Tek.no

Test Panasonic TX-65DX780

Denne TV-en serverer deg knallgode farger

Vi tester Panasonics nye 7-serie.

Ole Henrik Johansen / Tek.no
Ole Henrik Johansen
12 Apr 2016 06:00

Design og brukervennlighet

Nå er årets nye TV-modeller så smått på vei inn i butikkhyllene. I år vil du merke at 4K-oppløsningen vil være standard på brorparten av skjermene du finner i butikk-hyllene.

Sammen med den nye oppløsningen kommer det også en ny funksjon på stadig flere skjermer, nemlig HDR. Denne funksjonen gir deg blant annet bedre farger, samtidig som enkelte skjermer klarer å gi deg langt mer lys og kontrast enn tidligere.

Som første 2016-modell har vi nå fått inn Panasonics nye 7-serie, nærmere bestemt den 65 tommer store TX-65DX780. Denne har på papiret mange av de samme finessene som sin kommende storebror DX900. Det burde den nok også ha med en prislapp på over 30 000 kroner.

Rammene er enkle, men likevel tøffe i børstet aluminium.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Rett og enkel

Panasonic satser i år mer på design enn tidligere. Denne modellen bærer preg av enkle linjer, hvor skjermen er pakket inn i børstet aluminium. Selve rammene er rundt én centimeter tykke, og byr ikke på noen spesielle krumspring i utseende.

Med andre ord er selve skjermen rimelig nøktern og stilren, mens foten er det elementet som gjør at skjermen kan skille seg ut. Selskapet har nemlig laget en fot som kan monteres på to forskjellige måter.

Foten består av to elementer, begge buet og moderne, som du altså velger om du skal montere i ytterkanten av skjermens underside, eller om du skal plassere dem lenger mot midten av skjermen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Føttene kan du feste to ulike steder på skjermen. I tillegg kan du velge selv hvilken vei selve føttene skal være.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Dette gjør du ved å sette på et festejern på de to bøylene, og avhengig av hvilken vei du fester dem, siden føttene ikke er like i begge ender, kan du altså totalt velge mellom fire ulike utseender på foten.

For noen kan altså dette være praktisk, hvor du kan ha foten smalere dersom du har et smalt bord som TV-en skal stå på. Utover dette er skjermen i seg selv ryddig og enkel etter vår mening, uten at den byr på noe hakeslepp.

Firefox OS har blitt mer moden

Panasonic valgte i 2015 å gå over til Mozillas Firefox OS på sine TV-er. Denne plattformen er også på plass i årets modeller, dog har noen endringer gjort operativsystemet bedre.

Firefox OS er fortsatt enkelt å bruke. Nå er den i tillegg en del raskere enn før.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Det er blitt en del raskere å bruke med en langt kvikkere respons enn tidligere. Nå starter blant annet apper langt raskere enn før, noe som er et pluss i vår bok.

Samtidig byr ikke operativsystemet på noen nye overraskelser rent utseendemessig. Trykker du på Home-knappen på fjernkontrollen kommer de samme runde ikonene opp på skjermen, og her kan du selv regulere hvilke ikoner du ønsker å ha. Det gjør du ved å trykke og velge pin til start på apper eller funksjoner du vil ha der.

De første versjonene hadde en del feil og mangler, men nå begynner systemet å bli mer voksent. Det er færre feil og appene kjøres langt mer stabilt.

Fjernkontrollen er den samme gamle. Det betyr ikke at den er dårlig.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Fjernkontrollen har den samme utformingen som Panasonic har kjørt en årrekke. Skjermen kommer ikke med en egen pekekontroll, men den vanlige kontrollen som ligger ved esken er god i bruk. Dog blir den litt kronglete og treg når du skal bruke apper.

Godt med tilkoblinger

Tar vi en kikk bak på TV-en finner vi det aller meste av tilkoblinger, noe du burde forvente til prislappen du betaler. Du har blant fire HDMI-porter å velge mellom, samt tre USB hvorav den ene er USB 3.0.

Du har også en optisk utgang for deg som vil ha lyd i flere kanaler. Har du eldre analogt utstyr, har skjermen også analog lydutgang, samt en komponent-inngang. Skal du koble skjermen til nettverk har du både kabel og trådløst å velge mellom.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Noen av portene på baksiden peker rett bakover, noe du må ta hensyn til om du skal henge skjermen på veggen.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Så denne skjermen er godt utstyrt med utganger. Dog kan noen av disse by på problemer dersom du skal henge skjermen på veggen. Det har seg nemlig sånn at to av USB-portene, samt den ene HDMI-porten, er plassert slik at de stikker rett ut bakover. Ergo kan du få problemer med avstand dersom du vil ha skjermen hengende tett på veggen.

Panasonic TX-65DX780
8
Meget bra
Anbefalt

Panasonic TX-65DX780

sitat"DX780 er en robust og god TV som byr på bra bildekvalitet – spesielt i et mørkt rom"
 • Krysse av
  Meget god fargegjengivelse
 • Krysse av
  Meget god på sortnivå
 • Krysse av
  Flott design
 • Krysse av
  Firefox OS har blitt mye bedre
 • Krysse av
  God på bevegelse
 • Krysse av
  En inputlag på under 20 ms
 • Krysse av
  HDR-kompatibel
 • Bytt
  Sliter med gjenskinn
 • Bytt
  Svak innsynsvinkel
 • Bytt
  Stiv prislapp

Les også