Til hovedinnhold
SniktittSamsung GX-VI680SJ UHD

Viasat slipper markedets første UHD-dekoder

Og en 4K-kanal er like rundt hjørnet.

Ole Henrik Johansen / Tek.no
Ole Henrik Johansen

Oslo / Tek.no: Satellitt-tilbyderne har for tradisjon for å være tidlig ute med ny teknologi, og nå er det Viasat som slår på stortrommen. De blir nemlig de første som kommer med en ny dekoder som kan håndtere høyoppløste 4K-sendinger.

Det i seg selv høres forlokkende ut, men uten innhold kommer den nye støtten til kort. Derfor lanserer selskapet i samme slengen en UHD-kanal som blir å finne i kanallisten din fra høsten av.

Vi tok turen oppom Viasat for å ta en nærmere kikk på den nye boksen. Under kan du lese mer om vårt førsteinntrykk av den nye dekoderen.

NB: Grensesnittet vi fikk servert var fortsatt i et beta-stadie, så frem til den endelige versjonen er på plass vil en del av bildene vi tok være misvisende.

Mindre og kraftigere

Her ser vi den nye dekoderen plassert på toppen av dagens PVR-alternativ.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Det første som slår oss er hvor mye mindre den nye dekoderen har blitt. Sammenlignet med dagens modell, som også er levert av Samsung, er den nye modellen langt mindre i alle retninger.

Samtidig har det den blitt noe tøffere å se på, med blant annet et mønster som imiterer børstet, mørk aluminium på toppen og sidene. Men det aller mest spennende finner vi dog under panseret på denne nykommeren.

Den nye dekoderen har nemlig, som den første på det norske markedet, et brikkesett som kan servere deg 4K UHD-oppløsning med inntil 60 bilder per sekund. Den har også kapasitet til å takle oppløsningen kombinert med HDR-funksjon.

Her ser du hva slags tilkoblinger dekoderen har å by på. I tillegg har den innebygget mottak for trådløst nett.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Dekoderen har 2 GB med arbeidsminne, samt 4 GB intern lagringsplass til blant annet applikasjoner og programvare. Ergo kommer den uten en egen harddisk for opptak, men fortvil ikke av den grunn.

Lar deg velge selv om du vil ha opptaksmulighet

Slik ser dekoderen ut når den eksterne harddisken er koblet til og brukes som underlag for boksen.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Selv om den nye boksen en enkel «zapper» ut av esken, kan du tilføye en dedikert, ekstern harddisk, og vips så er boksen blitt til en PVR med opptaksfunksjoner.

Dette er en løsning vi blant annet har sett at Canal Digital har tatt i bruk på sin nye boks, og generelt syns vi dette er en smart løsning. På denne måten slipper du å tenke på hvilken modell du skal bestille deg, og kun fokusere på om du trenger opptakskapasitet eller ei.

Disken er på 500 GB og sitter montert i et slags kabinett som har de samme målene som selve dekoderen (foruten i høyden). Det eneste du trenger å gjøre er å koble disken til dekoderen ved hjelp av en USB 3.0-kabel, og sette dekoderen på kabinettet til harddisken. Dermed ser de to enhetene ut som de hører sammen.

Dekoderen vil automatisk detektere at en ny harddisk er koblet til, og de funksjonene som følger med muligheten for å lagre innhold vil vises i menyene. Som operativsystemer kjører denne nye dekoderen Linux, mens sikkerhetsløsningen er levert av Cisco.

Langt raskere enn tidligere

Grensesnittet er også endret på.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Vi fikk mulighet til å prøvekjøre den nye Samsung-dekoderen. Og noe av det første vi merker oss er hvor mye raskere denne er kontra dagens variant. Selve dekoderen bruker under 30 sekunder på å være klar til dyst fra å være helt avslått, og i tillegg er kanalskiftene raskere.

Når du skifter kanaler biter vi oss merke i at det fortsatt tar bitte litt tid før selve bildet er ferdig tunet inn, men en positiv funksjon er at informasjonsboksen for kanalen du har valgt er der momentant. Da kan du fint bla deg raskt i kanalene uten å måtte se selve bildet.

Samtidig har selve brukergrensesnittet fått en oppussing, hvor blant annet grafikken nå er mer gjennomsiktig enn tidligere. Det følger også med en fjernkontroll som kanskje ikke er den aller sprekeste å se på, men som byr på god respons i tastetrykkene.

Karin Bonde viser frem den nyoppussede Viasat-appen for mobil og nettbrett.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Dekoderen har ikke en egen skjerm som vises kanalinformasjon eller lignende, men den har noen dioder som viser deg at du for eksempel har slått på dekoderen – og at den jobber med å slå seg på.

Skulle du ikke ha fjernkontrollen for hånd, har Viasat dessuten frisket opp fjernokontroll-appen sin. Her trenger du blant annet ikke lenger huske noen form for innlogging, hvor appen vil fungere så lenge telefonen eller nettbrettet er koblet til det samme hjemmenettverket som dekoderen. Dog må du logge deg på for å leie film.

Til opplysning så har denne dekoderen både mulighet for kablet nett og trådløst nett. Sistnevnte er av typen 802.11ac, og støtter både 2,4 GHz- og 5 Ghz-båndene.

Viasat gir deg også mulighet til å bruke TV-en som dekoder ved hjelp av denne kortleseren.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Egen UHD-kanal

At Viasat nå lanserer en 4K-klar dekoder er både vel og bra, men hva med innholdet? Her er selskapet allerede godt i gang med prosedyrene, og til høsten starter de sin egen UHD-kanal.

Denne kanalen vil fokusere i førsteomgang på sport, og da for eksempel å sende innhold fra Champions League og andre evenementer de har rettigheter på. Hvor mye sendetid det blir på denne kanalen i starten er ikke avgjort, men vi forespeiles at det vil komme nytt innhold ukentlig.

På skjermen vises det en film med Leonardo DiCaprio, og vi kan med en gang se at skarpheten er meget bra. Samtidig er fargene gode, og alt tyder på at signalet som blir sendt fra satellitten ikke er blant de aller hardeste komprimerte.

Skulle det bli litt i minste laget med innhold, ligger allerede Astra ute med en testkanal på Sirius-satellitten som alle kan se på. Har du dermed en ID-TV som kan ta i mot signalene, skal du i prinsippet kunne koble signalet rett til skjermen og finne kanalen.

Kommer for salg i slutten av juni

Ellers er et annet alternativ å vente på selve dekoderen, som forøvrig kommer for salg i slutten av måneden. Som nevnt kan du velge om du ønsker deg opptaksfunksjon eller ei.

Velger du å bare kjøpe dekoderen uten harddisk, vil den koste deg 1590 kroner uten avtaleperiode. Med harddisken på plass vil du få pakken samlet for 2380 kroner. Også her uten avtaleperiode.

Skulle du ombestemme deg etter hvert, og ønske deg opptaksfunkson, vil den dedikerte, eksterne harddisken koste deg 990 kroner.

Vi har testet alternativet fra Canal Digital:
Canal Digitals nye PVR imponerer »

annonse