Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestGalaxy Tab S vs Huawei MediaPad M5

Hvilken av iPad-konkurrentene er best?

... og er noen av dem bedre enn markedslederen?

iPad eller Windows?

Det er nok valget mange starter med når de vurderer et nettbrett i 2019. De Surface-aktige maskinene med Windows på er relativt attraktive når prisen på en fullspekket iPad Pro ikke stopper før den tikker opp mot 20 000 kroner.

Men det finnes også billigere iPad-modeller, som funksjonsmessig er svært like Pro-modellene. Og det finnes konkurrenter fra Samsung og Huawei som kjører Android-menyer fremfor iOS eller Windows.

De to mest aktuelle heter Samsung Galaxy Tab S4 og Huawei MediaPad M5.

Prismessig stiller de i svært forskjellige klasser. Avhengig av tilbud og dag koster Samsungs mellom 6000 og 7500 kroner, mens Huawei MediaPad M5 starter på omtrent 4000 kroner. Begge fordrer rundt 1000–1500 kroner i tastaturtilbehør om du skal få maksimalt ut av dem.

Samsungs nettbrett kommer dessuten med digital S-pen til å bruke på skjermen, mens digitalpenn er tilbehør for Huaweis brett. At Samsung inkluderer pennen er prisverdig for deg som vil tegne eller skrive rett på brett, men er sannsynligvis en unødvendig ekstrakostnad for andre.

Spesifikasjonene på disse brettene kan vel enklest beskrives som god nok. Begge deler ble lansert med forrige generasjon prosessorer og moderate mengder minne (RAM). Sammenligner vi med de samtidig lanserte mobilene fra hver produsent er det mer futt på begge områder i Huawei P20 Pro og Samsung Galaxy Note 9.

Samsung Galaxy Tab S4Huawei MediaPad M5
Skjerm, størrelse og vekt:
Super AMOLEDLCD IPS
10,5 tommer10,8 tommer
2560 x 1600 piksler2560 x 1600 piksler
24,93 x 16,43 x 0,71 cm25,87 x 17,18 x 0,73 cm
482 gram498 gram
-
Prosessor, RAM og lagring:
Snapdragon 835Kirin 960
8 kjerner8 kjerner
Adreno 540Mali G71 MP8
4 GB RAM4 GB RAM
64 / 256 GB lagring, MicroSD-kort64 GB lagring, MicroSD-kort
-
Batteristørrelse og viktige egenskaper:
7300 mAh7500 mAh
IRIS-gjenkjenning/enkel ansiktslås, ikke fingerleserFingeravtrykk
-
6500 kroner for brett og penn, 1200 for tastatur4000 kroner for brett, rundt 1000 kroner for tastatur

Bedre skjerm hos Samsung

Det som fremstår som den viktigste og mest påkostede delen av de to brettene er skjermene. For Samsungs brett er det spesielt den knallgode AMOLED-skjermen som er blikkfanget. Den kan være fargesterk og lyssterk, men i motsatt ende kan den også være svært, svært forsiktig belyst slik at brettet virker godt når det er natt.

Lysmessig er LCD-skjermen i MediaPad M5 en langt mer blendende affære i mørket, men den er også mer lyssterk generelt sett. Hvilket av de to brettene som fungerer best i sterkt sollys er imidlertid litt usikkert – ettersom AMOLED-skjermenes høye kontrast kompenserer en del for lysstyrke og vi har ikke så mye sol å teste i i snøføyka for øyeblikket.

PC-aktige menyer

Tastatur og PC-lignende løsning på MediaPad M5-skjermen.

Ingen vits i å kjøpe tastatur eller annet tilbehør, tenker kanskje du. Men det er faktisk gode grunner til å vurdere det med disse to brettene. Begge har en slags PC-modus bygget inn som gjør dem spesielt godt egnet til mer enn sedvanlig filmtitting og surfing på de ti tommer store skjermene.

