Til hovedinnhold

Rykter om mystisk «ny» iPad

iPad 7 får selskap av enda et brett som ikke er iPad Pro.

Apples iPad-modeller finnes for tiden i to serier. En vanlig og relativt rimelig serie som oppdateres på vårparten, og en mer påkostet Pro-serie som slippes på høsten. Nå går det rykter om det som kan være en tredje variant av Apples nettbrett.

Twitter-kontoen CoinX melder at oppfølgeren til dagens vanlige iPad er på vei og vil få 10,2-tommers skjerm. Men en «ny» iPad får skjermstørrelsen 10,5 tommer - uten å være en iPad Pro-modell.

Twitter-meldingen ble snappet opp av Gsmarena.com, som påpeker at CoinX har vært treffsikker i tidligere rykter om navnet på de den gang kommende iPhone-modellene Xr og Xs.

At den vanlige iPad-en, som altså blir den sjuende i rekken, nå får en litt større 10,2-tommers skjerm er ikke helt uventet. iPad Pro-serien fikk større skjerm da nye modeller ble lansert i fjor.

iPad Pro økte i fjor

iPad 2018, eller iPad 6 om du vil, fikk pennestøtte. Nå sier ryktene at skjermstørrelsen skal øke i 2019-modellen.

Smalere rammer var hovedårsaken til at iPad Pro-skjermen gikk fra 10,5 tommer til 11 for den minste modellen. I tillegg ble det lagt til FaceID for opplåsing i Pro-serien. Det ventes i utgangspunktet ikke å komme for de nye modellene. Dermed kan vi kanskjeregne med at rammen på de nye iPadene fortsatt må være av en viss størrelse, siden TouchID antakeligvis lever videre.

Les også: Dette er nye iPad Pro »

Akkurat hva den siste 10,5-tommeren vil være for noe er uvisst. Størrelsesmessig legger den seg midt mellom den minste Pro-modellen og det som ser ut til å bli den vanlige iPad-størrelsen.

Apple har fra før av en aldrende iPad Mini-variant som det har gått rykter om oppdatering av. Denne har vi imidlertid ikke hørt noe konkret nytt om. Selskapet har tidvis fått kritikk for å ha mange og forvirrende modeller under iPad-navnet.

Beholder iPad den lave prisen?

De rimeligste iPad-modellene har holdt et relativt lavt prisnivå i Apples utvalg. Dagens 2018-modell ligger på 3500 kroner, og har både greit med krefter og en byggekvalitet og design som ikke uten videre avslører at den koster godt under halvparten av rimeligste iPad Pro.

Nytt av fjoråret var at brettet fikk støtte for Apples digitale penneløsning, Pencil. På tampen av året ble imidlertid en ny Pencil-variant lansert, og dermed har Apple to ulike brett på markedet som bruker to ulike penner.

De nye ryktene sier ingenting om pris for de nye produktene. Men standardutgaven av iPad har holdt en relativt rimelig pris i noen år nå. Og med iPad Pro som toppmodell under navnet spørs det om det vil endre seg.

Den ukjente iPaden

Gsmarena spekulerer i at 10,5-tommeren kan være en iPad som er helt annerledes på ett eller annet vis. Hvis vi skulle kaste oss på spekulasjonene virker det i hvert fall lite sannsynlig at Apple trenger en slik modell for skjermstørrelsens del, når nærmeste naboer blir 10,2 og 11 tommer store. Det virker sannsynlig at modellen må skille seg ut med noe annet.

Kan hende snakker vi om samme type produkt som iPhone Xr er under den vanlige iPhone Xs-modellen? Altså en iPad som har svært mye av det iPad Pro-serien har, samtidig som den hopper over visse ting fra Xs-modellen, så som at den har en enklere skjerm og med et vanlig enkeltkamera på baksiden.

Nytt av høsten i fjor var en Apple Pencil som så enda mer ut som en blyant. Den fungerer ikke med de eldre iPad-modellene. Kanskje blir nye iPad oppdatert med støtte for denne?

Relativt rimelige elementer å inkludere i en slik kan være flere høyttalere eller fysisk tilkobling for tastaturdeksel, noe den vanlige iPaden i dag mangler.

En annen mulighet kan være eksperimenter med skjermteknologi. Samsung har i flere år vært alene på markedet med Galaxy Tab-modeller som har AMOLED-skjermer, og OLED-skjermene i de nye iPhonene kommer nettopp fra Samsung.

Les testen av dagens iPad (2018) her »

Les også
Apple Store var nede, slapp en rekke nye produkter
Les også
– Apple kommer med 16-tommers MacBook Pro i år
Les også
Galaxy Tab S vs Huawei MediaPad M5: Hvilken av iPad-konkurrentene er best?
Les også
iPad Pro (2018): iPad Pro er en maktdemonstrasjon fra Apple
Les også
Dette er nye iPad Pro med tynne rammer og Face ID
Les også
Apple iPad (2018): Årets vanlige iPad har blitt billigere og bedre
annonse