Til hovedinnhold
Artikkel

Demonstrasjon mot DLD

Tirsdag ettermiddag ble det arrangert en demonstrasjon mot datalagringsdirektivet (DLD). Dette EU-direktivet krever at informasjon om hvem vi kommuniserer med via elektroniske kommunikasjonsmidler skal lagres i 6 til 24 måneder.

Klar tale
(Alle foto: André Kristoffer Dahl)

En relativt solid gruppe mennesker trosset januarkulda og fylte opp Eidsvolls plass foran Stortinget. Totalt var det nok noe rundt 500 mennesker som troppet opp for å vise sin motstand til direktivet.

På programmet stod en rekke appeller fra partier og organisasjoner som er kritiske til direktivet. På lista over appellanter sto blant andre Rødt Oslo, Knut Falk Qvigstad fra Grønn Ungdom og Sveinung Rotevatn fra Unge Venstre.

- Vi kan ikke akseptere et prinsipp der alle er skyldige til det motsatte er bevist, sa Rotevatn fra Unge Venstre.

Heidi Nordby Lunde

Videre holdt Heidi Nordby Lunde fra Stopp DLD - også kjent under bloggnavnet Vampus - en hardtslående appell. Hun er aktiv politiker i Høyre, partiet som i realiteten sitter med avgjørelsen om direktivet skal innføres eller ikke.

Innad i partiet leder hun kampen mot innføring av direktivet. I sin appell pekte Nordby Lunde blant annet på at det ikke nødvendigvis er en sammenheng mellom økt overvåkning og trygghet.

- På strekningen mellom Oslo City og Oslo S sies det at det er rundt 500 overvåkingskameraer. Man må ha levd lenge i en hule for å mene at Jernbanetorget er fritt for kriminalitet, sa Nordby Lunde til ellevill klapping fra de fremmøtte.

Øystein Jakobsen fra FriBit og Bjørn Halvorsen fra NTL Sentralforvaltningen holdt også appeller. Mot slutten av arrangementet kom Armin Bahrami fra Bevisste Skjorter til, bedre kjent som konspirasjonsteoretiker fra Nyhetsspeilet.

Bahramis mer eller mindre paranoide appell ble møtt med latter og buing, noe som gir et klart uttrykk for at hans synspunkter ikke er representativt for motstandere mot DLD flest. De private arrangørene har sagt at Bevisste Skjorter ikke vil inviteres neste gang.

I folkemengden fant vi en gruppe på nærmere 10 personer med de karakteristiske Guy Fawkes-maskene, tilsynelatende representanter for den løse grupperingen med internettaktivister Anonymous. En person fra denne gruppen holdt også en kjapp appell.

Alt i alt var det et relativt godt arrangement med et overraskende bra oppmøte. Det var dog synd at ingen representanter var tilstede for å fronte synspunktene til Arbeiderpartiet, Politiet og andre interesser som jobber for å få direktivet innført.

Koordinatoren Amin Alexander Røime gir på Facebook uttrykk for at neste arrangement skal bli enda bedre. Videre skriver han at han til neste gang lover å få med Arbeiderpartiet og Høyre for å fronte sine synspunkter. Om han klarer det vil tiden vise.

annonse