iPad Pro 10.5 er et nettbrett som gjør et lite kvantesprang fra både forrige generasjon iPad Pro, og konkurrenten Galaxy Tab S3. Trenger du tastatur og muligens penn må det kjøpes utenom. Tastaturdeksel anbefales sterkt, selv om det er forholdsvis dyrt, til rundt 1700 kroner.

Test Apple iPad Pro 10.5 (2017)

iPad Pro 10.5 er et nettbrett som gjør et lite kvantesprang fra både forrige generasjon iPad Pro, og konkurrenten Galaxy Tab S3. Trenger du tastatur og muligens penn må det kjøpes utenom. Tastaturdeksel anbefales sterkt, selv om det er forholdsvis dyrt, til rundt 1700 kroner. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)

Det beste nettbrettet vi noen gang har testet

Og det blir enda bedre til høsten.

Nye iPad Pro 10.5 er her, og med det har Apples mest populære nettbrett fått større skjerm for første gang. Men selve brettet er til forveksling likt forrige utgave av iPad Pro. Det nye er ørlite grann større enn det gamle, men den enkleste måten å identifisere en ny Pro 10.5 på er ved å se på rammene rundt skjermen.

Skjermrammene har nemlig krympet langt mer enn den totale størrelsen på brettet har økt. Så, om brettet har påfallende smale rammer i lengderetningen ser du altså på årets modell iPad Pro.

Er det verdt den stive prisen?

iPad Pro 10.5 er bittelitt større enn sine to motstykker. Galaxy Tab S3 ligger øverst, og forgjengeren iPad Pro 9.7 ligger i midten. Skjermen er imidlertid en hel del større. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det store spørsmålet om Apples mest kostbare nettbrett er tredelt. Om det er verdt den relativt stive prisen er naturligvis ett av disse spørsmålene, men hvorvidt du bør oppgradere dersom du har en nyere Pro eller kanskje til og med Air 2 er også et spørsmål.

Det siste, og kanskje mest interessante, spørsmålet er hvor godt det nye nettbrettet virker med gamle iOS 10. iPad Pro 10.5 ble tross alt vist frem sammen med et helt lite traktorlass nye funksjoner fra iOS 11. Som vanlig vil neppe iOS 11 bli fullverdig lansert før vi ser nye iPhone-modeller vises frem fra scenen i California.

Dermed blir det slik at man må betrakte iPad Pro 10.5 som en slags todelt oppdatering til iPad-universet. Vi får maskinvaren nå, med større skjerm, høyere ytelse og noen små godbiter som vi kommer tilbake til. Men de virkelig proffe egenskapene som kommer med iOS 11 må vi vente litt på.

Utålmodig? Du kan laste ned iOS 11 allerede nå, og vi har allerede prøvekjørt neste generasjon Apple-menyer på forrige iPad Pro. Gå til sniktitten »

Nerdetall fra Apple - for en gangs skyld

De tynne rammene kler det nye nettbrettet, som endelig får litt mer til felles med siste mote innen mobiltelefoner. Det er ingen nevneverdige problemer med feiltrykk å melde om når man holder brettet. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det er litt uvanlig for Apple å fokusere på nerdedetaljene. Men hvis du har opplevd utvasking av bilder og bokstaver når du skroller på en skjerm; heng med bittelitt til.

Vi skal ikke dvele så fryktelig lenge ved det, men oppi tallsalaten som handler om megahertz, gigabyte og alt mulig annet, finner man enda en skjermnyhet.

Dette er nemlig den første iPaden, og så langt jeg vet det første nettbrettet overhodet, med 120 Hz oppdateringsfrekvens på skjermen. Det kan man like greit se på som 120 bilder i sekundet. Hvorfor er en sånn detalj viktig?

Det hele handler om to ting; hvor raskt innholdet på skjermen beveger seg, og hvor mange bilder i sekundet filmen eller spillet ditt lager når du holder på.

Skrolling: Som å flytte et A4-ark med tekst på

Filmvisning er en av tingene som blir bedre med den nye iPad Pro-skjermen. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Når du skroller har bevegelsen en tendens til å bli i raskeste laget for mange skjermer. På mange mobil- og brettskjermer gir det en tydelig utvaskingseffekt. På noen av de beste, så som forrige generasjon iPad Pro og inneværende Galaxy Tab S3 fra Samsung, ser det mer ut som om innholdet hopper litt, samtidig som man skal skrolle ganske raskt før det virkelig blir utydelig. Men effekten er der, og har man først lagt merke til den ...

