– Coffee Lake med seks kjerner i oktober

Entusiast-prosessorene vi venter på ser ut til å komme i god tid før jul.

For noen uker siden lanserte Intel de første av sine 8. generasjon Core i-prosessorer, men de etterlengtede Coffee Lake-prosessorene med inntil seks kjerner så vi heller lite til. I stedet fikk vi en såkalt Kaby Lake «refresh» av prosessorer beregnet for bærbare maskiner.

Nå ser det imidlertid ut som Intel endelig girer opp også i entusiastsegmentet. Nettstedet Videocardz viser til et bilde lagt ut på Reddit-forumet (som siden har blitt slettet derfra). Bildet – en skjermdump fra en forhandler – viser at toppmodellen i Coffee Lake-serien – i7-8700K – angivelig lanseres 5. oktober.

Dette forhandlerprogrammet skal angivelig vise lanseringsdatoen for intels topprosessor i den nye Coffee Lake-serien, Core i7-8700K.
Coffee Lake Core i7-8700K kommer i en slik boks..

At lanseringen nærmer seg stemmer godt overens med at nettet de siste dagene har flommet over med bilder som viser hovedkort med det nye brikkesettet Z370 fra både Asus og MSI.

Flere kjerner øker ytelsen med inntil 65 prosent

Prosessorer i den nye Core i7-serien går fra fire til seks kjerner med hyperthreading. Core i5-serien går også fra fire til seks kjerner, men får ikke hyperthreading, mens prosessorene i i3-serien øker fra to til fire kjerner. Med hyperthreading øker antall tråder med to per kjerne, slik at den nye toppmodellen i7-8700K dermed får seks kjerner og 12 tråder, opp fra dagens i7-7700K med fire kjerner og åtte tråder.

AMDs nylanserte Ryzen-prosessorer har hele åtte kjerner »

Dette bildet, angivelig fra en forhandlerkonferanse, viser ytelsesøkningen fra Kaby Lake til Coffee Lake.

Ifølge et tidigere lekket bilde fra en forhandlerkonferanse vil de nye prosessorene prestere svært mye bedre med alle kjerner i aktivitet enn dagens generasjon prosessorer. Dette er naturligvis på grunn av de to ekstra kjernene som er lagt til.

Det er ikke ventet at IPC (antall instruksjoner per klokkefrekvens) vil øke nevneverdig. Dermed kan vi ikke vente særlig ytelsesøkning i applikasjoner som kun benytter seg av én kjerne, bortsett fra den som skyldes økt klokkefrekvens – noe vi nok ser spor av i tabellen ovenfor.

En av de mest interessante prosessorene ser ut til å bli i5-8400, som øker ytelsen med inntil 61 prosent med alle kjerner i bruk over sin forgjenger i5-7400. Dersom du ikke er en ivrig overklokker bør også den låste sekskjerneren med hyperthreading i7-8700 kunne by på en real ytelsesøkning i de rette applikasjonene.

Merk at ytelseøkningen Intel oppgir skal være fra den syntetiske ytelsestesten PCMark som mange mener ikke gir et riktig bilde av hvor mye ytelsen egentlig øker i praksis.

Nytt hovedkort, igjen

Coffee Lake er arvtakeren til Kaby Lake som vi fikk så sent som i januar. Ifølge hovedkortprodusenten ASRock vil ikke Coffee Lake-prosessorene være kompatible med dagens hovedkort i 200-serien, til tross for at samme antall pins (1151) skal være i bruk. Det betyr at du må bla opp for et nytt hovedkort, og muligens en ny prosessorkjøler, dersom du vil oppgradere til en ny fire- eller sekskjerner Coffee Lake.

Flere PCIe-baner og ny lydprosessor

Nye funksjoner blir naturlig nok kun tilgjengelig dersom du investerer i den nye plattformen og oppgraderer til et nytt hovedkort.

TechPowerUp fikk for et par uker siden fatt på en lekket Intel-presentasjon som forteller om hva vi kan vente oss fra den nye plattformens «sjefsbrikkesett» Z370. Den store nyheten her blir visstnok støtte for inntil 24 PCI Express 3.0-baner. Det er to til tre ganger så mye som tidligere Intel-chipset, og gjør at hovedkortprodusentene kan øke antallet spor for M.2- og U.2-lagring, i tillegg til å ha flere USB 3.1- og Thunderbolt-kontrollere, om de skulle ønske det.

Den nye plattformen skal også by på en oppgradert lydprosessor til å erstatte den 15 år gamle Intel HD Audio-standarden.

Et godt år for prosessorinteresserte

2017 ligger an til å bli et godt år for prosessorinteresserte. Intels Kaby Lake kom i januar, vi har fått den nye ekstremprosessoren i9 og både Ryzen og senere toppmodellen Threadripper fra AMD har kommet til og satt konkurransen i sving igjen etter flere år i dvale. Videre ventes det også nye bærbarprosessorer fra AMD før vi noterer 2018, og med sekskjernede Coffee Lake-prosessorer på vei spørs det om ikke noen fristes til å oppgradere fra sin 2500K snart?

AMD er tilbake for alvor:
Slik yter deres nye Threadripper-flaggskip »

(Kilde: Videocardz)

Les også
Intel venter med Coffee Lake, oppgraderer U-prosessorene til fire kjerner
Les også
Intels Coffee Lake krever nytt hovedkort
Les også
Spesifikasjonene til tre Intel Coffee Lake-prosessorer skal være lekket
Les også
AMD Ryzen 7 1800X: AMD er tilbake, og det med et smell
annonse