Til hovedinnhold

SNIKTITT: Samsung Galaxy Tab 10.1

Finn Jarle Kvalheim
Baksiden på Galaxy Tab 10.1 er endret i forhold til den som opprinnelig ble lansert i februar.
Galaxy Tab 10.1 er det tynneste nettbrettet på markedet når det kommer i juni.
Galaxy Tab 10.1 får rene Android 3.0-menyer. I Galaxy Tab 8.9 kommer Samsung til å kjøre sine egne Touch Wiz-menyer oppå Android 3.0.

I februar lanserte Samsung med brask og bram Galaxy Tab 10.1. Den gang var det snakk om et nettbrett med en tykkelse på 1,09 cm og med en relativt høy gatepris - det ble snakket om at prisen ville starte omkring samme sted som opprinnelige Galaxy Tab, altså i overkant av 7000 kroner.

Siden den tid har det gått noen måneder og en iPad-lansering. Straks i etterkant av at iPad 2 ble lansert varslet Samsung at de måtte revurdere både spesifikasjoner og pris for Galaxy Tab 10.1.

Les også: Samsung usikre på prisen

Rask kursjustering

Kun et par uker senere ble nye Galaxy Tab 10.1, og Galaxy Tab 8.9 lansert. Begge brettene ville bli tynnere enn Apples iPad 2, og dermed skulle det være snakk om verdens tynneste nettbrett.

Nå, halvannen måned senere har Galaxy Tab 10.1 forvillet seg inn i våre kontorlokaler for en kjapp sniktitt.

Mer hendig

Samsungs nyeste nettbrett imponerer umiddelbart når vi får det mellom hendene. Det føles merkbart tynnere enn iPad 2, og det er også noen gram lettere. Det er ikke snakk om enorme marginer, men når vi snakker om tykkelser på under 9 millimeter skal det ikke mye til før man legger merke til det.

I høyde og bredde skiller Galaxy Tab 10.1 seg lite fra den første utgaven som ble lansert i februar. Den aller største synlige forskjellen finner vi imidlertid på baksiden. Bakdekselet var nemlig i metall, med et innstemplet mønster på den første utgaven som ble lansert. Her er det en enkel gummiert bakplate som møter oss.

Vi er litt usikre på hva dette vil bety for nettbrettets slitestyrke, men det betyr iallfall at Galaxy Tab 10.1 har blitt veldig god å holde i.

Ingen Touch Wiz

I motsetning til de fleste andre Samsung-produkter kjører ikke Galaxy Tab 10.1 Samsungs egne menyer. Touch Wiz har måttet vike for den grunnleggende utgaven av Android 3.0 Honeycomb.

Uansett om du foretrekker Touch Wiz eller ren Android, går det raskt og smidig å navigere rundt i menysystemet på Galaxy Tab 10.1. For det meste er menyene enkle å bruke også.

Super skjerm

Skjermen i Galaxy Tab 10.1 er et høydepunkt. Den er svært lyssterk, og det er relativt lite refleks i den. Det gjør at vi regner med at nettbrettet fungerer forholdsvis greit også i vanskelige og solrike omgivelser.

Det er også betydelig høyere oppløsning på Galaxy Tab 10.1 enn på den Samsungs første nettbrett. Den originale Galaxy Tab hadde en oppløsning på 1024 x 600 piksler - her er den skrudd opp til 1280 x 800 piksler. Skjermen er selvsagt større, så de ekstra bildepunktene kommer til nytte.

Nettbrettet har et kamera både foran og bak, og det skal være i stand til å ta opp høyoppløst video med hovedkameraet.

Kraftig innmat

Med den tokjernede systembrikken, nVidia Tegra 2, skal nettbrettet være raskt nok for de fleste typer bruk. Også avspilling av høyoppløst video over HDMI skal la seg gjøre, men på det tidlige eksemplaret vi fikk se på var ikke den gode videostøtten vi kjenner fra mange Samsung-produkter lagt til.

Disse sakene kan fortelle deg mer om hva du har i vente når de nye Android-nettbrettene kommer i butikken ut over våren og sommeren:

annonse