Tek.no

Test RiksTV SMART-boks II PVR

Vi tester RiksTVs nyeste opptaker

Den forrige modellen imponerte oss ikke, så hva med denne?

Ole Henrik Johansen / Tek.no
3 Sept 2015 17:50

Introduksjon og oppkobling

I 2007 åpnet de første sendingene i det nye digitale bakkenettet i Rogaland, og siden den gang har flere ulike dekodere kommet på markedet for å hente ned signalene til TV-en din.

Sist vi testet en dekoder for bakkenettet var tilbake i 2013, som den gang var en modell fra Strong ved navn SRT8950. Denne imponerte ikke helt, men var likevel en av de mest interaktive alternativene på markedet. Denne var i utgangspunktet nokså lik SRT8965, som er storebror med opptaksmulighet.

Nå er en ny opptaksdekoder med 500 GB kapasitet på vei inn i butikkhyllene, SMART-boks II PVR, og denne har vi nå testet over en periode. Hva har endret seg siden sist vi testet en dekoder fra Strong?

Prisen på dekoderen er veiledende 2990 kroner ved kjøp. Dekoderen kan også leies av RiksTV til 129 kroner per måned.

Nederst ser du den nye PVR-en fra Strong, boksen i midten er en zapperboks, og enheten på toppen er en PVR fra Altibox. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Liten og kompakt

Ut av esken er det en relativt liten boks som møter oss. Den nye dekoderen er nemlig svært beskjeden av seg når det kommer til størrelse, og vil ikke ruve i stereobenken din.

Selve boksen er nemlig helt enkel og stilren, og den har heller ikke et display som sier noe om hvilken kanal dekoderen står på. Det eneste som indikerer hvorvidt dekoderen er på eller i standby-modus er en hvit diode som sitter plassert midt på fronten av dekoderen.

Overflaten på dekoderen skiller seg også ut fra mengden. Den har nemlig en gummiert overflate, og er matt svart. Dette gir dekoderen et eget særtrekk, men samtidig er dette en overflate som tiltrekker seg fingermerker, støv og hår.

Tar vi frem målebåndet er selve dekoderen rett i underkant av 24 centimeter bred, omlag 16 centimeter dyp og ruver cirka fem centimeter i høyden. Med andre ord er det en forholdsvis liten boks vi har med å gjøre.

Har de aller mest nødvendige tilkoblingene

PVR-en har de fleste tilkoblingsmulighetene du trenger. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Tar vi boksen nærmere i ettersyn er det som finnes av tilkoblinger plassert bak på dekoderen. Her finner du blant annet en HDMI-port sammen med en USB-tilkobling, en digital lydutgang og en nettverksport. Dekoderen har også en Mini CA-modul for programkortet, som nå er på størrelse med tradisjonelt simkort til mobiltelefoner.

Dekoderen har også en analog AV-utgang dersom du trenger dette til å koble til eldre elektronisk utstyr.

Dekoderen har også et antenne-uttak og en videreføring av signalet, samt at strøminngangen sitter lengst ytterst på venstre side sett bakfra. Her kan det også være greit å fortelle at denne er 12 volt, noe som betyr at den kan kobles direkte til for eksempel en båt, campingvogn eller hytte med 12-voltsanlegg.

Helt støyfri

Noe av det vi likte godt med den forgående dekoderen til RiksTV da vi testet denne tilbake i 2013 var støyen den ga fra seg. Den var nemlig uten kjølevifter, og var med det meget still av seg.

Dekoderen har plenty med kjølehull. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Dette er noe Strong har videreført til denne dekoderen også, og i farten kan vi ikke se noen utganger for vifter på denne enheten heller. I stedet er det rikelig med lufteribber i plasten på sidene og under enheten, og vi har ikke merket noe støy fra denne under vår testperiode.

Samtidig er dette en dekoder som utvikler minimalt med varme, og blir så vidt lunken under lengre bruk. Vi testet ikke strømtrekken på boksen, men RiksTV selv oppgir at det maksimale strømforbruket er 14,8 watt, noe som er hendig dersom du skal bruke den på et 12-voltsanlegg drevet av for eksempel solceller.

Kan kobles til trådløst

Et punkt vi ikke var like fornøyd med da vi testet forrige PVR-dekoder fra Strong var at dekoderen måtte ha kablet nett for å kunne bruke tilleggsfunksjonene.

SMART-boks II PVR har fortsatt en kablet mulighet for deg som foretrekker det, men det er også trådløs støtte på plass. Vi har en rekke nettverk å velge mellom på vår testlabb, og dekoderen fant de nettverkene som sender på 2,4 GHz båndet, med andre ord har den 802.11n-mottaker.

I starten hadde vi problemer med at kommunikasjonen mellom ruteren og dekoderen falt ut til tider, men etter en oppdatering for noen dager siden ble dette problemet borte. Det skal forøvrig mye til å gå glipp av disse, da varslene kommer tydelig opp på dekoderen når du slår den på.

Strong RiksTV SMART-boks II PVR
8
Meget bra
Anbefalt

Strong RiksTV SMART-boks II PVR

sitat"Med denne nye PVR-en blir brukeropplevelsen langt bedre enn tidligere"
 • Krysse av
  Rask til å skifte kanal
 • Krysse av
  God respons fra fjernkontrollen
 • Krysse av
  Støyfri
 • Krysse av
  God brukervennlighet
 • Krysse av
  Både kabel og trådløs tilkobling til nettet
 • Krysse av
  God fjernkontroll
 • Krysse av
  God bildekvalitet
 • Bytt
  Overflaten på dekoder og fjernkontroll tiltrekker seg fingermerker, støv og hår
 • Bytt
  Litt tregere til å laste ned innhold via nett
 • Bytt
  Stiv pris om du kjøper den

Les også