Til hovedinnhold
Artikkel

Denne skal sikre deg skarp og lynrask video

En ny videokodek tilrettelegger for skikkelig 4K.

Shutterstock

Hvordan vi ser film, nyheter eller andre klipp har forandret seg enormt det siste tiåret. Mens vi før benket oss foran TV-en for å se Dagsrevyen til samme tidspunkt hver kveld, ser vi nå mange av de samme innslagene når det passer oss – enten det er via en mobiltelefon, PC eller TV.

For at de ulike plattformene skal kunne spille av disse filene, har vi et standard medieformat for å komprimere filene slik at de ikke tar opp for mye plass på nettet. Disse formatene blir ofte referert til som kodek, og i dag er den mest vanlige av dem alle H.264/AVC.

Uten kodek hadde ting stoppet opp

Når du leser ordet H.264 høres det kanskje helt gresk ut, men de få bokstavene betyr mer for deg i hverdagen enn du kanskje skulle tro. Når vi ser video, er dette i utgangspunktet en medietype som tar veldig mye plass. Skulle vi sett innhold uten noen form for kodek, ville det tatt uhorvelig lang tid fra du trykker «play» til PC-en din hadde fått lastet ned nok til å begynne å spille av.

Det gjelder å klemme sammen filene best mulig.Foto: Shutterstock

Kodeker ble derfor funnet opp for å gjøre det mulig å se video med langt mindre krav til hastighet fra nettilkoblingen din. Ved å "flatpakke" videoinnholdet slik at det skal bli lettere å transportere rundt, er det altså mulig å se nyhetene selv på mobilen din, uten at bildene du ser på mister betydelig kvalitet.

En slik form for komprimering kan gjøres på mange forskjellige måter, men for at video skal kunne vises uten at det blir for mye problemer med kompatibilitet mot de ulike plattformene, har man altså satt en bestemt standard for hvordan dette skal gjøres. Selv om det finnes flere standarder i bruk, er den nevnte H.264 en av de aller mest utbredte.

Med den nye 4K-oppløsningen på trappene, jobbes det med å få på plass en ny kodek som kan erstatte dagens H.264. Det er fortsatt noen brikker som skal på plass, men noen ting vet vi allerede om H.265, også kjent som HEVC – High Efficiency Video Coding.

Den samme filmen tar halve plassen

Selv om mobilnettet her i landet begynner å få en solid båndbredde vil nye videooppløsninger sette dette nettet på en hard prøve. Derfor er mye av fokuset for den nye H.265-kodeken rettet mot nettopp å kunne komprimere filene enda bedre enn hva dagens H.264 klarer.

Tar vi utgangspunktet i et videoklipp som har oppløsningen 1080p, altså 1920 x 1080 piksler, med en frekvens på 50 bilder i sekundet, trengs det omlag 10 - 12 Mbit/s båndbredde for å strømme dette sømløst med dagens H.264-standard. Tar vi samme scenario, men øker oppløsningen til 4K, vil du trenge rundt 36 Mbit/s kapasitet for å holde koken oppe.

Hadde du derimot tatt den samme 4K-videoen, og fortsatt beholdt antallet bilder per sekund, skal H.265 etter alt å dømme halvere båndbreddebehovet. Ergo vil det holde med bare 15 - 20 Mbit/s for å overføre skikkelig høyoppløst video med god flyt, ved hjelp av den kommende kodeken.

H.265 vil dessuten støtte alt fra de laveste oppløsningene og hele veien opp til 8K (7680 x 4320). Tar vi vi utgangspunkt i tilsvarende eksempel der oppløsningen er 8K og frekvensen fortsatt ligger på 50 bilder per sekund, vil du med H.265 trenge 45-60 Mbit/s for å se film sømløst. Tilsvarende oppløsning vil kreve en båndbredde på 108 Mbit/s dersom du skulle ha brukt dagens H.264-standard.

Les også om hvordan de gjør ting på Marienlyst:
Ekstra: Derfor trenger NRK 1,5 Gbit/s for å gi deg TV »

Slik får de det til å fungere

En av flere grunner til at den nye kodeken tar mindre båndbredde som sin forgjenger, er at den ikke deler opp bildet i like mange «blokker». I deler av bildet der forandringen er liten fra det ene bildet til det andre, vil det derfor ikke bli sendt like mye informasjon som tidligere.

Med bildet ovenfor illustrerer vi hvordan dette kan tenkes å se ut i ett av de titalls bildene som sendes over nettet hvert sekund. H.265 fungerer som bildet til venstre, og deler opp bildet i langt færre slike blokker enn dagens H.264 – representert ved bildet til høyre. Den gamle kodeken bryter opp bildet i større grad, selv der hvor det finnes lite fargeforandring på store flater.

Illustrasjonsbildet er forresten hentet fra videoen i en av våre mest populære saker i år:
Her prøver Microsoft-svindlerne å lure kredittkortet fra oss »

4K skal opp til 120 Hz

Bildestørrelse er likevel ikke alt 4K bringer med seg. Etterhvert vil det også komme en økt frekvens, og det er forventet at 120 bilder per sekund vil bli en standard med tiden. Vel å merke vil 120 Hz bli vanlig i USA og Japan, mens det trolig vil havne på 100 Hz her i Europa.

Med høyere frekvens på video vil gjenstander i hastighet bli skarpere å se på.Foto: Shutterstock

Selv om antall bilder per sekund vil fordoble seg, så betyr ikke det at det vil være behov for dobbel båndbredde. Med H.265 vil du trenge rundt 25 Mbit/s dersom du skal se på 4K med 120 bilder per sekund. Det betyr at du trenger en internettilkobling som er 40 prosent raskere, for å se film med dobbelt så mange bilder i sekundet.

Det samme gjelder for 8K, der du vil trenge en kapasitet på rundt 65 Mbit/s for å kjøre på med 8K-oppløsning og en frekvens på 120 bilder per sekund.

Grunnen til at antall bilder på per sekund ikke er så krevende som man skulle tro, er at forskjellen fra bilde til bilde ikke er så stor, og vil derfor ikke kreve så mange vektorer som peker til hvilke endringer som gjøres fra bilde til bilde.

Vil gjelde for mange plattformer

Mesteparten av grunnmuren rundt H.265 er allerede på plass, og det jobbes med å legge til en rekke utvidelser, før den er helt komplett. Når den omsider står skikkelig ferdig, vil denne kodeken få en stor innflytelse på oss alle.

H.265 skal nemlig dekke en rekke plattformer: Alt fra videokonferanser med lav forsinkelse, overvåkning, strømming, kringkasting, digital kinosaler og mobile enheter skal omfattes. Også lagringsbaserte medier som kameraer, datafiler og diskmedier, vil bli berørt av den nye kodeken.

Med andre ord blir H.265 minst en like stor del av vår hverdag i fremtiden, som det H.264 har vært inntil den dag i dag. Spørsmålet er likevel om den vil bli like revolusjonerende.

Har du lyst å kjøpe deg en 4K-TV?
Les denne artikkelen før du bestemmer deg (Ekstra) »

annonse