Tek.no

Nyhet

Intels Coffee Lake krever nytt hovedkort

Det vil bli kostbart å oppgradere til seks kjerner.

Intel Corporation

Oppdatert 19.08: ASRock har tidligere bekreftet at Coffee Lake-prosessorene ikke vil støtte dagens 200-serie hovedkort.

Neste mandag skal prosessorgiganten Intel etter planen lansere sin åttende generasjon Core i-prosessorer, som gjerne går under kallenavnet «Coffee Lake».

Tidigere i sommer fikk vi et hint om hvilke nye prosessorer vi kunne vente oss, og nå bekrefter et lekket bilde fra et salgsmøte at åttende generasjon handler om å øke antall kjerner over hele fjøla.

Flere kjerner øker ytelsen med inntil 65 prosent

Prosessorer i Core i7-serien går fra fire til seks kjerner med hyperthreading. Core i5-serien går også fra fire til seks kjerner men får ikke hyperthreading, mens prosessorene i i3-serien øker fra to til fire kjerner. Med hyperthreading øker antall tråder med to per kjerne, slik at den ryktede toppmodellen i7-8700K får seks kjerner og 12 tråder, opp fra dagens i7-7700K med fire kjerner og åtte tråder.

AMDs nylanserte Ryzen-prosessorer har hele åtte kjerner »

Dette bildet, angivelig fra en forhandlerkonferanse, viser ytelsesøkningen fra Kaby Lake til Coffee Lake.
Chiphell

Ifølge det lekkede bildet skal de nye prosessorene prestere svært mye bedre med alle kjerner i aktivitet enn dagens generasjon prosessorer. Dette er naturligvis på grunn av de to ekstra kjernene som er lagt til.

Det er ikke ventet at IPC (antall instruksjoner per klokkefrekvens) vil øke. Dermed kan vi ikke vente særlig ytelsesøkning i applikasjoner som kun benytter seg av én kjerne, bortsett fra den som skyldes økt klokkefrekvens – noe vi nok ser spor av i tabellen ovenfor.

En av de mest interessante prosessorene ser ut til å bli i5-8400, som øker ytelsen med inntil 61 prosent med alle kjerner i bruk over sin forgjenger i5-7400. Dersom du ikke er en ivrig overklokker bør også den låste sekskjerneren med hyperthreading i7-8700 kunne by på en real ytelsesøkning i de rette applikasjonene.

Merk at ytelseøkningen Intel oppgir skal være fra den syntetiske ytelsestesten PCMark som mange mener ikke gir et riktig bilde av hvor mye ytelsen egentlig øker i praksis.

Nytt hovedkort, igjen

Coffee Lake er arvtakeren til Kaby Lake som vi fikk i på sensommeren i fjor. Ifølge hovedkortprodusenten ASRock vil ikke Coffee Lake-prosessorene være kompatible med dagens hovedkort i 200-serien, til tross for at samme antall pins (1151) skal være i bruk. Det betyr at du må bla opp for et nytt hovedkort, og muligens en ny prosessorkjøler, dersom du vil oppgradere til en ny fire- eller sekskjerner Coffee Lake.

Flere PCIe-baner og ny lydprosessor

Nye funksjoner blir naturlig nok kun tilgjengelig dersom du investerer i den nye plattformen og oppgraderer til et nytt hovedkort.

TechPowerUp fikk for et par uker siden fatt på en lekket Intel-presentasjon som forteller om hva vi kan vente oss fra den nye plattformens «sjefsbrikkesett» Z370. Den store nyheten her blir visstnok støtte for inntil 24 PCI Express 3.0-baner. Det er to til tre ganger så mye som tidligere Intel-chipset, og gjør at hovedkortprodusentene kan øke antallet spor for M.2- og U.2-lagring, i tillegg til å ha flere USB 3.1- og Thunderbolt-kontrollere, om de skulle ønske det.

Den nye plattformen skal også by på en oppgradert lydprosessor til å erstatte den 15 år gamle Intel HD Audio-standarden.

Coffee Lake er forventet først i bærbare datamaskiner, og deretter til stasjonære like før juletider.

AMD er tilbake for alvor:
Slik yter deres nye Threadripper-flaggskip »

(Kilde: Chiphell (nå nede), via Videocardz)

Les også
Asus bekrefter: Coffee Lake måtte ikke ha nytt brikkesett
Les også
Nå er det offisielt: Dette er Intel Coffee Lake
Les også
AMD presser Intel på prosessorkjerner
Les også
– Coffee Lake med seks kjerner i oktober
Les også
Intel har satt dato for Coffee Lake
Les også
Spesifikasjonene til tre Intel Coffee Lake-prosessorer skal være lekket
Les også
Nå skal vi få Core i9
Les også
Intel fremskynder sine neste prosessorlanseringer
Les også
AMD Ryzen 7 1800X: AMD er tilbake, og det med et smell
annonse

Les også