Til hovedinnhold
TestAsus Eee Pad Transformer

Nettbrett eller mini-PC?

Asus Eee Pad Transformer er et spennende konsept.

Om du er ute etter et nettbrett som kan overta de enkleste oppgavene for en PC, så er dette tingen. Her har du i praksis en lett bærbar PC so skrur seg på med det samme du åpner lokket, og som har batterikapasitet til å holde langt ut i overtidstimene. TIl vanlige kontoroppgaver som tekstbehandling, nettsurf og e-post fungerer den utmerket, i alle fall så lenge du har tilgang til trådløst nett. Innebygget mobilmodem finnes nemlig ikke i denne versjonen.

Brettet er også godt egnet for film og underholdning, forutsatt at du har filmene i et format som brettet støtter. For en del format vil det være nødbvendig å laste ned en annen spiller fra Android Marked.

Nesten minibærbar PC

Det nordiske tastaturet gir deg stort sett de samme funksjonene som på en PC, men noen små forskjeller er det. Tastene er på størrelse med det du ser på de såkalte netbook-PC-ene med tilsvarende skjermstørrelse. Dette er også de PC-ene som bør føle seg mest truet av en løsning som dette.

Designen er det lite å utsette på. Asus Eee Pad Transformer er en lekker liten sak, om enn noe tyngre enn sine konkurrenter iPad 2, Motorola Xoom og den kommende Galaxy Tab 10.1 fra Samsung.

Bra skjerm

Skermen er skarp og klar, og brukergrensesnittet på skjermen er en opplevelse. Skjermen har en oppløsning på 1280 x 800 punkter, og er svært godt egnet for nettsurfing. Et ripesikkert glass skal sørge for at skjermen holder seg pen. Bruker du brettet sammen med tastaturet får du i tillegg en ekstra beskyttelse ved transport.

Tastaturet har inngang for USB-tilbehør, og i den nye Android-versjonen 3.1 følger det med drivere for mye slikt tilbehør, men foreløpig ikke alt. Tastaturet har ellers en SD-kortleser som kommer i tillegg til Micro-SD-leseren i selve brettet.

Håpløst kamera

Kameradelen svikter totalt, mens underholdningsfunksjonene er gode. Det er riktig nok magert med formatstøtte for videoavspilling, men dette kan løses med tilleggsprogrammer som finnes på Android Market.

Prismessig synes vi det er lite å utsette på Asus-en. Med 32 GB minne og uten tastatur koster den ca. 4000 kroner. Versjonen vi testet hadde 16 GB minne og tastatur, og skal koste fra rundt 4300 kroner.

Alternativer

Om du er ute etter et nettbrett men synes 10,1 tommer er i største laget, så kan du sjekke HTC Flyer. Denne har også støtte for 3G, men kjører foreløpig ikke nettbrettversjonen av Android, Honeycomb, slik Asus-en gjør.

Et annet brett som skal konkurrere med Asus Eee Pad Transformer er Motorola Xoom. Men Xoom mangler tastaturløsningen du kan få til Eee Pad, og er i tillegg 50 gram tyngre. Selv om skjermstørrelsen er omtrent den samme i disse to brettene er det stor forskjell på disse skjermene både innsynsvinkel og bildekvalitet er bedre på Transformer enn på Xoom. De to nettbrettene deler ellers mye av den samme innmaten.

Les hele testen på Amobil.no

annonse