk også prøve et par enkle spill på telefonen, og det gikk helt fint. Spill som Cut The Rope finnes allerede til telefonen.

Selv om Firefox OS nok på langt nær har like mange avanserte muligheter som Android, sitter vi igjen med et godt førsteinntrykk av operativsystemet.

Du kan lese mer om Firefox OS på vårt søsternettsted Mobilen.no.

Her kan du se video av hvordan Firefox OS fungerer (Amobil.no).

annonse