Til hovedinnhold

Dells nye PC-skjerm har høyere oppløsning enn 4K

Den er svindyr, men til gjengjeld får du 5K.

Allerede før de fleste av oss har rukket å få en 4K-skjerm i hus har nå Dell presentert sin første 5K-skjerm, i forbindelse med den pågående IFA-messen i Berlin.

Følg alle de spennende produktlanseringene fra messen på denne siden »

Skjermen, av typen Ultrasharp med 27 tommer, rommer med oppløsningen 5120 x 2880 hele 14,7 millioner bildepunkter. Dette er en solid økning på hele 77 prosent fra 4K-skjermene, som «bare» kan vise 8,3 millioner bildepunkter til sammenligning.

Foto: Dell

Skjermen er med sin pikseltetthet på 218 piksler per tomme i første rekke tiltenkt proffbrukere som gjerne modellerer og visualiserer, eller til medisinsk personale. Om du tenker at dette kan bli din neste spillskjerm må du dog revurdere, da det krever svært mye regnekraft å vise flytende 3D-grafikk i så høye oppløsninger.

Måtte tenke nytt

Foto: Dell

Når Dell skulle sette sammen en så høyoppløst skjerm krevde det tenkning utenfor boksen. Selv den nyeste DisplayPort-standarden klarer nemlig ikke å bære så mye data som skal til for å sette sammen det gigantiske bildet alene.

Dermed krever skjermen at grafikkortet ditt støtter to DisplayPort-kontakter Dette er noe nesten bare grafikkort for proffmarkedet gjør, som AMDs FirePro- eller Nvidias Quadro-løsninger.

Disse grafikkortene er i seg selv dyre, og kommer i tillegg til den den svært stive prisen Dell naturlig nok skal ha for den første 5K-skjermen. Amerikanerne må nemlig bla opp hele 2500 dollar, eller rundt 20 000 kroner, om de vil bade i bildepunkter når skjermen slippes en gang mot vinteren. Når skjermen blir å få kjøpt i Norge er foreløpig usikkert, men du kan sette opp et prisvarsel hos oss så sender vi deg en melding når vi vet mer.

Ultrasharp-skjermen kan reprodusere hele én milliard farger, og har fått et antirefleksbelegg. Videre er en piviot-funksjon på plass så skjermen kan dreies 90 grader, og i tillegg til seks USB-porter sørger to 16-watts høyttalere fra Harman Kardon for litt god lyd.

Trenger du egentlig en 5K-skjerm?
Vi sjekket hvor mange i Tek-redaksjonen som så forskjell på 4K og Full-HD » (Ekstra)

(Kilde: Ubergizmo)

annonse