Til hovedinnhold
SniktittSamsung Galaxy Tab 10.1

Vi har prøvd nettbrettet Apple vil forby

Slik er den endelige versjonen av iPad-rivalen.

Omsider kom Samsungs Galaxy 10.1 i salg. Men etterspørselen er stor og du må nok belage deg på at det kan bli ventetid før antallet brett i butikk er høyt nok til å møte etterspørselen.

I redaksjonen vår er vi heldige nok til at vi har fått låne ett brett til test. Nå er brettet tatt i bruk, og her deler vi våre førsteinntrykk.

Først av alt – vi har tidligere testet en rekke nettbrett med ulike operativsystemer. HTC Flyer, Galaxy Tab 7 og Apple iPad 1 og 2 er blant brettene vi bruker jevnlig, mens vi i en periode også har testet Asus Eee Pad Transformer, Motorola Xoom og BlackBerry PlayBook, for å nevne noen. Vi har også sniktittet på tidligere versjoner av Galaxy Tab 10.1, og var følgelig ikke helt uforberedt på hva vi hadde i vente når vi pakket opp det nye testeksemplaret.

Ligner på ...

Førsteinntrykket er at vi må gi Apple rett. Sett forfra har dette brettet unektelig flere likheter med iPad enn det har forskjeller. Men så er det strengt tatt ikke så veldig mange måter å utforme et nettbrett på. iPad og Galaxy Tab er omtrent så like som en bærbar PC og en bærbar Mac.

Det neste vi merker oss er at brettet er blitt tynnere og lettere enn det var da vi vikk prøve det i Barcelona tidligere i år. Skjermen er større enn på iPad-ene, men siden Galaxy Tab har et litt bredere skjermformat, så er ikke forskjellen så påtakelig. Galaxy Tab har imidlertid høyere skjermoppløsning enn iPad-ene.

Lekkert grensesnitt

Men det er når vi starter opp nettbrettet at forskjellene kommer tydeligst frem. Galaxy Tab 10.1 kjører Android Honeycomb 3.1. Det har ingen taster på fronten, men betjenes ved berøring på symboler oppe og nede på skjermen. Brukergrensesnittet er nå Samsungs eget. Sist vi sniktittet på brettet var det et rent Android-grensesnitt.

Mens iPad ble beskyldt for å være en kjempediger iPod touch, kan Galaxy Tab 10.1 like gjerne beskyldes for å være en kjempediger Galaxy S II. Den har riktig nok ikke AMOLED-skjerm, og det er heller ikke mulig å ringe med Galaxy Tab 10.1. Skal du snakke med noen ved hjelp av dette brettet, så må du enten bruke skriftspråket eller laste ned et program for Internett-telefoni. Dette er et nettbrett du ikke får plass til i noen lomme.

Brukergrensesnittet er meget bra, og det går lekende lett å navigere med fingrene. Responsen på skjermen er svært rask, men når vi legger vrangviljen til kan vi observere at skjermbildet ved forflytning glir litt mer hakkete enn det gjør på iPad. Om det plager oss? Ikke det grann.

Enkel tilvenning

For den som har en Galaxy Tab 7 fra før, vil overgangen være merkbar. Ikke bare er Android Honeycomb et bedre OS for nettbrett enn Gingerbread, som nå kan installeres på Galaxy Tab 7. Men menyknapper og statusinformasjon er flyttet på, og det er ingen faste berøringsfelter under skjermen, slik det er på Galaxy Tab 7. Det går imidlertid raskt å venne seg til den nye plasseringen av snarveiene til programmer, tilbaketast osv.

Løsningen der du med en eneste berøring får opp en liste med alle applikasjoner som kjører i bakgrunnen er smart. Vi bruker den mye for å veksle raskt mellom programmer.

Ikke minnekort

En annen forskjell du vil merke er at det ikke er noen minnekortplass på Galaxy Tab 10.1. Det innbygde minnet på vårt brett er på 16 GB, og etter å ha brukt en iPad med 64 GB virker det unektelig smått. Her må vi velge begrense oss med tanke på hva vi ønsker å lagre på brettet. I spesifikasjonene for Galaxy Tab heter det at den kan bruke eksternt minne ved hjelp av tilbehør. Vi antar det betyr at du kan få en eller annen form for minnekortleser til å stappe i kontakten på nettbrettet (samme plugg som på Galaxy Tab 7) men foreløpig har vi ingen detaljer om dette.

Tilbehør

Vi har også fått testet noe av tilbehøret som finnes til Galaxy Tab 10.1. Vi har fått med et omslag av skinn som nettbrettet kan stikkes inn i, i tillegg til to tastaturløsninger. Det ene tastaturet er likt det vi har brukt med Galaxy Tab 7, og fungerer som en dokk vi kan sette brettet ned i. Siden kontakten på Galaxy Tab 10.1 er plassert på langsiden, så slipper vi å ha skjermen på høykant, slik vi måtte med Galaxy Tab 7. Løsningen fungerer svært bra, selv om tastaturet er relativt tungt.

Det andre tastaturet er en Bluetooth-løsning der tastaturet sitter i et omslag. Når vi bruker dette blir nettbrettet nærmest som en laptop. Løsningen fingerer svært bra, samtidig som den gir nettbrettet beskyttelse ved transport. Ulempen er at foten som skal støtte skjermen mens vi skriver ikke har noen form for støtte, og den er derfor best egnet om du har nettbrettet på et fast underlag. Løsningen er med andre ord lite egnet for fly, buss eller lenestol.

Vi skal nå teste Galaxy Tab 10.1 grundig, før vi kommer tilbake med våre konklusjoner. Til så lenge nøyer vi oss med å bekrefte at førsteinntrykket er godt.

annonse