Til hovedinnhold
SniktittSony Xperia Tablet Z

For et fett nettbrett!

Sonys nye nettbrett er lynraskt, syltynt og lekkert.

Vi har prøvekjørt Sonys imponerende Android-brett, Xperia Tablet Z.

Superslank

Det er lett å kjenne igjen menyene fra Xperia Z

Det kribler i våre teknofile fingre når Sonys nye superbrett dukker opp. Brettet er det tynneste som finnes, faktisk tynnere enn mobiltelefonen den har hentet både navn og design fra, Sony Xperia Z.

I det vi får brettet i hendene kjenner vi forventningene stige. Brettet er overraskende lett, samtidig som det føles solid. Rammen er lik den du finner på Sony Xperia Z, og både volumbryteren og den lille sølvknappen har fått være med over på nettbrettet.

Alle gode ting er tre

Det er tredje gang Sony slipper et nettbrett med en skjerm på om lag 10 tommer. Den første hadde en merkelig fasong, med en bue på den en, omtrent som en foldet ukeblad. Andre generasjon hadde den samme utformingen, men nå var den tykke siden av brettet atskillig tynnere enn sist.

Lukene dekker portene så brettet blir vanntett.

Det ble sagt om disse forløperne at de skulle være så gode å holde i. Med den tykke siden inne i hånden, balanserte brettet godt. Men p å tredje generasjon Xperia Tablet er det ingen slike merkverdigheter. Likevel ligger det godt i hånden.

Den viktigste designforskjellen på de to enhetene er, foruten størrelsen, at brettet ikke har glass på baksiden.

Rå muskelkraft

Kameraet er plassert helt ute i hjørnet.

Med den samme prosessoren som på mobiltelefonen Xperia Z, er det ikke til å legge skjul på at det går unna. Menyene svever over skjermen, og samme hvor mye vi forsøker å panorere frem og tilbake på skjermbildet, så henger det godt med.

Menyene på brettet vi fikk prøve er ikke identiske med de som vil bli å finne på salgsvaren. Blant annet skal den få funksjoner for deling av innhold, overføring av SMS fra mobiltelefoner og mer.

Får flere nye funksjoner

Her er Xperia tablet Z avbildet sammen med "lillebroren" Xperia Z..Foto: Espen Irwing Swang

Brettet har de samme lukene over portene som du finner på mobiltelefonen Xperia Z. Lukene er til for å holde vann og smuss ute, slik av du kan bruke Xperia Tablet Z i ruskevær uten å være redd for at det skal bli fuktskadet.

Brettet, slik det fremstår i dag, har de samme menyene som Xperia Z, og vi regner med at den kan bruke eksterne USB-enheter, slik også telefonen kan. Det fikk vi ikke tid til å prøve.

Nettleseren på brettet er Chrome, som er Googles egen nettleser.

Pris og tilgjengelighet

Vi skal selvsagt teste brettet grundig når det kommer i salg, noe som er forventet å skje i løpet av våren. Da kommer brettet i to varianter, begge med 16 GB minne. Den ene har bare WiFi, og skal selges for 4000 kroner, mens den andre har LTE (4G) og skal koste 5000 kroner.

Vi har allerede testet Sonys nye flaggskip-mobil, som er både vanntett og utstyrt med det ypperste av komponenter: Les testen av Sony Xperia Z

Les også
Dette nettbrettet tar det meste seriøst
Les også
Ny Sony-mobil lar deg filme i HD under vann
Les også
Derfor må du vente på Android-oppdateringene
Les også
Se, en giganttelefon!
Les også
Apper du må ha på mobilen: Her er ukens anbefalte apper
Les også
LG sniklanserer før mobilmessen
Les også
Ukens anbefalte apper: Sjekk ukens anbefalte apper
Les også
Sony Xperia Z: Den beste mobilen vi har testet
annonse