På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Imponerende av Canal Digitals nye PVR
Mindre boks som sparker kraftig fra seg – men vi savner en ting.
Innhold
Introduksjon
Det begynner å bli en god stund siden du som Canal Digital Satellitt-kunde fikk servert en ny PVR-modell. Dagens modell fra ADB var en kjærkommen erstatter for «hårføneren» fra Sagem da den kom i 2011. Nå står en ny oppfølger på trappene.
Denne gangen er det ikke ADB som står bak selve boksen – selv om det fortsatt vil være selskapets programvare som blir med videre.
Canal Digital Smart HD boks er navnet på den nye dekoder, og denne gangen er det Kaon som er produsenten bak maskinvaren. På menyen står blant annet mer krefter og større lagring enn tidligere.
Ingen spradende design
Ut av esken er det en enkel og stilren dekoder vi har med å gjøre. Fremsiden av boksen består av en av/på-knapp, samt at du har enkle navigeringsknapper for å skifte kanal eller justere volumet.
Ellers er dette en meget ren og enkel design, hvor rene og avrundede linjer utgjør utseendet. Og det er noe vi har sansen for. På samme måte som da vi testet RiksTVs nye dekoder, har heller ikke denne dekoderen et eget display, men serverer all informasjon direkte på skjermen.
Overflaten på denne dekoderen er i hardplast, og store deler av sidene og oversiden er perforert. Dette bidrar til god lufting av maskinvaren, og i vår testperiode opplevde vi ingen nevneverdig støy fra denne dekoderen, selv om den har innebygget harddisk.
Først ute med TB
Denne dekoderen er en slags hybrid, hvor du kan sette inn harddisk dersom du vil ha opptaksfunksjoner. Du kan nemlig velge å kjøpe denne dekoderen uten lagring, og da vil den fungere på samme måte som en vanlig zapper.
Har du lyst på PVR-funksjonene må du kjøpe en harddisk som er bokset inn i en egen ramme som er tilpasset dekoderen. Denne smekker du bare rett inn på baksiden, og det betyr at du i teorien kan ha flere harddisker dersom du har et heftig opptaksbehov.
Disken du får kjøpt er nemlig på 1 TB, hvilket betyr at du har omlag 500 timer med opptak av høyeste kvalitet før kapasiteten er brukt opp. Den 2,5 tommer store disken er altså pakket inn i et plastskall, og er av typen som tåler kontinuerlig bruk gjennom hele døgnet.
NB: Du kan altså ha flere harddisker til dekoderen dersom du trenger det, men det er ikke mulig å ta med en harddisk fra en dekoder til en annen. Harddisken bruker vanlig SATA-kontakter, så her vil det antagelig være mulig å sette inn disker på egenhånd – dog gjør du dette på egen risiko.
Innebygget Wi-Fi
Av tilkoblinger byr denne dekoderen på det meste du måtte trenge. Dagens ADB-dekoder har kun mulighet til å hente ned data fra nettet via kabel. Dette har blitt forandret på med denne nye boksen.
Det er fortsatt mulig å bruke kabel, men i tillegg er innebygget Wi-Fi på plass. Dette gjør at du ikke lenger må strekke kabel frem til dekoderen, selv om dette fortsatt er å anbefale for å holde overføringen best mulig.
Utover dette har du også greit med andre tilkoblinger. På baksiden av boksen har du blant annet lydutganger som både er analoge og digitale, samt at du også har en USB-port.
Denne er ikke aktivert for ekstern lagring via USB-en enda, men vi har fått beskjed om at dette vil komme på plass med tiden. På den måten vil du altså ha mulighet til å øke lagringskapasiteten din uten å kjøpe en ny intern harddisk.
En liten detalj som det kan være greit å merke seg, er at strøminngangen også har en egen fysisk bryter. Det betyr at du kan slå denne dekoderen helt av, og ikke bare sette den i dvale.
Canal Digital Smart HD boks
Fordeler
- +Meget god bildekvalitet
- +Kraftig maskinvare gir en god brukeropplevelse
- +Ny og bedre fjernkontroll
- +Utskiftbar harddisk gir deg frihet til å velge om du vil ha PVR eller ei
- +Innebygget Wi-Fi
- +1 TB harddisk
- +Omtrent støyfri
Ting å tenke på
- —Støtter ikke 4K
Brukeropplevelse og bildekvalitet
Ny og bedre fjernkontroll
Frem til nå har Canal Digital brukt den samme fjernkontrollen på både den gamle PVR-en fra Sagem og dagens ADB-dekoder. Denne har nå gjennomgått en designoppgradering.
