Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestPhilips Hue Motion Sensor og Hue White Ambiance

Endelig fikk vi bevegelses- og lyssensor

Vi har allerede testet det nye tilskuddet til Hue-familien.

Philips

Philips har akkurat lansert Philips Hue Motion Sensor; en bevegelses- og lyssensor (heretter for enkelthets skyld omtalt som «bevegelsessensoren») til deres smarte lyssystem, og vi har troen på at det kan bli både et nyttig og nødvendig tilskudd til systemet.

For det er ikke noe hemmelighet at vi liker Philips Hue; det sa vi allerede første gang vi testet systemet. Og for så vidt den andre gangen også, da de lanserte den nye appen som fikset opp i en del av problemene med den første.

Likevel følte vi at det fortsatt var noe som manglet. Selv om konklusjonen var at systemet fungerer veldig fint når du får satt opp automatikken på en måte som fungerer for deg, er det fortsatt en ganske manuell form for automatikk, der lysstyringen stort sett er basert på endringer vi programmerer ut fra klokkeslett.

Det kan du lese mer om i vår test av Philips Hue »

Men nå kan Hue «se» selv

Hue Motion Sensor ser anonym nok ut, og vi får ikke akkurat noen HAL 9000 følelse av den lille plastboksen.
Kristoffer Møllevik

Til nå har vi satt opp ørten ulike «Rutiner» for hvordan lyset skal endre seg utover dagen, for så å måtte justere på dem hver andre søndag fordi «stabilt dagslys» er et fremmedord selv sør for Dovrefjell. Men nå som vi har fått inn en bevegelses- og lyssensor, burde vel dette kunne gjøres automatisk? Kanskje vi helt enkelt kan si at lysene ikke skal slå seg på med mindre det er så og så mørkt i rommet, eller det er noen der?

Dette ville vært fint, for – som sagt – dagslys er ikke konstant, og i tillegg til at solnedgangen flytter seg fra dag til dag, kan været ha mye å si i tillegg. Så hvis målet er å ha et helt «hands off», smart lyssystem, som vi ikke trenger å tenke på etter at vi har satt det opp, er det nødvendig at systemet kan «se» omgivelsene sine og måle hvor mye dagslys som kommer inn i rommet.

Men dessverre er vi fortsatt ikke helt der.

Slik fungerer den

Vi kan være kravstore her på Tek.no, og for at dette ikke skal bli bare klaging, skal vi først forklare hvordan og når Philips Hue Motion Sensor fungerer.

Sensoren er en liten, hvit, kvadratisk firkant som måler sånn omtrent 5x5x3 centimeter. Den går på batteri (2x AAA) slik at vi kan plassere den omtrent hvor vi vil, og enkelt flytte den etter behov. Siden en mer permanent plassering antakeligvis er mest hensiktsmessig for de fleste, følger det også med en liten, magnetisk base som enkelt monteres i veggen eller taket med én skrue, og så kan vi plassere bevegelsessensoren på den. Det magnetiske festet gjør det også veldig enkelt å vri å vende på sensoren, slik at den peker dit vi vil.

Det er ikke store greiene, og skal ikke være det heller. Den skal se, ikke sees.
Kristoffer Møllevik

Så må vi sette den opp i appen for å få den til å fungere med resten av systemet. Her er det ikke mye vi trenger å gjøre. Stort sett trenger vi bare å finne den i listen over tilbehør, og så tar appen oss gjennom resten. Det er så kjapt og enkelt at det knapt kan kalles en installasjon.

Vi kan la sensoren styre opp til tre rom; det vil si rom som du har satt opp i appen. Hos undertegnede har vi for eksempel en yttergang, trappegang og en «innergang», men i Hue-appen har vi slått dem sammen til «Gang», så de telles bare som ett rom. Så hvis vi vil kan vi ha to rom til, eller enda flere hvis vi slår sammen flere fysiske rom til ett virtuelt i appen. Det er alltids rom for flere rom, hvis du trenger det.

motion sensor37
motion sensor38

Bevegelsessensoren gjør to ting: Den kan slå på lyset når den oppdager bevegelse i et rom, og/eller slå av lyset i et rom der den ikke ser bevegelse. Ved hjelp av lysmåleren kan vi sette den opp slik at den ikke slår på lyset hvis det er så og så lyst, og vi kan velge ulike lysoppsett for dagtid eller kveldstid. Noe som er fint, for da slipper vi å bli blendet idet vi snubler ut av soverommet for et nattlig ærend.