120 bilder i sekundet er dobbelt så mange som forrige generasjon iPad Pro kan vise. Og som mistenkt oppnår man omtrent samme effekt på nye iPad Pro - men bare om man sveiper dobbelt så fort. Svært få sveiper fullt så raskt når de faktisk bruker iPaden. Det føles virkelig som om man må provosere effekten frem, der den tidligere bare dukket opp om man skrollet noenlunde raskt nedover en nettside.

Her er det mer som å se et ark fly forbi i raskt tempo.

Bedre tilpasset film

Den andre tingen handler altså om video. Film og serier er ofte tatt opp med 24 bilder per sekund. Og nyskjermen fra Apple kan stille seg fra denne hastigheten og opp til 120 bilder i sekundet etter behov.

Der forrige i praksis viste seksti bilder per sekund til enhver tid, måtte det lages mellombilder. Og 24 bilder i sekundet går ikke perfekt opp i 60, så de virkelige filmfeinschmeckerne syter gjerne litt over at disse mellombildene fordeles litt ujevnt for å få regnestykket til å gå opp.

Det «problemet» har ikke nye iPad Pro.

Endring i hva som bruker batteri

Men det det også betyr er at nettbrettet slipper å bruke muskler på å lage mellombilder, som uansett kun er en cirka-modell på hva man regner med disse bildene er. Det innebærer at brettet sparer batteri til det behøver høyere oppdateringsfrekvens. En hårfint annerledes fordeling i hva som trekker mye og lite strøm er altså å forvente.

Det skal sies at det i bruk ikke er særlig merkbart. Prosentmåleren tikker svært sakte ned enten man kikker på film eller surfer på nettet.

Skjermen er ellers veldig lyssterk og pen å se til. Når alt Galaxy Tab S3 er nevnt, er det fryktelig vanskelig å trekke en konkret slutning om hvilken av disse to skjermene som er aller best. I skrivende stund har Samsungen et overtak ved at den kan vise HDR-bilder og -film. Men også den støtten er på vei til iPad Pro 10.5, der maskinvaren støtter det, men iOS 10 foreløpig ikke gjør det.

Lyden fra iPad Pro 10.5 er ren magi

Nok om skjermen, men vi skal ikke bevege oss så veldig langt bort. Bare til kantene av brettet, der de fire høyttalerne sitter.

iPad Pro-modellene fra Apple setter rett og slett standarden for nettbrettlyd. Den er fyldig, god og uanstrengt. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

iPad Pro 10.5 har én i hvert hjørne. Og den spiller høyt. Helt fantastisk høyt. En eller annen dag har jeg fryktelig lyst til å hilse på en Apple-ingeniør som kan snakke litt fritt om akkurat hvordan i all verden de oppnår all denne lyden. For det oppleves som noe i nærheten av magi å klare å få så mye lyd ut av et lite nettbrett, som tross alt bare er på størrelse med femten-tjue A4-ark lagt oppå hverandre.

Galaxy Tab S3 fra Samsung spiller også ganske høyt, og har fire høyttalere på samme måte som iPad Pro. Den har til og med AKG-logoen fra Samsungs nylige oppkjøp av morselskapet Harman International på seg. Men lydmessig når den bare iPad Pro 10.5 til rundt knærne.

Spiller høyere og bassigere enn det meste

Den største forskjellen er at der Tab S3 spiller høyt, blir det ofte litt skingrende. Den er ikke veldig egnet til å spille musikk på veldig høye volum. Det er iPad Pro. Det er til og med bass å spore her, og dermed et slags komplett lydbilde man aldri blir lei eller sliten av å lytte til.

Det var også kjempegod lyd i forgjengeren, iPad Pro 9.7, og også den klarte en slags morobass i nedre mellomtone. Men det låter faktisk fyldigere og mer uanstrengt fra 10.5. Skulle jeg gjette er forskjellen mellom dem enkelt og greit basert på at de fire høyttalerne har fått en ørlite grann større resonanskasse å jobbe i.

Lyden fra iPad Pro 10.5s fire høyttalere er litt fyldigere enn den i forrige generasjon. Sannsynligvis skyldes det et litt større chassis rundt høyttalerne. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Å gjette hva som utgjør forskjellen på de to generasjonene av Apples toppbrett er kanskje ikke så vanskelig. Men hvordan de har fått det til i utgangspunktet skjønner jeg altså ikke. Her er en ekstrahøyttaler eller hodetelefoner rett og slett overflødige i mange sammenhenger.