Både Galaxy Tab S4 og MediaPad M5 bytter automatisk til disse modusene når det kobles til et tastaturdeksel. For Samsungs del er løsningen kjent som DeX, og her krever den altså ikke ekstern skjerm slik telefonene krever. Du bytter lett mellom vanlig Android-modus og DeX. Det samme er tilfellet for Huawei-brettet.

Men det er forholdsvis stor forskjell i brukervennligheten til de to når de later som om de er PC-er. Det er helt åpenbart at Samsung har kommet et godt stykke lenger enn Huawei har. På Galaxy Tab S4 er alle appene presentert, og det er små og store forbedringer i finish overalt. I kontrast viser Huawei-brettet kun enkelte av appene, og du får ikke engang tilgang på Google Play mens PC-modusen er aktiv. Du må altså tilbake til vanlig nettbrettmodus for å installere apper – og deretter må du håpe at de støttes og legges til på skrivebordet når du bytter tilbake igjen.

Med Samsung Tab S4 slipper du denne irriterende mangelen. Når nå også Samsung-produktene kan kobles direkte til HDMI-skjermer med USB-C-overgang er også DeX et vesentlig bedre produkt enn det var da du måtte ha spesielle kabler og bokser for å få brukt det.

For Huawei har USB-C til HDMI alltid vært den foretrukne metoden for å koble til storskjerm. Men like fullt vinner altså Samsung denne kategorien uten store problemer.

Pekeplate og Office

Løsningene fungerer fint, men det er bare Huawei som faktisk legger ved en fullfunksjons Office-pakke fra start. På Samsung-brettet ligger Microsoft Office, men siden skjermen er større enn ti tommer, krever den umiddelbart betalt Office 365-abonnement for å gjøre noe mer enn å åpne filer. Det er strengt tatt mest irriterende med slikt slagg i menyene.

Av de to nesten like løsningene er Samsungs klart bedre i bruk, selv om Huawei-tastaturet har pekeplate.

Det er ikke innertier for Huawei heller, ettersom WPS Office ikke er den spesielt utbredt Office-variant, og gratisutgaven viser annonser. Heldigvis for begge er Google Docs kun et lite søk i Play-butikken unna.

Dette er et soleklart fortrinn for Apples iPad-utgaver, som selv i billigste variant inkluderer iWork, der fullverdig tekstbehandler, regneark og presentasjonsverktøy hører til. I rimeligste utgave starter også en vanlig iPad fra 2018 på lavere pris enn begge disse to Androidene, men der må du klare deg med Bluetooth-tastatur med mindre du er klar for å bla opp betydelig mer for en iPad Pro og tastedeksel.

Både Samsung og Huawei har gjort solid arbeid med tastene som hører til. Det er kjempegode taster å knotte ned både lange og korte tekster på. Men Huaweis har faktisk pekeplate i tillegg, så du slipper å knote på selve skjermen når du arbeider. At en brukbar Office-løsning faktisk følger med og pekeplaten i skjermdekselet sender en knapp seier til Huawei i denne avdelingen – uten at vi egentlig trenger å ta høyde for prisforskjellen.

Én viktig forskjell

Adgangskoder og låskoder begynner å bli avleggs for mobiler og nettbrett. Det er i hvert fall irriterende om vi må taste dem om igjen og om igjen – i hovedsak skal de gammeldagse kodene bare tastes ved omstart. Fingeren eller ansiktet er gode måter å slippe inn i telefoner og nettbrett ellers.

Stativet på baksiden av MediaPad M5 er smart, og kan settes i den vinkelen du måtte ønske. Ulempen er at det helst bør stå på et bord for å funke.

På overflaten synes det som Galaxy Tab S4 har overtaket. Den har nemlig både ansiktslås og iris-gjenkjenning som skal la deg låse opp nettbrettet på en rask og enkel måte. Det er bare synd det fungerer så dårlig.

Og ekstra irriterende er det at Samsung ikke har lagt ved fingerleser ved siden av, som vi kan bruke i stedet for den dårlige ansiktsopplåsningen. Resultatet er at jeg hele tiden må taste koden min på Samsung-brettet, mens Huawei-brettet klarer seg med at jeg viser tommelen, som vanlig.

