Tek.no

Nyhet

Lar deg endelig spille med silkemyk bildeflyt i 4K

En splitter ny kabel gir deg mange fordeler.

Belkin
Anders Brattensborg Smedsrud

Skjermstørrelsene vokser og vokser, og det samme gjør oppløsningen deres. Bare de siste par ukene har Dell presentert sine planer om å lansere en 5K-skjerm, og ryktene går også på at Apple jobber mot det samme målet.

Høyere oppløsning på skjermene er vel og bra, men om du tror at det bare er å gå på butikken og kjøpe en ny skjerm for å nyte både spill og film i skyhøye opplsøninger, må du tro om igjen.

Det er i dag over fire år siden DisplayPort, kabelen som forer mange av dagens skjermer med dataen den trenger for å vise jevne bilder, kom ut. Den samme kabelen har imidlertid ikke nubbsjangs til å transportere de gigantiske datastrømmene som nymoderne og virkelig høyoppløste skjermer krever.

Nye DisplayPort overfører 50 prosent mer informasjon enn tidligere.Foto: VESA

Nettopp derfor har VESA, organet som standardiserer videokabler, nå lansert en ny og forbedret utgave av skjermkabelen.

Én kabel for skyhøy oppløsning

DisplayPort 1.3 har flere nyheter. I tillegg til at den nye kabelstandarden selvsagt støtter 4K-oppløsning med 60 bilder i sekundet, kan opptil 120 bilder i sekundet nå reise gjennom den og ut på skjermen.

Kabelen kan dessuten bidra til å redusere kabelkaoset. Fra nå av trenger du nemlig bare én kabel for å vise bilder på en 5K-skjerm, eller to 4K-skjermer med 60 bilder i sekundet.

Trekanten inne i diagrammet viser fargene 8-bits skjermer viser deg i dag. Fargespekteret rundt blir med nye DisplayPort 1.3 tilgjengelig for skjermer som støtter 12-bit-modus.Foto: Wikipedia

Om du bryr deg om kvaliteten på skjermen, og spesielt fargene, er DisplayPort 1.3 også svært godt nytt.

Skjermsignalet vil nemlig støtte farger i 12-bit, noe som vi si at opptil 69 milliarder farger kan gjengis på 4K-skjermen din om den også støtter dette.

Dette er en stor forbedring fra dagens 8-bit-signaler, som kun gjør det mulig å vise 16,9 millioner farger.

Dermed vil du med den nye skjermkabelen kunne vise bilder som gjengir fargene langt mer presist enn i dag, og langt nærmere det du ser og opplever når du ser deg rundt i den virkelige verden.

8K-oppløsning

Nye DisplayPort vil fortsatt støtte konvertering til DVI, HDMI 2.0 og VGA-standardene. Støtte for kopibeskyttelsesteknologier som CEC og HDCP 2.2, som gjør at du ikke kan hente ut signaler fra TV-sendinger, betyr også at vi med stor sannsynelighet vil få se den nye DisplayPorten på kommende TV-er. Da med støtte for opptil 8K-oppløsninger.

Det er ikke bare oppløsningen som er viktig:
Bransjen satser knallhardt på lysstyrke og farger også (Ekstra) »

Les også
– Apple skal snart lansere en 27-tommers Mac med 5K-oppløsning
Les også
Dells nye PC-skjerm har høyere oppløsning enn 4K
Les også
Til venstre: TV-en din i dag. Til høyre: TV-en din i morgen.
Les også
Denne skal sikre deg skarp og lynrask video
Les også
– Her er verdens første spillskjerm med 240 Hz
annonse

Les også