Til hovedinnhold

Skulle ta info om to - beslagla om 7000

Blunderen skjedde da politiet var ute etter informasjon om to bloggere. Italiensk politi etterspurte nemlig personalopplysninger om to bloggere som var kritiske til høyreekstremistiske grupper.

Informasjonen lå lagret på en norsk server tilhørende Autistici, en organisasjon som tilbyr hemmelig e-post og blogger til politiske aktivister fra blant andre Norge, Italia, Russland og Nederland.

Istedenfor å bare kopiere informasjonen de var ute etter, tok politiet like greit kopi av hele harddisken. Dermed besitter de personlig data om så mange som 7000 politiske aktivister.

– Dette viser at politiet ikke klarer å forvalte ansvaret som følger med denne type tilgang til personopplysninger i elektronisk form, uttaler Torgeir Waterhouse i IKT-Norge i en pressemelding.

– Man kan sammenligne dette med at politiet skal beslaglegge innholdet i to bankbokser, og ender opp med at de for sikkerhets skyld tar beslag i alle bankboksene i banken, sier han videre.

Ville bare spare tid

Politiet sier at fremgangsmåten ble valgt for å spare tid. Videre lover de at kun informasjonen italienske myndigheter etterspurte vil bli oversendt.

– Det var en helhetsvurdering. Men det er klart at det ikke er uproblematisk, og vi vil ha fokus på personvern når vi besvarer rettsanmodningen, sier politiadvokat Kai-Gunnar Schwed Nygård i Oslo politidistrikt, til NRK.

Hvert år får norsk politi nærmere 1000 etterspørsler om å få data utlevert. Waterhouse fra IKT-Norge mener at denne saken bør være en vekker for nordmenn.

– Dette er et stygt frempek om hvordan virkeligheten kan bli dersom datalagringsdirektivet innføres og politiet og andre offentlige etater skal forvalte sensitiv informasjon, avslutter han.

(Kilder: IKT-Norge, NRK)

annonse