Mer presist; Samsungs løsning virker. Strengt tatt. Den er bare hårreisende langt fra optimal for et nettbrett. Og den fungerer i hvert fall ikke så bra hvis brettet stort sett skal stå på bordet med tastene på.

Samsungs løsning er helt avhengig av at du titter rett på kameraet, og at du holder selve kameraet noenlunde direkte mot ansiktet ditt. Å bare titte ned på nettbrettet når det står på bordet foran deg er ikke godt nok. Jeg kan altså velge mellom å løfte Galaxy Tab S4 for å se det dypt inn i øynene, vente litt og jobbe videre. Eller taste koden og gjøre det jeg skal.

Denne faktoren er også irriterende når Galaxy Tab S4 brukes uten tastatur. Der Apples FaceID så vidt og litt til var klar for å ta over for fingeravtrykket da iPhone X kom, er fortsatt ikke Samsungs sensorbatteri godt nok til å eliminere behovet for fingerleseren ennå. En proper 3D-ansiktslås ville gjort funksjonen aktuell og nyttig, men det er ikke det Tab S4 har.

Den beste med og uten skrivebord

Samsungs Galaxy Tab S4 har bakside i glass svært flott finish.

På Huawei-brettet er det Android 8 som gjelder, og på Samsung er det 8.1. Begge har relativt ferske sikkerhetsoppdateringer datert 1. desember 2018.

I vanlig nettbrettbruk er det henholdsvis Samsung Experience og Huawei EMUI som står for menyene her. Begge deler er omtrent jevngode. Selv om prosessorene strengt tatt begynner å dra på åra månedene er brukeropplevelsen god på begge brett. Hverken Snapdragon 835 eller Kirin 960 er trege prosessorer uansett – de er bare ikke de siste nye.

Fordelene med Samsungs menyer handler for en stor del om finish og polering, der Huaweis menyer handler litt mer om valgfrihet. Det er som vanlig en og annen funksjon i Huaweis menyer som vi ikke finner andre steder.

Funksjoner vi kjenner godt fra telefonene så som automatisk av- og påslåing er å finne her, og det samme er den supernyttige WiFi-broen. Sistnevnte lar deg dele hotell-WiFi du har betalt for med andre dingser du måtte ha med deg. Det er tross alt hverken ønskelig, eller alltid mulig, å betale flere ganger for nettilgang selv om du ønsker å skifte enhet.

Men jevnt over er begge menysystem så gode at jeg knapt merker forskjell på Huawei og Samsung med disse i bruk som ordinære nettbrett. De er mye nærmere hverandre i sine vanlige Android-menyer enn de er i skrivebordsløsningen.

Kraftig lyd og ditto batteritid

Huawei-brettets bakside er i metall, og med høyttalergriller på hver langside.

Begge de to nettbrettene har stjålet ideen om å bygge inn fire høyttalere fra Apples iPad Pro. Og begge spiller da også vesentlig høyere lyd enn det nettbrett flest gjør. Men det er Huaweis MediaPad som spiller aller høyest. Vi ser gjennom fingrene med at det låter blikkboks og tynt på maks volum – for så fort vi stiller ned volumet til 70–80 prosent låter det likevel både høyere og bedre enn lyden fra Samsung Galaxy Tab S4.

Til gjengjeld låter Tab S4 kontrollert og fint hele veien til topps – det bare blir ikke like høyt som det Huawei presterer. Forskjellen er viktigere enn man kanskje tenker over; med Huawei kan Bluetooth-høyttaleren i litt større grad bli igjen hjemme. Med Tab S4 hadde jeg tatt den med – og det er ekstra vekt i håndbagasjen på korte turer.

Begge nettbrettene har krypteringen som skal til for å få høyeste bildekvalitet fra plasser som Amazon Prime og Netflix, men bare Tab S4 har HDR-skjerm av de to brettene, og det teller en del for brett som er så mediefokuserte som dette.