Slik bevegelsessensoren er nå, fungerer den utmerket til å slå på lyset i mørke rom som ikke er oppholdsrom. Bad, gang, kjellerboden, garasjen og så videre. For barnefamilier med små og store nattevandrere (undertegnede er i den kategorien) er det kjempefint å få litt fin, dempet belysning for å finne veien fra ett soverom til et annet, uten å snuble i bikkja eller noe annet rot, slik at vedkommende vekker hele husholdningen og brekker et bein i samme slengen.

Vi savner mer avanserte funksjoner

Med lysmåleren kunne den sikkert vært et nyttig tillegg til oppholdsrommene også, for eksempel med å vente med å skru på lyset til det er så mørkt ute at det er nødvendig. Men nytteverdien her begrenses av funksjonaliteten i appen. Det er i hovedsak tre problemer:

NB: Dette er en tidlig testversjon av funksjonaliteten som kommer til appen når produktet lanseres. I den endelige versjonen vil det være mulig å sette slutt-punkt for de to tidsperiodene, og justere bevegelsessensitiviteten.
Skjermbilde fra testversjonen

Det ene er at det er kun to tidsrom vi kan sette opp: Dagtid og kveldstid, med ett lysoppsett hver. Men vi har satt opp lysene slik at de går gradvis fra «morgenlys» til «dagslys» til «kveldslys», over flere timer, slik at for eksempel det kveldslyset vi har klokken 18 er noe helt annet enn det som er klokken 22. Men med bevegelsessensoren får vi altså bare ett lysoppsett for kvelden, og ett for dagen - så da får vi ingen myke, behagelige overganger.

Dette går fint an hvis vi går utenom bevegelsessensoren og heller bare bruker «Rutine»-oppsettet i appen (det kan du lese mer om her), som er en slags timeplan som sier at lyset skal være slik og slik innenfor gitte klokkeslett. Hvorfor kan ikke bare bevegelsessensoren forholde seg til denne timeplanen? Riktignok kan vi sette det opp slik at bevegelsessensoren bare er aktiv fra for eksempel klokken 16 til 18, og så tar timeplanen over derifra, men det virker litt bortkastet å bare ha den aktiv noen få timer i døgnet.

Og siden vi ikke kan be den forholde seg til timeplanen, kommer den til å overstyre lyset som allerede er i rommet når den blir aktivert. Så hvis du har satt den opp til å skru på lyset til det som er et behagelig, men litt kraftig lys litt tidlig på dagen, er det det den kommer til å utløse, selv om noen andre i rommet har ordnet seg med et mer behagelig, dempet lys. Vi ville trodd at det var enkelt å fikse det slik at bevegelsessensoren ikke gjør noe med de rommene der det allerede står lys på. Men det gjør det altså ikke.

Noe av det vi likte best med Phillips Hue var muligheten til å la lysene gå fra å være morgengule til dagslysblåe, til kveldsoransje, med så myke overganger at vi nesten ikke merker det
Kristoffer Møllevik

I tillegg kan ikke lyssensoren skru på lyset direkte, den bare aktiverer eller deaktiverer selve bevegelsessensoren. Så selv om det blir mørkt ute, vil ikke lysene skru seg på før bevegelsessensoren registerer bevegelse. Det vil også si at de skrur seg av igjen når det ikke har vært bevegelse på så og så lang tid (fra 1 til 30 minutter), med mindre vi ber den om å ikke gjøre det, men da er jo halve poenget borte. Og sensoren er ikke mer sensitiv enn at den ikke utløses hvis du for eksempel sitter litt for rolig i sofaen, så da må du veive litt med armene med jevne mellomrom for unngå å bli mørklagt. Her må vi påpeke at i testversjonen av appen vi har fått tilgang til for anledningen har vi ikke kunnet justere sensitiviteten til bevegelsessensoren, så det kan være at dette ikke vil være noe problem i den endelige oppdateringen.

Hue White Ambiance - det vi trenger til en hyggeligere pris

Den første gangen vi testet systemet, var det med lyspærene som kan lyse i mer eller mindre hele RGB-fargespekteret. Noe som var morsomt til å begynne med, men vi konkluderte med at etter at den første begeistringen hadde lagt seg, brukte vi stort sett bare det hvite fargespekteret, slik at vi fikk lyset til å være varmt hvitt på morgen og kveld, og et mer «dagslys»-hvitt på dagtid. Derfor er det fint at Philips har lansert Hue White Ambiance-pærene, som gir oss nettopp denne funksjonaliteten, men til en litt hyggeligere pris.