Det første vi legger merke til er at den ikke lenger er aluminiumsfarget. I stedet er den nå i et slags matt, sort utføring, og den har i tillegg blitt langt slankere. Vi har brukt mange kontroller opp igjennom flere år med testing, men denne er kanskje en av de bedre vi har testet.
Responsen på knappene er akkurat slik vi liker de, raske og kjappe, samtidig som knappene gir fra seg et svakt knepp når vi trykker de ned. Samtidig er sendestyrken økt kraftig, slik at du ikke lenger trenger å finsikte mot dekoderen for å få kontakt med enheten. Dette er en klar bedring fra dagens kontroll – selv om den også er nokså god.
Lynkjapp
Denne nye boksen inneholder ifølge Canal Digital tyngre skyts under panseret enn hva ADB-dekoderen har. Og det er noe av det du vil merke raskt. For det første slår dekoderen seg lynraskt på, og under bruk er den også meget kvikk i responsen.
Selv om dekoderen ikke har så mange tunere at den kan forhåndslaste kanalene når du zapper opp og ned, er også dette blitt mye forbedret. Her hentes lyden inn omtrent i det du trykker på kanalknappen, og bildet vises under et sekund senere. Dette er noe vi setter pris på. Lite er mer irriterende enn dekodere som bruker en evighet på kanalskiftet når du zapper deg opp og ned i jakt på noe å se på.
Kreftene kommer også godt til rette når du skal bruke Go-tjenesten. Her lastes innholdet inn mye raskere enn tidligere, og innholdet du vil se på starter øyeblikkelig i det du trykker på knappen.
Ikke klar for 4K
Er du en av mange som sitter og venter på innhold i 4K, vil ikke dette være dekoderen for deg. Den har nemlig ikke støtte for denne oppløsningen, noe vi syns er et lite minus.
Riktignok er det antagelig en stund til innholdet i denne oppløsningen kommer til å bugne, men samtidig hadde det vært greit med 4K-støtte dersom utskiftsraten på dekodermodellene til Canal Digital holder seg slik den har vært de siste årene.
På den andre siden ville dette økt prisen på dekoderen med en del, og så lenge det kun er meget begrenset med innhold ser vi jo for så vidt denne prioriteten. Dog må du altså belage deg på et nytt dekoderskifte når tiden er inne for å se høyoppløst innhold i 4K.
Helt ypperlig på HD
Frem til 4K blir allment kan du likevel trøste deg med at du skal lete lenger etter et bedre TV-signal enn hva denne dekoderen serverer deg. Selv om de fleste kringkasterne «kun» byr på 720p, får du et sluttresultat som er meget bra med denne dekoderen. Båndbredden på de ulike kanalene ligger mellom 10 og 15 Mbit/s, hvilket i høy grad er med å gjøre satellitt til en god plattform for den signalkresne.
Brikkesettet som sitter i denne modellen er av samme fabrikat som dagens ADB-dekoder, men her har det helt åpenbart skjedd endringer siden med den nye generasjonen. Under testperioden har vi penset frem og tilbake mellom de to dekoderne, og det er lite tvil om at den nye Smart HD boksen til Canal Digital er et par knepp hvassere enn alternativet fra ADB.
Det er spesielt merkbart på detaljene i bildet, som nå er renere og skarpere. I utgangspunktet er ADB-boksen et godt alternativ sammenlignet med andre aktører og plattformer, men den nye arvtageren tar altså dette et par knepp videre.
Bevegelsene i bildet er også et lite hakk bedre etter vår mening, der vi spesielt på sendinger med høy hastighet i bevegelsene, kan se at skarpheten bevares bedre på Smart HD boks.
Er du altså på jakt etter god bildekvalitet, er dette blant de bedre kandidatene du har å velge blant i skrivende stund.
Beholder samme programvare
Det er først og fremst kraftigere maskinvare du får med den nye dekoderen fra Kaon. Rent brukermessig får du nemlig servert den samme programvaren som dagens ADB-dekoder, og det er langt fra noen nedtur etter vår mening.
Grafikken er altså den samme når du slår på dekoderen, men i vårt tilfelle hadde vi en beta-versjon med et par nye funksjoner. Blant annet dukker det to valg opp menylinjen fra NRK. Den ene gir deg tilgang til NRK-appen slik vi kjenner den fra andre enheter, samt at det også er en egen NRK Super-app.
Disse fungerer meget godt, og kombinert med en lynkjapp dekoder, tok det oss ikke lang tid før vi satt dypt nedgravd i arkivene. Dette er altså snakk om en beta-utgave, og selv om den har noen småfeil ved seg, syns vi den fungerte meget godt.