Det som imidlertid ikke skal glemmes er batteritiden. Der de to brettene har omtrent like store batterier på henholdsvis 7500 mAh for Huawei og 7300 mAh for Samsung, er det likevel Huawei-brettet som forsyner seg forsiktigst av reservene. Så skal det uansett sies; begge brett har mer enn nok strøm til bruk gjennom en hel arbeidsdag og litt til.

Til slutt – hvilket nettbrett er best?

Det er veldig vanskelig å velge mellom disse brettene. Full pakke med Samsung lander fort på rundt 8000 kroner, mens Huawei-brettet med taster vil ende opp på drøye 5000. Samsung-pakken vil til prisen inkludere penn, mens du må kjøpe det i tillegg hvis du vil ha det til Huawei MediaPad M5.

I vanlig nettbrettmodus er de to brettene så like at det er vanskelig å utpeke en klar vinner. Samsung har bedre skjerm å skilte med, men du kommer til å irritere deg over fraværet av fingerleser og skikkelig ansiktslås hver dag. Menymessig og i praktisk ytelse er de svært like.

Men med mer avansert bruk begynner det å melde seg store forskjeller til Samsungs fordel, der DeX-menyene er vesentlig bedre enn Huaweis skrivebordsmenyer.

Vi kan ikke annet enn å si at folk flest, som bare vil ha en kjapp og god skrivemaskin på tur, bør klare seg fint med MediaPad M5. Spesielt om det virker utenkelig å taste kode eller løfte brettet for å bruke den omstendelige ansiktslåsen i Tab S4.

Kort fortalt; prisen reflekterer faktisk ganske godt hva du får igjen for de to Android-nettbrettene. Og ønsker du å bruke nærmere 8000 kroner på full pakke får du tross alt en god en hos Samsung. Men for litt nord om 10 000 kroner får du Apple iPad Pro med tastaturdeksel – hakket kvassere skjerm, mer lyd, full Office-pakke og den kjappeste og beste ansiktslåsen på markedet. For ikke å snakke om at innmaten da rivaliserer raske PC-er i ytelse.

Konklusjonen her blir altså enkelt og greit; toppmodellene i nettbrettmarkedet gir deg omtrent det du betaler for på hvert sitt prispunkt.

Huawei MediaPad M5 10.8 64GB
7.5
Bra

Huawei MediaPad M5 10.8 64GB

sitat"MediaPad M5 viser tydelig at Samsung bør se opp for kineserne også i denne kategorien."

Fordeler

 • Krysse av
  Fordelaktig pris
 • Krysse av
  EMUI Desktop gjør det bedre å jobbe på
 • Krysse av
  Godt tastatur med pekeplate (ekstrautstyr)
 • Krysse av
  Spiller høyest lyd
 • Krysse av
  Batteriet som varer lengst
 • Krysse av
  Smart stativ på tastaturdekselet
 • Krysse av
  Fingerleser gir kjapp opplåsing

Ting å tenke på

 • Bytt
  Penn følger ikke med
 • Bytt
  EMUI Desktop har forbedringspotensial
Samsung Galaxy Tab S4 10.5 SM-T835 64GB
8
Meget bra

Samsung Galaxy Tab S4 10.5 SM-T835 64GB

sitat"Galaxy Tab S4 er det beste av Android-nettbrettene, men hvorfor ingen fingerleser?"

Fordeler

 • Krysse av
  Flott design
 • Krysse av
  Meget god skjerm
 • Krysse av
  Rask og fin i bruk
 • Krysse av
  DeX er bedre enn EMUI Desktop
 • Krysse av
  Ålreit batteritid
 • Krysse av
  Meget godt tastaturdeksel (ekstrautstyr)
 • Krysse av
  Penn følger med

Ting å tenke på

 • Bytt
  Mangler fingerleser
 • Bytt
  Ansikts-/irisgjenkjenning er tregt og omstendelig
 • Bytt
  Forrige generasjon maskinvare
 • Bytt
  Dyrt
annonse
Samsung Galaxy Tab S4 10.5 SM-T835 64GBI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
Ikke på lager
På lager
Ikke på lager
Les også
Hva kan Huawei gjøre nå?
Les også
Rykter om mystisk «ny» iPad
annonse