Til hovedinnhold

Nå kan du streame lydbøker gratis

Bli kjent med Cervantes, De fire store og Skram helt gratis via Ordflyt.

Bokbransjen har opplevd noen av de samme utfordringene som musikkbransjen, og er nå i gang med en omfattende digitalisering både av bøker og lydbøker.

Den norske streamingstjenesten Ordflyt, som gir deg lydbøker og lydopptak på norsk, har vært tilgjengelig for testbrukere på PC i en periode. Nå har også mobilversjoner til iOS og Android kommet, og tjenesten er åpnet for alle.

Utgiver Cappelen Damm understreker overfor Mobilen.no at Ordflyt fortsatt er under utvikling. Likevel har vi valgt å gi deg et lite innblikk i hva tjenesten går ut på.

Ligner på lydbok-WiMP

Før du logger inn på mobilen må du registrere deg som bruker.

Likheten mellom Ordflyt og WiMP er slående, både på PC og mobil. Det er kanskje ikke så rart, ettersom det er Aspiro som står bak den tekniske løsningen for begge streamingstjenestene. Er du WiMP-kunde i dag vil det være en fordel at du kjenner deg igjen i grensesnittet til Ordflyt, men samtidig er dette så enkelt at hvem som helst vil klare å ta i bruk lydboktjenesten uten store problemer.

Før du kan bruke Ordflyt må du registrere deg som bruker på nettsiden www.ordflyt.no, og laste ned PC-programvaren. Brukernavnet og passordet bruker du til å logge deg på både hvis du sitter foran en PC-skjerm eller bruker mobilappen.

Blir abonnementstjeneste?

Det beste med Ordflyt akkurat for øyeblikket er at du får relativt mange lydbøker helt gratis, og kvaliteten på innlesingen er jevnt over bra eller meget bra, etter vår vurdering.

Dessverre er det stort sett bare gamle klassikere som er fritt tilgjengelig. Nyere titler må du betale for. Dette er likevel forståelig, ettersom forfatterne vil tjene penger på sine verk – også som lydbøker – og Ordflyt har foreløpig ikke funnet frem til en gunstig forretningsmodell som tjener både kunde og utgiver. Hvorvidt det er mulig å tilby full tilgang til alle Cappelen Damms lydbøker for en en fast pris per måned, altså en abonnementstjeneste á la WiMP, er en av mulighetene som vurderes.

Fra et forbrukerperspektiv tror vi en abonnementstjeneste er mest hensiktsmessig. Salget av lydbøker i dag, som ofte koster like mye som en trykket bok, er på ingen måte noen stor salgssuksess. Dersom det lar seg gjøre å tilby full tilgang til alle Cappelen Damms lydbøker for en hundrelapp per måned, slik som med WiMP, tror vi dette kan løfte lydbøkene til nye høyder.

Vi tror nemlig ikke det er slik at lydbøker erstatter lysten til å lese fysiske bøker, eller digitale bøker. Det snarere et supplement som vil pirre leselysten hos folket. Det vil heller erstatte Wordfeud på sengekanten eller radio på bussen.

Gratis vs. kjøpebøker

Per i dag er det i underkant av hundre titler som er gratis hos Ordflyt, deriblant Cervantes' Don Quijote, Hugos De elendige, Tolstojs Anna Karenina, samt flere verk av Bjørnson, Ibsen, Kielland, Lie, Skram, Oskar Bråten og noen novelle- eller diktsamlinger. Med andre ord er det gode muligheter til å få med seg gamle klassikere som kanskje ikke var like spennende når du måtte lære om dem på skolen.

Hør Karl Ove Knausgård rakke ned på andre forfattere.

Av nyere verk som er gratis tilgjengelig bør Knausgårds liste over de mest overvurderte forfatterne nevnes. Liker du å lese bøker bør du sette av 16 minutter til akkurat denne, enten du er enig med ham eller ikke. Dette fungerer også briljant til å beskrive en styrke som Ordflyt har – nemlig å kunne tilby muntlig materiale som ikke direkte kan kalles lydbok. Kanskje vil podcast-formatet endelig komme til sin rett via denne tjenesten?