I den grad du trenger hodetelefoner til iPad Pro 10.5 er det for å unngå å plage omgivelsene dine. På ditt eget hotellrom er dette fullverdig TV-lyd - altså mer enn greit nok til å titte på serier, Youtube eller til nød som spilledåse for hele rommet.

Musikk på farten

Apple Music er mye bedre nå enn det var før, og iPad Pro 10.5 er en utmerket formidler.

Der Apple hevder de har vært modige og fjernet hodetelefonkontakten fra iPhone 7, har de ikke vært like modige med iPad Pro 10.5. Her lever stadig vekk kontakten i beste velgående på toppen av enheten. Selv om det skal sies at denne iPaden er så tynn at kontakten går omtrent fra kant til kant i chassiset.

Som vanlig for nettbrett er det rimelig heftige mengder lyd inni kontakten, men du må ha hodetelefoner selv.

En skulle tro det var rimelig sikkerstikk at et selskap som fant sin opprinnelige renessanse i en musikkspiller som iPod fikk til musikkavspilling uansett hvilken måte de prøvde det på. Likevel var strømmetjenesten Apple Music en svært blandet og til dels kronglete opplevelse da den kom.

Nå er tjenesten vesentlig bedre og mer oversiktlig enn den var. Og selve lydkvaliteten har det aldri vært noe gærent med, med mindre man absolutt må ha tapsfri lyd. Men er du såpass opptatt av lyd står alltids Tidal til tjeneste.

Brettet fungerer naturligvis godt også til lokalt lagret musikk og til andre strømmetjenester, så som min favoritt, Spotify.

HDR er støttet, men ikke tilgjengelig

Større skjerm, mindre ramme. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Til video er det litt skuffende at hverken HDR eller noen form for jukse-HDR er tilgjengelig ennå.

I min verden er det slik at jeg ikke baserer serie- og filmvalgene mine på hva slags teknologi innholdet er laget med. Jeg plukker i stedet basert på hva som høres interessant ut for meg. Slik mistenker jeg at det er for deg og de fleste andre også.

Derfor er Samsungs løsning med «oppskalering» til HDR på Galaxy S8 antakeligvis den beste filmavspillingsløsningen i dag. Hvis HDR er i innholdet fra før; da får du det i sin fulle prakt. Det skjer for eksempel hvis du bruker Amazon Prime Video eller Youtube.

Ser du på gamle serier gjennom Netflix er det ikke like aktuelt, men jaggu kan ikke Galaxy S8 få også disse til å skinne, og lyser gjerne opp store deler av sine omgivelser når eksplosjonene i Die Hard-serien tar av for fullt.

Dette er en løsning Samsung ikke har inkludert i nettbrettet Tab S3, som også har HDR-skjerm, og strengt tatt har jeg ikke sett den i hverken Xperia XZ Premium eller LG G6 heller, som er de to andre høyprofilerte produktene med HDR-løsning.

Antakeligvis får ikke iPad Pro dette heller når iOS 11 kommer. Men grunnleggende HDR-visning fra innhold som støtter det kommer i hvert fall med oppdateringen.

Foreløpig er uansett dette en glimrende skjerm å se film på, og den forbigås kun av noen veldig få når man skal vurdere titteopplevelsen.

Helt rå ytelse

Enda et lite punkt på nerdelisten må med, og det handler om den kraftige A10X Fusion-brikken som driver iPad Pro 10.5. Eplene selv skryter av ytelsesøkninger på henholdsvis 30 og 40 prosent om man ser på prosessorytelse og grafikk i denne brikken.  Sammenlikningen er mot  «gamle» A10 Fusion som du finner i iPhone 7.

Med tanke på at brikken som driver dagens iPhone 7 fremdeles er helt i toppsjiktet blant mobilprosessorer er det heftige tall Apple skryter av. Det er heller ikke spesielt lenge siden den kom - bare rundt ni måneder.

Men alt tyder på at Apple har sine ord i behold. Her har det rett og slett skjedd et helt vanvittig ytelseshopp. Og det har skjedd over hele fjøla av tester vi kjører.

