Til hovedinnhold
SniktittOS X Mavericks

Med disse vil Apple endre hele måten du bruker PC-en din

Filbehandleren har fått to nye funksjoner.

Helt siden Apple slapp sitt nye operativsystem OS X Mavericks for utviklere har vi testet det daglig. For noen par uker siden tok vi et dypdykk i hvordan systemet på en genial måte håndterer bruk av flere skjermer, før vi så nærmere på hvilke teknologier som skal gjøre systemet raskere.

Slik ser nye Finder ut.

I dag har turen kommet til noe tilsynelatende veldig lite, men som potensielt kan få stor betydning for hvordan du og jeg bruker PC-en i fremtiden – funksjonene i nye Finder.

Finder er apples filbehandler, som lar deg navigere rundt i hele mappestrukturen til operativsystemet. For mange kan førsteinntrykket av en Apple-maskin være smått kaotisk etter få timer i bruk, og en av hovedgrunnene er hvordan du roter deg rundt i filsystemet, både ved lagring av filer og når du skal finne dem igjen.

Akkurat denne utfordringen går Apple nå til frontlangrep på med nye Finder, ved hjelp av to ting: Faner og etiketter.

Det høres kanskje ikke veldig spennende ut, men om det slår an kan de to tilleggene representere et stort skifte i hvordan du bruker Macen din i fremtiden.

Faner i nye Finder.

Akkurat som nettleseren

Om du skal bruke utforskeren i Windows eller Finder i dagens OS X, må du åpne et nytt vindu om du vil åpne forskjellige mapper samtidig. Det resulterte raskt i et stort kaos for de som roter mye rundt i filsystemet. I OS X finnes det riktig nok tredjepartsapplikasjoner som samlet alle Finder-vinduene i ett vindu, men med Mavericks er funksjonen implementert direkte.

Finder har nemlig fått faner – akkurat som du er vant med fra nettleseren din. Fremfor å ha et utall vinduer åpne, kan de nå samlet i ett felles vindu. Det er en liten men høyst velkommen endring.

Det er tross alt ikke mange årene siden nettlesere ikke hadde faner, og i dag er det utenkelig for de fleste å ikke bruke faner når man surfer på nett. Måten Apple har overført dette til filutforskeren er smidig og like intuitiv som du kjenner fra nettleserverden.

Vil du åpne en mappe i en ny fane er det bare å holde Command-tasten nede når du dobbeltklikker. Vi du åpne en ny fane, trykker du Command og T, mens Command og N åpner et helt nytt vindu – akkurat som i nettleserverden. Liker du ikke hurtigtaster, finner du også et lite pluss-symbol helt til høyre, som lar deg åpne en ny Finder-fane.

Kan tilpasses som du vil

En rekke andre triks for å bruke Finder på en mer smidig måte er også på plass, og du kan endre ganske mye på hvordan det presenteres. Vil du endre rekkefølgen på fanene, er det bare å dra dem rundt – eller ut av Finder for å åpne et nytt vindu. Lukker du Finder med det røde krysset i venstre hjørne, vil alle fanene være intakte når du starter den på nytt. Åpner du et hav av faner i samme vindu, vil de etter hvert begynne å samle seg i en rullgardinsmeny.

AirDrop kan være en av fanene.

En spesifikk funksjon vi setter pris på er at hver enkelt fane kan ha sin egen visningsmodus. Én fane kan vise alle filene som en liste, mens en annen kan vise små ikoner og en tredje kan vise store ikoner.

Alle Finder-vinduer kan enkelt slås sammen.

Fremfor å åpne to vinduer for å kopiere filer fra en mappe til en annen, drar du dem bare opp i fanene – og vips er filen flyttet. Om du vil kan du også la AirDrop ligge i en av fanene, slik at du like enkelt kan sende filer til en annen Mac.