De nye White Ambiance-pærene er litt hyggeligere priset enn fargepærene, men har likevel det spekteret av hvitt lys vi likte så godt de første gangene vi testet produktet.
Kristoffer Møllevik

For der fargepærene er litt i dyreste laget til 500 kroner, synes vi de nye White Ambiance-pærene er akkurat innafor til 300 kroner stykket. Og bortsett fra at det kan være «litt gøy» med farger, gjør disse pærene akkurat samme nytten så lenge du ikke skal drive nattklubb, eller ha hjemmefest med nattklubbstemning. Da kan fargepærene ha mer for seg, men da er det vel stort sett stua du skal bruke dem i, så da kan du fortsatt spare litt på å ha de andre pærene i resten av huset.

Konklusjon: Bevegelsessensoren kunne gjort systemet mye smartere

Bevegelsessensoren kunne vært et kjempebra tillegg til Philips' Hue-system, men det er den ikke per i dag. En av de største utfordringene Hue-systemet har, er at automatikken er litt for enkel. Tidligere har vi skrevet dette om problemet:

«[...]Veldig smarte ting alle sammen, men også dette har noen litt kjipe begrensinger. Det største problemet er kanskje at IFTTT skulle vært «If This Then That But Only If And Then This». Altså, skru på lysene hjemme når et familiemedlem kommer hjem, men bare hvis de ikke står på fra før av, og ikke til mer enn halv styrke hvis det er kveld. Hvis mor og far i familien sitter og ser film med et behagelig dempet lys, vil du jo ikke ha full flombelysning bare fordi sønnen i huset kom hjem.»

Vel, Philips har begått samme bommert igjen, og vi føler at det er noe potensiale som går tapt i bevegelsessensoren på grunn av litt for enkel funksjonalitet. Hadde den bare kunne forholdt seg til timeplanen vi allerede har satt for lysene våre, kunne vi jo for eksempel ganske enkelt brukt den til å skru på lyset når det ble så og så mørkt ute, til det oppsettet som tilhørte det klokkeslettet. Det vil si dagslysfarget og sterkt på dagen, og mørkere og varmere utover kvelden. Det burde vært enkelt; valget kunne bare vært kalt «Set lights as set in routines», og i oversikten over rutiner kunne vi haket av «If triggered by motion sensor». Det hadde blitt en kjempeforbedring.

Det er helt klart en kjekk liten sak og et godt tilskudd til systemet, men med litt mer avanserte funksjoner kan den bli enda bedre.
Kristoffer Møllevik

Den gode nyheten er at problematikken ligger i selve appen, og ikke i sensoren. Sensoren i seg selv fungerer fint, med svært rask og pålitelig respons, veldig enkel installasjon og fleksibelt oppsett. Og siden den ifølge Philips ikke kommer i salg før i slutten av oktober, er det alltids mulig at de fikser opp i problemene til den tid.

Til en veiledende pris på 379 kroner synes vi Hue Motion Sensor er et fint tillegg til systemet, selv med den noe begrensede funksjonaliteten. Hvis du har rom i huset som du ferdes mer gjennom enn oppholder deg i, holder det i massevis. Og for småbarnsfamilier og andre nattevandrere er det kjempefint med et automatisk hjelpelys, enten det er for et naturlig ærend, eller det er småtasser som vil søke tilflukt etter vonde drømmer. Så håper vi at Philips legger til flere og mer avanserte funksjoner om ikke så alt for lenge.

Vi liker Philips Hue veldig godt, det kan du lese mer om i konklusjonen av forrige test »

7
Bra

Fordeler

  • +
    Rask og pålitelig
  • +
    Liten og fleksibel
  • +
    Svært enkel å innstallere
  • +
    Kan utløse ulike lysoppsett for dag og kveld/natt
  • +
    Grei pris
  • +
    Justerbar følsomhet
  • +
    Justerbar lysmåler gjør at den ikke slår på lyset når det er nok dagslys

Ting å tenke på

  • Kan ikke forholde seg til «Rutinene» vi allerede har satt opp
  • Kun oppsett for to tidsperioder, dagtid og kveldsitd - vi skulle gjerne hatt flere
  • Overstyrer lyset som allerede er i rommet
annonse
Philips Hue Motion SensorI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
På lager
In_stock
in stock
annonse