Til hovedinnhold
GuideDolby Vision

Til venstre: TV-en din i dag. Til høyre: TV-en din i morgen.

Kvalitetsjunkiene i Dolby har laget en ny standard.

Dolby

For godt over hundre år siden pønsket Paul Gottleib Nipkow ut en oppfinnelse som senere skulle vise seg å bli inspirasjon for den første TV-en. Siden den gang har TV-teknologien tatt enorme steg i utvikling, men tro på ingen måter at vi har sett det beste av det beste ennå. Siste skrik er 4K-UHD, ofte bare betegnet som 4K av produsentene. Men ikke alle er like opptatt av at hovedfokuset kun skal ligge på hvor høy oppløsning det er mulig å tyne ut av apparatene.

Det amerikanske selskapet Dolby har igjennom flere årtier utviklet produkter og formater som har forbedret måten vi kan nyte lyd på. Alt fra kassettspillere til nye Blu-ray-spillere har vært preget av logoen til firmaet, der Dolby blant annet fjernet mye av støyen på musikk-kassettene på 80-tallet, før de i senere tid har brakt ekte kinolyd hjem i stuen din.

Ray Milton Dolby.Foto: Shutterstock/130269581

Selv om selskapets ildsjel og grunnlegger Ray Milton Dolby gikk bort for noen måneder siden, sitter hans visjon og engasjement igjen i veggene til Dolbys kontorer i San Francisco.

Under årets CES-messe i Las Vegas trakk de nemlig noe som for mange var et oppsiktsvekkende kort opp av lommen: Et konsept ved navn Dolby Vision – som skal være en helt ny standard, eller en ny plattform for å gi deg bedre videokvalitet.

Med denne nye plattformen ønsker selskapet å gi deg en TV-opplevelse som er mer naturtro enn du noensinne har opplevd før – og som er mye nærmere det du vanligvis ser med dine egne øyne.

Misfornøyd med dagens bildekvalitet

Bakgrunnen for at selskapet, som vi først og fremst forbinder med lyd, ønsker å endre TV-opplevelse din er at mye av dagens standard en gang i tiden ble utviklet for bilderørs-TV-ene. Disse gikk som kjent av mote for flere år siden. Dagens skjermer er ifølge Dolby kapable til å gi oss langt mer enn hva vi får, og i et intervju med Gizmodo tidligere i år sparte ikke Patrick Griffis, teknisk direktør hos Dolby, på kruttet.

Med Dolby Vision skal TV-opplevelsen virke enda mer naturlig. .Foto: Shutterstock

– Standarden for film ble definert på en tidspunkt da det viktigste forretningssynspunktet var hvor tregt kan jeg forflytte filmen igjennom lukkeren på et kamera og fortsatt kunne kalle det film. Det er derfor vi landet på 24 bilder i sekundet, forklarte Griffis.

Med Dolby Vision ligger allikevel ikke hovedfokuset på antall bilder i sekundet, antagelig ettersom det forventes at UHD-standarden vil få minst 100/120 bilder i sekundet etter hvert, men på antall farger og lysstyrke som serveres deg via TV-en i stua. Dette var Griffis var helt tydelig på.

– Den praktiske konsekvensen er at en rød buss i London ser skikkelig rød ut hos filmskaperen, men ligner mer Campbells tomatsuppe på en Blu-ray med mindre noen gjør noe med det.

Vil ha bedre lysstyrke

Dagens TV-er får et signal som er bestemt etter en standard som heter Rec.709, også kjent som BT.709. Signalene inneholder 100 nits lysstyrke, der én nit tilsvarer én cd/m2, som betyr antall candela (lysintensitet) per kvadratmeter, og sier noe om hvor mye lysstyrke for eksempel en skjerm gir fra seg.

Tar vi direkte sollys utgjør det omtrent 1,6 milliarder cd/m2, mens indirekte sollys ligger rundt én million cd/m2. En lyspære tilsvarer rundt 18 000 cd/m2, mens lyset innedørs ofte ligger rundt 100 cd/m2. Er du på tur i måneskinnet tilsvarer det cirka 10 cd/m2.

Sola er det sterkeste lyset vi har. .Foto: Dolby

TV-ene får i dag som nevnt servert signaler som inneholder 100 nits, og selv om flatskjermen ofte strekker dette opp til 400-500 nits, er det fortsatt ikke snakk om mye lysstyrke i forhold til hva som finnes i virkeligheten. Dolby tar sikte på å heve antall nits helt opp til 4000, hvilket betyr en langt mer lyssterke bilder.