Hvis du allikevel klarer å åpne et hav av Finder-vinduer, finner du en knapp i hovedmenyen som lar deg samle alle vinduer som faner i ett vindu. Klikker du deg inn på «Vindu», finner du knappen «Slå sammen alle vinduer».

Faner i nye Finder gjør det langt lettere å navigere rundt i mappestrukturen til OS X, men Apple har også lurt inn en helt ny funksjon som lar deg slutte å tenke på mapper i det store og hele – ved hjelp av etiketter.

Merk filene med etiketter

Etikketter kan få egen fargekode, som vises ved filnavnet.

I dag har du sikkert en veldig god og intuitiv mappestruktur på maskinen din. Et hav av mapper, med enda flere undermapper. Det er slik vi har organisert innholdet på maskinene i lang tid, men det tar egentlig veldig lang tid å vedlikeholde. I tillegg blir systemet raskt et salig kaos, og med jevne mellomrom må du sette av noen timer til å rydde opp i filene dine, og når alt endelig er organisert innebærer det ganske mange klikk for å rote deg frem til den rette fila dypt i mappestrukturen din.

Det fungerer, men det burde kanskje være lettere – og Apple gjør nå et forsøk i å snu om på hele prinsippet. Du skal ikke lenger trenge å bla deg rundt til du finner en fil, du skal bare søke deg frem til den med få tastetrykk. Nøkkelen her er tagger, eller etiketter som det heter i den norske versjonen av OS X.

Ved å gi hver enkelt fil en serie med etiketter, som "Bilder", "Ferie", "Sommer" og "2012", skal du enkelt finne filene igjen – uansett hvor på maskinen de ble lagret. Under bruk er dette en relativt monumental endring i hvordan du bruker operativsystemet, om du vil ta det i bruk.

Søk opp alle filer

Du kan sette etiketter ved å høyreklikke på filen eller mappen.

Etiketter og søk etter filer kommer på ingen måte helt ut av det blå. Bare se hvor sentralt søket Spotlight i OS X og søket i Windows 8 står. Både Apple og Windows vil at du skal bruke dem, og søke frem filer ved å skrive fremfor å bla deg igjennom et grafisk grensesnitt. Ved å legge til etiketter på filene dine vil Apple søk bli enda bedre, og filene lettere å finne.

Poenget med etiketter er at du legger til enda mer metadata på alle mulige filer, fra installasjonsfiler til tekstdokumenter og bilder. Lager du en haug med filer som tilhører skoleoppgave A, oppretter du den etiketten og gir den til både regnearket, tekstdokumentet og bildene. Hvor du lagrer dem har ikke noe å si.

Om noen av filene også tilhører en annen skoleoppgave, kan du merke filen med begge etikettene. Det er akkurat dette som primært skiller etiketter fra mapper, fordi den samme filen kan ha flere tilholdssteder – ikke bare den mappen du la den i, men med alle etikettene du merket den med. Etikettene skiller heller ikke på om du lagrer filene i iCloud eller lokalt på maskinen, alt blir synlig for deg på samme måte.

Hvis du har fått smått panikk nå og tror etiketter er den eneste måten å organisere filene dine på, kan vi berolige deg med at det er helt valgfritt. Etikettene er der, men du trenger absolutt ikke å ta dem i bruk.

Kan settes overalt

Du kan legge etiketter, tagger, på filer når du lagrer dem.

Du kan sette etiketter på både filer og mapper overalt i operativsystemet. Vi syntes det var mest naturlig å ta i bruk etikettene da vi lagret et fil, hvor vi kunne merke filen med eksisterende etiketter, eller opprette nye. Det fungerer ganske enkelt – bare skriv det som faller deg inn og trykk enter-tasten. Eksisterer etiketten fra før, som «kjekke filer» i bildet til høyre, blir den valgt. Eksisterer den ikke blir den automatisk opprettet.

Etiketter kan også settes direkte i Finder, via en egen knapp.
Du kan søke på etikettene.

