Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestApple iPad (2018)

Årets vanlige iPad har blitt billigere og bedre

Arver funksjoner fra iPad Pro.

Apples kanskje mest spennende iPad har etternavnet Pro. Det er her de nye funksjonene dukker opp først. Men disse nettbrettene er svindyre, og dermed har Apple fortsatt å oppdatere sin vanlige iPad-modell ved siden av. Den får gradvis nye funksjoner fra storebrorserien.

Årets iPad har fått en svært viktig del av iPad Pro-funksjonaliteten; støtte for skjermpennen Apple Pencil. For amerikanske klasserom har også Logitech Crayon til halve prisen av Pencil kommet til, men den selges ikke her til lands. I hvert fall ikke foreløpig.

Tegning på iPad koster nå fra 4500 kroner, noe som er vesentlig billigere enn med Pro-utgaven som du måtte opp til for å få pennestøtte tidligere.

Det betyr at du for 4500 kroner nå kan få Apples grunnmodell med digital skjermpenn til tegning og skriving. Før måtte du opp i 7000 kroner for rimeligste 9,7-tommer iPad Pro og en Apple Pencil til 1000 kroner oppå det igjen. 9,7-tommeren er fortsatt i salg hos noen butikker, men normalen er ellers enda litt dyrere, altså iPad 10.5 med Pencil ved siden av til 7500 kroner.

Vi er med andre ord ikke så langt unna halve prisen for iPad-pakke med penn hvis du ikke trenger resten av det Pro-pakka tilbyr.

Slik ser utvalget av titommers iPader med pennestøtte ut akkurat nå. Merk at iPad Pro 9.7 er på vei ut av markedet, og foreløpig bare på restlager rundtom:

iPad (2018)iPad Pro 9.7iPad Pro 10.5
Skjerm---
TypeIPSIPSIPS
Størrelse9,7 tommer9,7 tommer10,5 tommer
Oppløsning2048 x 15362048 x 15362224 x 1668
FunksjonerNight ShiftNight Shift, True ToneNight Shift, True Tone, 120 Hz
---
Dimensjoner24 x 16,95 x 0,75 cm24 x 16,95 x 0,61 cm25 x 17,4 x 0,61 cm
Vekt469 gram437 gram469 gram
---
Maskinvare---
ProsessorApple A10 FusionApple A9XApple A10X Fusion
Kjerner426
---
RAM2 GB2 GB4 GB
Lagring32 GB32 GB64 GB
---
---
Annet-Fire høyttalere, Smart ConnectFire høyttalere, Smart Connect
Batteritid (oppgitt)10 timer10 timer10 timer
---
Pris3500 kr5900 kr6500 kr

Pennen fungerer som på Pro

Hvis du trenger en iPad til tegning slipper du nå unna med 4500 kroner i utgifter for rimeligste iPad-modell og Pencil. Tidligere måtte du minst ut med 7000 kroner for kombinasjonen.

iPad Pro introduserte Apple Pencil for eplefansen. Før Pencil fantes det penneløsninger for Apple-produktene, men ingen av dem var laget av Apple selv. De kom fra produsenter som Wacom, Pencil by Fiftythree og Adonit.

Les også: Slik gjorde du iPad til tegnebrett i 2014 »

Frem til nå har du måttet ha en iPad Pro-modell for å kunne bruke Apple Pencil, men i årets oppdaterte iPad er altså sensoren som tar imot data fra Pencil-tuppen bygget inn også her. Ifølge Apple er det akkurat den samme sensoren som er bygget inn, og jeg opplever heller ikke merkbar forskjell når jeg tegner eller skriver på iPad-skjermen.

Det skal sies at selve skjermen er vesentlig svakere spesifisert enn i Pro-modellene, men det er aller mest merkbart når man titter på video eller spiller spill. Til selve den kreative jobbingen er det ikke så mye å merke her.

Vi må ta forbehold om at ekstremt krevende og flinke Pencil-brukere kanskje vil merke at iPad (2018) har lavere oppdateringsfrekvens i skjermen enn siste utgave iPad Pro og at fraværet av True Tone som justerer skjermen til riktigst mulig hvitbalanse kan påvirke resultatene noe.

Men det ser altså ikke ut til å være noe folk flest burde plages med.

Kjapp og fin å bruke

iOS 11 har gjort iPad til et mye bedre produkt enn Apples nettbrett var før. Det er enklere å gjøre flere ting samtidig og brettene lever i større grad opp til påstanden om å være annerledes PC-er enn før.

I vanlig bruk er iPad av 2018 omtrent som fjorårets enkle iPad. Den har litt mer futt under panseret og er kjapp nok til å kjøre en del av appene for utvidet virkelighet fra App Store. Her er det fort gjort å reagere med gjesp, men Apple satser hardt på AR, og har gjort det omtrent det siste halve året etter at iPhone 8-modellene og iPhone X ble sluppet.

Og det er mye som ærlig talt er dilldall med AR - jeg har begrenset tro på at alt Apple peker på blir til gull. Hvorfor en virtuell museumsopplevelse blir så mye bedre av at du kan gå rundt et maleri på staffeli på en skjerm vet jeg ikke. Forskjellen på å bare se maleriet på skjermen er forholdsvis liten.