Samtidig sender Rec.709 informasjon om blant annet lysstyrken som pakker med en størrelse på 8 bit. Dette betyr at du i teorien får muligheten til å ha totalt 256 ulike lysgraderinger i bildet. I praksis er det 234 graderinger du har til rådighet, hvilket gir problemer med å gjengi alt av detaljer i et bilde som inneholder både mørke og lyse partier.

Eksempelvis kan vi se for oss et bilde som inneholder en person som beveger seg inne i et rom, hvor vedkommende går bort til vinduet og trekker for gardinene. Da vil bildet du blir servert inneholde detaljer om personen og rommet rundt, mens hva som er utenfor vinduet ikke vil vises.

Sola skal se hetere ut en noen gang med Dolby Vision.Foto: Dolby

Dolby Vision vil sende informasjon som er pakket inn i 12-bits pakker, hvilket gjør at antall teoretiske lysgraderinger øker fra 256 til 4096. Med en såpass drastisk økning vil filmskapere få et helt nytt spillerom for å lage film, og ikke minst måten den vises hjemme hos deg.

Ved å bruke 12 bit vil eksemplet ovenfor bli nokså annerledes, der du i tillegg til å få forbedret detaljene i rommet personen står, også vil kunne se at det er blå himmel og en frodig hage som skjuler seg utenfor vinduet. For å få dette til i praksis vil det være mulig å bruke en HDR-funksjon når man filmer, slik at flere eksponeringer settes sammen til et helt bilde.

For å få plass til denne informasjonen i 12-bits pakker, har Dolby gjort om på algoritmene som definerer gamma-kurven. Hadde de brukt den samme algoritmen som allerede er definert ville det krevet at antall bits i pakkene måtte økes ytterligere.

Trekanten inne i diagrammet viser fargene TV-en viser deg i dag. .Foto: Wikipedia

Fargene er minst like viktige

Samtidig som lysstyrken forandres med Dolby Vision vil også fargene bli langt flere og mer nyansert. Ifølge selskapet er det ikke mulig å gjengi en flaske med Coca Cola slik den ser ut i virkeligheten med dagens standard. Den klarer nemlig ikke å gjengi den velkjente rødfargen som Coca Cola er så kjent for.

Dolby har ikke sagt noe konkret om hvor mange flere farger det kommer til å bli, men generelt har et 8-bits signal maksimalt 16 millioner farger, mens et signal på 12 bit vil gi rom for opptil 69 milliarder farger. Dermed vil du få bilder som gjengir fargene langt mer presist enn i dag, og langt nærmere det du ser og opplever når du ser deg rundt i den virkelige verden.

Men det er ikke helt avklart hvilke TV-er som klarer å håndtere det nye formatet til Dolby.

Inngått avtaler med produsenter

Dolby har allerede i en periode på rundt to år jobbet med å vise frem sitt nye konsept til filmskapere i blant annet Hollywood. Fokuset har hele tiden vært å kunne videreføre den bildekvaliteten og opplevelsen skaperne av en film ser, selv helt hjem til deg. Med andre ord skal det ikke gjøres for mange kutt i originalmaterialets kvalitet før det når TV-en din hjemme.

Men så spørs det om TV-en i stuen din kan bruke Dolby Vision.

Flere farger og bedre lys er noe Dolby er opptatt av. (Foto: Shutterstock)

Svaret er i de fleste tilfeller nei. Under årets CES-messe i Las Vegas viste Dolby frem noen prototyper som kunne takle Dolby Vision-formatet, og til nå er det i all hovedsak kun LCD-paneler med direktebelyst panel som kan vise deg den nye plattformen.

Dolby har inngått en avtale med TV-produsentene Vizio, Sharp og TLC, som alle kommer med nye modeller som kan håndtere de nye formatet. I et annet intervju kan Dolby fortelle at de ikke har sett nærmere på LCD med kantbelyst panel, og derfor ikke kan si noe om disse type TV-ene vil kunne takle det nye formatet. Samtidig bekrefter Dolby at de allerede har testet systemet sitt på OLED, med overveldende resultater, samtidig som teknologien også vil fungere på plasma.

Mye kan tyde på at de nye TV-ene som støtter Dolby Vision dukker opp på markedet i løpet av slutten av året, eller i starten av 2015.

Samtidig er det flere andre aktører som jobber med tilsvarende plattformer, slik at fremtidens standard kan bli meget interessant. Vi kommer tilbake der vi tar en kikk på hvilke andre plattformer og standarder som prøves ut for å forbedre bildekvaliteten hjemme hos deg.

Vet du hvor mye som skal til for at du skal kunne se NRK på TV-en din?
Bli med bak murene i NRK og se hva som trengs (Ekstra) »

annonse