Tek.no

Nyhet

Samsung slipper endelig smarthjem-produktene sine i Norge

Støtter både ZigBee og Z-Wave.

Samsung
25 Juni 2019 13:10

Samsung har en drøss av smarthjemprodukter som har vært i salg i flere år, men først nå kommer de til Norge. Serien heter SmartThings, som inkluderer alt fra overvåkningskamera til smartplugger og lyspærer.

Alt sammen styres av kontrollboksen Smart Hub V3, som har støtte for de åpne standardene ZigBee og Z-Wave, som gjør at systemet er egnet for langt flere produkter enn bare Samsungs egne.

Begrenset tilgjengelighet

De nye produktene slippes i Norge nå, og skal være tilgjengelig hos Elkjøp og Samsung selv. Foreløpig finner vi derimot ikke Smart Huben hos Elkjøp, men Samsung selger den for 850 kroner.

De selger også en rekke sensorer for 280 kroner hver (for eksempel lyssensor slik at du kan få persiennene til å automatisk gå ned hvis det blir for lyst), og en smartknapp for 230 kroner.

Fordelen her er imidlertid ikke Samsungs eget produktutvalg, men at du kan styre tusenvis av andre smarthjemprodukter via Smart Hub, ved hjelp av åpne kommunikasjonsteknologier. Akkurat som hjemmesentralen Homey vi testet og likte godt.

Dette er ZigBee og Z-Wave

Usikker på hva ZigBee og Z-wave er? Her er et lite utdrag fra vår store guide om Hjemmesentralens A-B-C.

ZigBee kan du tenke på som en slags spesielt strømgjerrig variant av Wi-Fi. Begge standarder opererer på 2,4 GHz-båndet, men de er vidt forskjellige og kan ikke «snakke sammen». ZigBee har både dårligere rekkevidde og hastighet enn Wi-Fi, men bruker så lite strøm at det eksempelvis får Philips Hues bevegelsessensor til å holde koken i et par års tid på to AAA-batterier.

Den begrensede rekkevidden på typisk mellom 10 og 20 meter, løser ZigBee-standarden på sett og vis ved at det lager et maskenettverk (mesh) med andre ZigBee-enheter. Skulle du ha problemer med rekkevidden, kan altså løsningen være å kjøpe enda en smart lyspære.

Z-Wave benytter seg av en lavere frekvens, nemlig det lisensfrie båndet på 868 MHz. Det betyr at den slipper å krangle om plassen med slikt som Wi-Fi og Bluetooth – noe som gjør at standarden også kan oppfattes som litt mer stabil enn eksempelvis ZigBee.

I likhet med ZigBee lager Z-Wave-enheter et maskenettverk og kan kommunisere med hverandre direkte. Opprinnelig var Z-Wave også belemret med litt dårlig rekkevidde, hastighet og batteritid, men dette ble til en viss grad fikset med Z-Wave Plus som kom på plass i 2013.

annonse

Les også