Til hovedinnhold
SniktittOrbotix Sphero 2 og 2B

Denne helsprø robotleken styrer du fra mobilen

Sjekk hvor rask Orbotix 2B er.

Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Slik ser Orbotix-appen ut nå.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Som del av et PR-stunt lagde Orbotix en gigantversjon av Sphero, som blant annet ble brukt som "katteleke". Den enorme kula fungerer akkurat som de små du kan se i videoen nederst.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Amobil.no/Las Vegas: Orbotix er et navn du kanskje ikke har hørt før. Elektronikkprodusenten er kjent for den lille robotballen Sphero. Den originale Sphero-en ble lansert for to år siden – i år er det imidlertid 2B som gjelder. Orbotix-folkene uttaler navnet "tube", eller rør, for oss fjellaper.

Tilgjengelig i Europa

Røret det er snakk om er motorisert, og har hjul i hver ende. Det følger med bånd til å sette på hjulene, så 2B skal få bedre grep. Akkurat som forgjengerne – de to generasjonene Sphero-kuler, styres 2B fra en smarttelefonapp.

Jeg fikk prøvekjøre Orbotix Sphero under CES i 2012 – den gang var det et førstegenerasjons produkt, som det knyttet seg litt usikkerhet til. Det skulle ta en stund før usikkerheten så smått begynte å bli borte. Orbotix har rukket å lansere Sphero-kule nummer to, selskapet gjør det fortsatt bra i USA, og de har rukket å etablere seg i store deler av Europa. Produktene er nå tilgjengelige også i Norge.

Les om, og se video av, originale Orbotix Sphero

Presis, men lynrask

Der Sphero-modellene var kronglete nesten helt umulige å styre, gir 2B langt bedre presisjon. Men, det er kun dersom du ikke stiller hastigheten for høyt. 2B kan nemlig ferdes i hele fem meter per sekund, som er mer enn dobbelt så raskt som Sphero 2.0 kan forflytte seg, forutsatt at du ikke har kjørt den utenfor en klippe.

Her går det unna, og selv om styringen er presis nok, krever det øvelse å treffe riktig med det fjernstyrte røret. En av gangene jeg siktet på rampene som Orbotix hadde satt ut, endte jeg opp med å svimeslå en av de vanlige Sphero-kulene i stedet. Men, det er en del av moroa med denne typen leketøy.

Gøyest med utfordringer

Dette er nemlig storveis moro når man er mange sammen, og har utfordrende omgivelser. Orbotix selv legger ved ramper og hindringer i esken, når du kjøper en av modellene de selger, men aller mest moro får du om du utnytter utfordringene nærmiljøet ditt byr på. Bakker, trapper, dørstokker, og andre hindringer, kan alle bli gode utfordringer for en Orbotix-leke. Derfor er det også bra at disse tingene er laget for å tåle litt juling.

Appen som styrer disse lekene fins nå både for Android og iOS, og designen har blitt ny siden sist. Nå ser den forholdsvis futuristisk ut, men grunnleggende sett foregår styringen på samme vis.

Her bruker du tommelen på skjermen, som om den var en joystick. Hvis du ønsker kan du også styre 2B, eller Sphero, ved hjelp av de innebygde sensorene i telefonen din. Ved siden av dette fins det altså mulighet til å justere hastigheten, og en del "power ups" du kan aktivere, slik at 2B går i spinn, eller oppfører seg merkelig på andre vis.

Se video av Parrots nye mobilleker; Jumping Sumo og Mini Drone

Kommer ... til jul!?

Det er muligens litt tidlig å snakke om julesalg bare et par uker etter forrige runde med innendørs granbar og marsipangriser, men det er da vi i Europa kan forvente å se mer til 2B. Her i Orbotix hjemmemarked skal den nye leken være i salg fra høsten. Den amerikanske prisen vil bli i underkant av 900 kroner.

Her finner du alle sakene fra CES 2014-messen i Las Vegas »

annonse