Fargene i ytelseskartet fordeler seg slik: røde stolper - nettbrett med ulik maskinvare, fiolette stolper - Snapdragon 835, brune stolper - Snapdragon 821 Pro, svarte stolper: - Snapdragon 821, blå stolper - mobiler med egenproduserte brikker.

Samsungs Galaxy Tab S3 er et vanvittig godt nettbrett, og du sparer noen kroner både på at det er billigere og på at skjermpenn følger med. Hvis du trenger penn, da. Du må nemlig kjøpe tastatur utenom også hos Samsung. Men der den opplevde ytelsen er god, er den målte ytelsen i noen tilfeller under det halve av hva iPad Pro 10.5 stiller med. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det minste hoppet ser vi i 3D Mark Sling Shot Extreme. Men brikken er fortsatt vesentlig raskere enn neste dings på lista. Foreløpig er det Qualcomm Snapdragon 835-enheter som kommer nærmest i denne testen, og da i særdeleshet HTC U11.

Men på resten av testene bærer iPad Pro 10.5 gullet hjem helt uten protester fra andre enheter.

Den er første mobilenhet jeg har sett så langt som tangerer 8000-merket i Geekbench 4s flerkjernetest. Og når den først er i gang ville det jo være dumt av den å ikke også bli først forbi 9000. Joda, kraftigere kan det bli - men da er vi på Intel-løsninger, og også gjerne et lite stykke opp i stigen. De typiske lavspenningsprosessorene derfra er ikke like raske.

Siden det er spennende å se hvordan ståa er i Intels X86-univers målte vi også siste utgave av Surface Pro med Core i7 i Kaby Lake-utvalget (7660U). Den klatret seg til 9513 i samme test. Det er bare rundt 150 poeng opp, og så minimalt at de to kan sies å ha samme resultat i denne testen. Surface-modellen med denne specen koster imidlertid 17 000 kroner.

Ny dokk og kontrollsenter kommer til høsten. I mellomtiden må vi klare oss med dette - det fungerer fortsatt fint, selv om det er irriterende å vite at vi må vente litt for et som er enda bedre.

Så er det naturligvis helt grunnleggende forskjeller her både på fleksibilitet i operativsystem, og på andre deler av maskinvaren. Microsofts kommer for eksempel med spenstige 8 gigabyte RAM og vesentlig mer lagringsplass enn Apples inngangsmodell.

Ser vi tilbake i tid ørlite grann når Surface Pro 4 med eldre Core i5 fra Intel (Skylake) opp til knappe 7000 poeng. Nå kommer mye an på hva du skal jobbe med, og en ytelsestest sier aldri alt om et produkt. Men det er veldig vanskelig å ikke la seg imponere av det Apple har fått til her.

Spillmaskin av rang?

I den aldrende Ice Storm Unlimited, også den en 3D Mark-test, er iPad Pro godt forbi 50 000 poeng. Igjen; utklassing.

Det er kanskje mest for kuriosa å betrakte, men A10X Fusion-brikkens ytelse på én kjerne - oppgis av Geekbench til å være lik ytelsen fra Snapdragon 820-brikken inni Galaxy Tab S3 på alle dens kjerner. Single Core-testen er altså i samme nabolag som Multi Core-testen.

Den kraftige ytelsen og alt tilbehøret som finnes til iPad-serien gjør dette til en potensiell spillmaskin av rang. Det finnes allerede iOS-spill som nærmer seg konsollkvalitet med tanke på dybde og varighet. Å kreve at den grafiske kvaliteten skal nærme seg stasjonært og påkostet utstyr blir i overkant, men det har Nintendo gjennom mange år bevist at man ikke nødvendigvis trenger.

Brukeropplevelse: Rask og fløyelsmyk

Ny iPad Pro med iOS 10 oppå gammel iPad Pro med tidlig utgave av iOS 11. Til høsten får den nye mange flere funksjoner. Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Som nevnt tidligere i denne testen er det en litt delt opplevelse å bruke iPad Pro 10.5 nå, når man vet hva som kommer. Den leveres med iOS 10, men oppgraderes til iOS 11 når høsten kommer.

Den er på sett og vis et halvt produkt de første tre månedene. Det er maskinvareegenskaper som ikke låses opp før iOS 11, og en hel haug funksjoner som forbedrer muligheter og brukeropplevelse i programvaren.