Som tidligere nevnt er det ikke nødvendig å merke en fil med etiketter når du først lagrer, og du har flere måter å gjøre det på i ettertiDen enkleste måten å gjøre det på i ettertid er å høyreklikke på filen eller mappen du vil merke, og velge «etiketter» i menyen som spretter frem. I Finder finner du også en egen knapp langs topplinjen, som lar deg sette og opprette nye etiketter på en valgt fil.

Filer som blir merket får en egen liten farget runding til venstre for filnavnet, og opptil tre av fargene til etikettene vil vises til enhver tid.

Du kan hente opp alle filer med samme etikette, «Rød» i dette tilfellet.

Du kan finne igjen filene på flere forskjellige måter. Til venstre i Finder finner du alle etikettene listet opp, og ett trykk på en av dem drar frem alle filene som er merket. Du kan selv endre rekkefølgen her, ved å dra etikettenavnene opp og ned.

Du kan også søke frem alle filer som er merket, men den beste metoden er å bruke søkelinjen i Finder. Søker du for eksempel på «Sport» her, vil alle filene merket med «Sport» dukke opp i søkeresultatet. Du kan også ta i bruk Spotlight, men resultatet blir da litt kaotisk. Et søk på etiketten «Rød» vil nemlig dra frem alle filene som passer til denne frasen. Filene som er merket kommer frem, men de blandes med alle mulige notater, mailer og mapper som også inneholder ordet «rød»

Konklusjon

Ved mappenavnet vises noen av etikettene mappen inneholder.

En solid oppgradering av Finder er veldig velkommen i OS X, og det er på høy tid at Apple satt fokus på dette. Spesielt for brukere som kommer fra Windows har det å sette seg inn i mappestrukturen til Apple og hvordan man bruker denne vært en utfordring, og med løsningene som nå er plass blir det nok noe lettere.

Med faner i Finder er det langt enklere å navigere seg rundt, flytte filer og holde orden på systemet. Du unngår å ha et hav med vinduer åpne, og hver gang du starter Finder vil samtlige faner du hadde åpne da den ble lukket, komme tilbake.

At du nå kan bruke Finder i fullskjerm gjør bruken også litt bedre, da du kan ha utforskeren på et eget skjermbilde – helt utenfor alt annet du driver med.

Vi har nå daglig vekslet mellom dagens operativsystem, OS X Mountain Lion, og nye Mavericks. Det er helt klart at nye Finder er bedre, uten at den i seg selv representerer en revolusjon. Men det som kan bli stort, er etikettene.

Slik ser nye Finder ut.

Det vil neppe få noen stor adopsjon i starten, men det vil komme. Det tok litt tid før vi ble vant med det, men så snart vi hadde tatt etikettene i bruk gjorde de det raskt og enkelt å finne igjen filer som hører sammen. Vi slapp å lete etter filene på samme måte som man må gjøre når man tar i bruk mapper på normalt vis.

I dag sitter undertegnede med et fåtall mapper – jobb, privat og skole – der filene er dumpet inn og tildelt etiketter.

Det er små og tilsynelatende lite viktige endringer, men om det slår an kan det endre måten vi bruker PC-ene våre på. Tradisjonelle PC-er er tross alt under massivt press fra enheter som er veldig lette å bruke, og måten Finder nå fungerer kan være et forsøk på å gjøre noe med det.

Med Finders nye funksjoner har Apple gjort søket mer integrert i operativsystemet enn noen gang tidligere. Selv om de nye fanene gjør det lettere å navigere seg i grensesnittet, er det etikettene som virkelig vil endre måten vi bruker Apples operativsystem på.

OS X Mavericks lanseres denne høsten, men nøyaktig dato er foreløpig ukjent.

Se de andre artiklene i denne serien:
Dette er teknologiene som Apples nye OS raskere »
Nå mener Apple de har løst flere skjermer-utfordringen én gang for alle »

annonse