Utvalget av lydbøker du må betale for i Ordflyt er ved første øyekast ganske bra. Her er det mer enn nok bøker til å tilfredsstille lysten i lang tid fremover. Samtidig kan vi forvente enda flere titler etter hvert, med tanke på at tjenesten er i beta. Prisene varierer fra rundt 60 kroner og opp til rundt 300 kroner, altså et lite hakk lavere enn hos bokhandelen.

Teknisk løsning

Aspiro står bak Ordflyts tekniske løsning, som ser ut til å være veldig lik musikkstreamingstjenesten WiMP. Det innebærer at du også må ha lastet ned Adobe Air for å kunne bruke programmet på PC. Vi har foreløpig ikke opplevd noen krasj med Ordflyt på PC-en, slik vi tidvis opplever med WiMP, men det kan også skyldes at Ordflyd-databasen er langt mindre.

På mobilen kan du laste ned Ordflyt til enten iPhone eller en Android-mobil, og versjonen er svært lik på begge plattformene. Selvfølgelig kunne grensesnittet vært enda bedre enn det er, men det fungerer foreløpig uten problemer. Du har ikke spillelister, noe som heller ikke ville vært hensiktsmessig, men i stedet må du merke lydbøkene som favoritter hvis du vil ha enkel tilgang til dem igjen. I Android-versjonen finner du "favoritter" når du blar ned på forsiden, men det samme får du ikke i iOS-versjonen. Uansett synes vi favorittene burde fått plass i hovedmenyen nederst.

Det som kanskje er mest positivt med den tekniske løsningen til Ordflyt er at det settes et automatisk bokmerke når du stopper avspillingen. Det betyr at du kan fortsette der du slapp uten å måtte spole frem – dette er avgjørende når det er snakk om lydbøker.

Avspilling i frakoblet modus har vi bare så vidt testet ut, men da fungerte det uten problemer.

Her ser du Android-menyen til Ordflyt.

Lydbokens revolusjon?

Vi konkluderer med at Ordflyt er et veldig godt initiativ og en god idé. Lydbøker er i dag enten overpriset eller undervurdert av forbrukerne, men denne typen tjeneste kan bidra til å løfte interessen og gjøre det billigere å oppdage litteratur i Norge.

Likevel kommer mye an på hva slags forretningsmodell Cappelen Damm legger opp til. WiMP og Spotify har tilsynelatende hatt stor suksess i Norge med sine abonnementstjenester, men om det er noe forfatterne vil godta er en annen sak. Hvis kundene fortsatt må kjøpe lydbøker stykkevis, til omtrent samme priser som hos bokhandelen, vil Ordflyt fungere for noen få, men ikke for de store massene.

Det er imidlertid gode muligheter til å tilby annet gratisinnhold i Ordflyt enn bøker. Podcaster, språkkurs, muntlige reiseprogrammer, nyhetsbulletiner og lignende kunne blitt populært på sikt. Liker du lydbøker kan vi anbefale deg å prøve Ordflyt gratis, men det er alt for tidlig å si om dette vil bli en suksess.

Les også
Netflix kommer til Norge
Les også
Nå kan du teste NRKs nye nett-TV
Les også
Streaming overgår fysiske plater for første gang
Les også
Voddler får bedre lyd
Les også
e-Boks vil erstatte postkassa
Les også
Nordmenn vil ikke betale for brettinnhold
Les også
Slik skal Sony slå Spotify
Les også
Nå kan du velge dagligvarer på T-banen
Les også
Nå kan du kjøpe og leie film med iTunes
Les også
Se NRK når og hvor du vil
Les også
Voddler vil innta TV-en
Les også
Facebook får filmtjeneste
annonse