Testen vil derfor bli oppdatert når iOS 11 er ferdig. All den stund vi allerede har god erfaring med iOS 11-betaen, er det sterk grunn til å mistenke et karakterhopp opp en halv karakter når den tid kommer. Hvis ikke noe skjærer seg underveis.

En del multitaskingelementer har kommet inn i iOS alt. Du kan ha to apper side om side og videoavspilling kan foregå i en boks som flyter rundt på skjermen. Til høsten vil man også kunne trekke innhold mellom apper som ligger på denne måten, og det blir enklere å veksle mellom dem.

Men at den får ny programvare betyr likevel ikke at den er dårlig med dagens. Kreftene i den vanvittige prosessoren under skjermen får man uansett merke i alt man gjør med iPad Pro 10.5.

Fløyelsmykt og raskt er stikkordene.

Kortvarig, men intens testing

Idet testen går ut har vi hatt brettet i bare 30 timer, noe som er vesentlig kortere enn vi pleier å ha et testprodukt før testen går ut. Men brettet har vært brukt omtrent kontinuerlig i perioden. Det ble levert fulladet (85%), og har rukket å bli ladet opp én gang til i perioden.

Brettet er brukt like mye i timene vi har hatt det, som det vanligvis ville blitt om testen ble utført på tre dager, slik vi pleier.

Det er som vanlig enkelt å finne frem i de fleste deler av iOS, og brukstiden på en lading oppleves som godt innenfor det vi forventer. Apple lover typisk rundt 10 timers brukstid avhengig av hva man gjør, og det får man også her.

Apples ekstraprogramvare følger med

GarageBand er både morsomt og nyttig. Det er relativt kapabelt og du bestemmer selv hvor komplisert du skal gjøre det.

Apples nettbrett er som alltid et relativt blankt ark når man får det, men der det var vanlig at man måtte ta ned Apples produktivitetsverktøy selv, ligger mye her fra før på iPad Pro 10.5. Alt i iWork-pakken ligger her, der den kanskje viktigste enkeltkomponenten heter Pages og er Apples Word-konkurrent.

Hvis det er regneark som er din «greie» ligger naturligvis Numbers her (Excel) og Keynote (PowerPoint). Alle kan eksportere innhold til sine respektive motstykkers formater, eller til PDF.

iLife-pakken ligger også her fra før, og dermed kan du plukke frem Garage Band om du bare vil leke eller prøve å være musiker. Den er innen rimelighetens grenser omtrent så lite eller mye kompleks som du vil at den skal være. Hvis du virkelig har ambisjoner finnes det programvaresynther av alle slag i App Store, og da vet du muligens hva du trenger fra før.

Utover dette får du de grunnleggende funksjonene i Apples økosystem så som iMessage-meldinger og skysynkronisering mot iCloud.

Kalender, e-postleser og en litt overlesset, men oversiktlig nok innstillingsmeny hører til.

Tilbehøret du kanskje trenger

For nettbrett man skal være produktive på er tilbehøret viktig. Et godt tastatur eller en skjermpenn er fornuftige valg - og iPad Pros utvalg her er helt i toppsjiktet. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Allerede fra første iPad og de tidligste Android-nettbrettene ble det klart at tilbehør kunne være kjekt å ha. Logitech og andre var tidlig ute med tastatur til nettbrettene.

Men ettersom nettbrettene har dalt litt i popularitet, blir det mer og mer synlig at dette ikke bare er tilbehør. De er nærmest obligatoriske deler for å få maksimalt ut av den kompakte formfaktoren.

Apple markedsfører iPad Pro-serien hardt på den digitale pennen, Apple Pencil. Dingsen koster rundt tusenlappen og lar deg tegne rett på skjermen. Presisjonen er god, og takket være ny skjerm i 10.5-tommersutgaven er responsen enda raskere enn den var før. Treghet var i grunnen ikke noe problem da heller - men hvis du for eksempel skraverer områder lynhurtig er det omtrent ikke etterslep å notere seg her.

Uansett hvor mye jeg skulle ønske jeg var det, er jeg ikke noe supertalent med tegneverktøy. Tastatur er derimot mitt foretrukne ridedyr, og heldigvis er Apples løsning her knallgod.

Å skrive på en iPad Pro med Smart Keyboard er, i hvert fall i min verden, en av de aller mest behagelige måtene å lage tekst på. Dessverre kompliseres helheten noe hvis man skal gjøre flere forskjellige ting i arbeidsløpet - her vil iOS 11 hjelpe kraftig på når det kommer til høsten. Legg forøvrig merke til at autocorrekten mener «skrelling» er riktigere enn skrolling.