I andre sammenhenger kan AR og Pencil være nyttig, eksempelvis i appen Froggipedia, der barn kan lære alt om frosk og til og med dissekere en frosk rett på skjermen, med Apple Pencil som skalpell. Dette er foreløpige ytterpunkter i nytteverdien av AR, men årets iPad har altså kreftene som skal til for å kjøre disse opplevelsene og iOS 11 på en god måte. Sannsynligvis skal det mer til i appen enn bare froskeinfo, men kimen til en skikkelig god læringsapp for naturfagstimen er godt synlig allerede.

Jeg savner tastaturtillegget, som sammen med kraftige høyttalere og bedre skjerm gjør iPad Pro til en mer komplett pakke.

Ikke like god som iPad Pro

iOS har et lass apper med Pencil-støtte, og apputvalget er generelt noe av det beste med alle iPad-modellene. Men enten du trenger Pencil eller ei er nye iPad (2018) et meget godt og forholdsvis rimelig nettbrett å kjøpe.

Det er like fullt mange gode grunner til å kjøpe iPad Pro. Du får en mye bedre skjerm, som ruller helt silkemykt med 120 bilder i sekundet. Skjermen tar opp en større del av nettbrettet og den ser rett og slett litt finere ut med True Tone-funksjonen som gjør at hvitbalansen blir riktig uansett belysning rundt.

De fire kraftige høyttalerne i Pro-utgaven gir deg lyd som tilsvarer det en liten, men kraftfull Bluetooth-høyttaler ville gitt deg. I vanlig iPad får du også forholdsvis kraftige høyttalere, men bare to av dem.

Også på øvrig ytelse og spesifikasjoner er iPad Pro et kvassere nettbrett. Men økosystemet rundt iPad er allerede enormt, og en vanlig iPad til 3500 kroner har blitt en svært enkel måte å få tilgang på dette utvalget av ting og applikasjoner.

Om det er en litt mer kritisk ting i hvert fall jeg savner fra iPad Pro-utgavene, så er det Smart Connect-kontakten som lar deg koble til tastaturdekslene som foreløpig kun finnes for iPad Pro-modellene. Det finnes naturligvis en del Bluetooth-tastaturer du kan koble til iPad (2018), men fysisk tilkoblet tastatur som aldri går tomt for strøm er kjekt å ha.

Uansett er dette, i år som i fjor, et utmerket nettbrett til en relativt god pris. Pennestøtten gir den en ekstra fordel som ikke alle andre brett i prisklassen har, men du må betale en hel tusenlapp oppå for å få Pencil med i pakka.

Alternativ til iPad (2018)

Acer Switch 5 SW512-52 (NT.LDSED.001)
Hva med fullverdig Windows?

Acer Switch 5 SW512-52 (NT.LDSED.001)

Dette er et helt annerledes nettbrett enn Apples iPad-modeller. Og det koster tre ganger så mye som Apples 2018-iPad. Men, her følger det med både penn, deksel og tastatur - noe du bør beregne rundt 2000 kroner ekstra for i iPad-pakken. Legger vi til at Windows i utgangspunktet fortsatt er et mye mer kapabelt operativsystem kan det bli aktuelt å lukte på denne ekvipasjen til drøyt 9000 kroner.

Apple iPad Pro 10.5" 64GB (Mid 2017)
Heftigste iPad

Apple iPad Pro 10.5" 64GB (Mid 2017)

fra 11855:-

Den koster en god del mer, men den har mye bedre skjerm, mye bedre lyd og mye mer kraft. I tillegg kan den bygges ut med tilkoblet tastatur som hektes på magnetisk. Her trenger du ikke å lade et Bluetooth-tastatur utenom hvis du vil skrive på nettbrettet ditt. iPad Pro 10.5 har også litt større skjerm enn den vanlige iPad-varianten og den har dobbelt så mye lagring, men prisen er heller ikke langt unna dobbelt så høy.

Samsung Galaxy Tab S3 Wifi
Samsungs konkurrent

Samsung Galaxy Tab S3 Wifi

OLED-skjermen i Tab S3 er blant de store høydepunktene ved dette brettet, men det er også kjekt at du får penn og omslag inkludert i pakken. Tastatur og mer lagring enn de innebygde 32 gigabytene må du eventuelt handle ved siden av, men her er minnekort støttet så lagringen er ikke spesielt dyr.

Apple iPad 9.7" 4G 32GB (6th Generation)
8.5
Meget bra

Apple iPad 9.7" 4G 32GB (6th Generation)

sitat"Apples vanlige iPad er fortsatt best i sin prisklasse og har blitt bedre med iOS11 og penn"

Fordeler

 • Krysse av
  Pennestøtte har kommet til
 • Krysse av
  Kjapt og godt menysystem
 • Krysse av
  God skjerm
 • Krysse av
  Fortsatt god byggekvalitet
 • Krysse av
  Stort batteri
 • Krysse av
  Raskere enn forgjengeren

Ting å tenke på

 • Bytt
  Proprietære løsninger - som alltid
 • Bytt
  Mangler fortsatt noen av fordelene fra Air 2
annonse
Apple iPad 9.7" Cellular 32GB (6th Generation)I samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
Les også
Hjemmesentralens ABC
Les også
Rykter om mystisk «ny» iPad
Les også
Fire nye iPader og en iPod Touch på vei
Les også
Nå vet vi at ny iPad er på vei
Les også
I ti år har Apple lært oss å bruke hjemknappen – nå er den borte
annonse