PS: I løpet av kort tid vil disse funksjonene bli satt ut i levende livet, slik at alle får disse programmene på dekoderen.
Canal Digital Smart HD boks
Fordeler
- +Meget god bildekvalitet
- +Kraftig maskinvare gir en god brukeropplevelse
- +Ny og bedre fjernkontroll
- +Utskiftbar harddisk gir deg frihet til å velge om du vil ha PVR eller ei
- +Innebygget Wi-Fi
- +1 TB harddisk
- +Omtrent støyfri
Ting å tenke på
- —Støtter ikke 4K
Konklusjon
Sist Canal Digital Satellitt kom med ny dekoder, var det en friskus sammenlignet med den gamle opptakeren fra Sagem. Nå kommer de med en ny dekoder, Smart HD boks, og denne hever seeropplevelsen flere hakk.
Utseendemessig er det en enkel design på den nye dekoderen, som blant annet er godt ventilert slik at det er lite problemer med varme eller støy. Det til tross for at enheten inneholder en harddisk.
Dekoderen kommer i utgangspunktet som en zapper, men ved å kjøpe en tilpasset harddisk får du også tilgang på alle opptaksfunksjonene. Prisen er nokså midt på det jevne, der du betaler 1390 kroner for selve dekoderen, mens harddisken i tillegg koster deg rett under tusenlappen.
Denne harddisken kan du altså enkelt skifte ut selv, hvor et utløsersystem finnes på baksiden av enheten. En tilpasset plastbrakett gjør at du treffer riktig. Her kan du kjøpe flere harddisker om du har et stort behov for lagring, dog har disken du kjøper en kapasitet på 1 TB, som er best i klassen. Det betyr at du har 500 timer med opptak.
Den største oppgraderingen du får med denne nye dekoderen er kraftigere maskinvare. For den er et stort steg i riktig retning. Her merker du fort at kreftene har blitt sterkere enn med dagens alternativ fra ADB, hvor alt fra kanalskifte til navigering i menyene er langt kvikkere.
Sammen med kraftigere maskinvare er det også lagt ved en helt ny fjernkontroll som vi har sansen for. Den er blitt langt slankere, samtidig som sendestyrken er kraftigere slik at du slipper å sikte direkte på dekoderen for å få den til å lystre. Et annet pluss er at dekoderen har fått innebygget Wi-Fi-mottak. Generelt er kabel den beste løsningen, men etter å ha testet med kun trådløs overføring, kan vi ikke si at dette er noe problem heller.
Canal Digital Smart HD boks har dessuten noe av det beste vi har sett av bildekvalitet. Kombinasjonen av høy båndbredde fra satellitt-plattformen og nytt brikkesett under panseret, gir et meget godt resultat.
Programvaren er den samme som på dagens ADB-dekoder, slik at du vil kjenne deg godt igjen dersom du oppgraderer fra denne til Smart HD boks. Samtidig kommer det snart et par etterlengtede funksjoner som for eksempel tilgang til NRKs arkiver. Denne appen fungerer utmerket, selv om den under vår testperiode fortsatt er en beta-utgave med noen småfeil her og der.
Skal vi sette fingeren på noe her, er det at dekoderen ikke er klargjort for 4K-sendinger. For de aller fleste vil neppe dette være noe stort savn i starten, men likevel betyr det at du må oppgradere på nytt når den høye oppløsningen kommer på plass. Den eneste fordelen ved at dekoderen ikke takler dette, er at dette gjenspeiles i en rimeligere prislapp.
Alt i alt må vi si oss imponert over denne nye dekoderen. Vi liker idéen om at du selv kan bestemme hvorvidt du ønsker deg opptak eller ikke, og samtidig gir en langt kraftigere maskinvare deg en bedre brukeropplevelse i form av økt hurtighet. I tillegg er bildekvaliteten helt på topp, og alt sett under ett er dette et klart anbefalt produkt fra vår side.
Konkurrenten Altibox har også ny dekoder på gang:
Altibox flytter TV-hverdagen din til skyen og lanserer ny dekoder »
Canal Digital Smart HD boks
Fordeler
- +Meget god bildekvalitet
- +Kraftig maskinvare gir en god brukeropplevelse
- +Ny og bedre fjernkontroll
- +Utskiftbar harddisk gir deg frihet til å velge om du vil ha PVR eller ei
- +Innebygget Wi-Fi
- +1 TB harddisk
- +Omtrent støyfri
Ting å tenke på
- —Støtter ikke 4K