En vesentlig del av denne testen ble skrevet på flyet, med Apples eget iPad-tastatur og nye iPad Pro.

Meningene er delte om dette tastaturet - og det vil de alltid være om noe så personlig og subjektivt som et tastatur. Jeg har mine favoritter jeg ikke vil skilles fra også.

Men gitt hvor kompakt og pent det er, er det forholdsvis grei tastevandring på Apples nye Smart Keyboard, og det fungerer også som skjermbeskytter og -pusser når det ligger over iPad Pro.

Etter litt tilvenning med 9,7-modellen i fjor, ble det til at det var iPad Pro og tastaturet som hørte til jeg tauet med meg overalt der jeg var sikker nok på å ikke måtte gjøre veldig avanserte ting. Notater og tekstskriving foretrekker jeg faktisk å gjøre på den lille ekvipasjen. Pages og Spotify er en gullkombinasjon for meg. Størrelsen gjør at jeg like godt kan være produktiv i et relativt trangt flysete som på kontoret.

Det skal sies at Galaxy Tab S3-tastaturet føles noen hakk kvassere på aller første forsøk, i hvert fall om man liker lang tastevandring. Men da er det bare taster som ligger over skjermen, og skjermen får seg ikke sin rutinemessige puss mens dekselet skyves over den i sekken eller vesken.

Også Smart Keyboard er relativt kostbart, med en prislapp på rundt 1700 kroner. Det gir deg en inngangspris på 8700 kroner for iPad Pro 10.5 med tastaturet. Det er en dyr skrivemaskin, det. Men så er det også en ekstremt allsidig skrivemaskin med tanke på vekt og størrelse. Den kan brukes overalt, og det er «alltid» strøm igjen. To ting som ikke har vært tilfelle for noen av PC-ene jeg har drasset rundt på.

iPhone 7-kameraet i et nettbrett

Til og med kameraet i iPad Pro 10.5 er i toppklasse. Det er hentet rett fra iPhone 7. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Apple har det med å standardisere løsningene sine veldig. Det betyr at funksjonalitet som dukker opp ett sted i økosystemet dukker opp i andre produkter. Denne gangen er det kameraene fra iPhone 7 som tar runden ut i nettbrettland.

Dermed har iPad Pro 10.5 et 12 megapikslers kamera med optisk stabilisering på baksiden, og et 7 megapikslers kamera på forsiden.

Det er kanskje ikke fullt så utbredt å fotografere med nettbrett i Norge som det er mange andre steder, men med nye iPad Pro kan man altså plukke opp brettet og være rimelig trygg på at bildene blir gode.

Tidligere generasjoner iPad har til dels hengt langt etter sine mobilmotstykker på denne fronten, og det kan saktens være kjekt å ha et litt mer kapabelt kamera i brettet til øyeblikkene når noe skjer rett foran deg mens du bruker brett og ikke mobil.

Bildekvaliteten fra kameraet blir som forventet; altså omtrent som vi kjenner dem fra iPhone 7. Det har relativt gode egenskaper i dunkle rom og når mørket faller på ute, selv om tussmørke blir for vanskelig.

I normalt dagslys og solskinn blir både fargegjengivelse og detaljer i bildene svært gode.

En ekstra bonus er at man umiddelbart har en av de bedre 10-tommers skjermene på markedet til å studere bildene på. Fotograferer man med mobil er det som regel vanskelig å få et skikkelig inntrykk av bildekvaliteten fordi skjermen er så liten. Ofte tar de seg vesentlig bedre ut på mobilskjermen enn når man flytter dem over på PC senere.

Dermed er det enklere å bli lurt til å tro at bildet ble vellykket på en mobil enn på iPad Pro 10.5. Når også kameraet henger med og er blant de beste på mobilmarkedet, er jeg tilbøyelig til å tenke at dette er et nettbrett man ikke bare kan fotografere med, men også bør fotografere med når sjansen byr seg. Det er en litt annen opplevelse å fotografere med titommers søker.

Testbilder fra iPad Pro 10.5

Når Apple har puttet et toppmodellkamera inn i sitt heftigste nettbrett blir det faktisk litt artig å fotografere med det også. Selv om man ser aldri så tullete ut når man gjør det. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Gå til side

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen