Til hovedinnhold

Dårlig wifi hjemme? Nå kommer løsningene som skal hjelpe deg

"Alle" kommer med mesh-nettverk.

Er det ett teknologi-problem som går igjen hjemme hos folk i dag, så er det gjerne at den trådløse dekningen er for dårlig. Ofte får nettleverandøren skylden, mens det i praksis skyldes at ruteren er for svak eller plassert helt feil.

Noen har installert en såkalt rekkeviddeforlenger, som i noen tilfeller kan løse en del problemer, men samtidig kan bringe opp flere nye.

Halvmoderne til moderne rutere har gjerne to til tre nettverksnavn (SSID-er) allerede, ett for 2,4 GHz- og ett til to for 5 GHz-båndene, og hvis du kobler til en rekkeviddeforlenger får du vanligvis ytterligere et nettverk med eget navn. Da kan du ende opp med en SSID-salat som ser omtrent slik ut:

  • Hybelkanin
  • Hybelkanin_5GHz_1
  • Hybelkanin_5GHz_2
  • Hybelkanin_5GHz_1_EXT

Dermed må du manuelt inn og bytte nettverk når du flytter deg gjennom boligen, og i tillegg blir hastigheten halvert for hver forlenger fordi den i praksis spiser av akkurat samme nettverkskapasitet som resten av enhetene dine gjør. Ikke optimalt, og i alle fall ikke spesielt brukervennlig.

Noen nye forlengere har riktignok fått muligheten til å motta på ett bånd og sende videre, gjerne kalt ExpressWay eller Crossband, men konsekvensen er fortsatt den samme, nemlig at den totale båndbredden i nettverket blir redusert.

En bølge av nye systemer

Nå blir det imidlertid andre boller. Enkelte småselskaper som Eero og Luma har allerede hatt sine mesh-løsninger på markedet en stund, men nå kommer stort sett alle de store produsentene med egne løsninger.

Hva er mesh, tenker du kanskje? Jo, en type mesh-nettverk har du sikkert vært borti på kontoret eller arbeidsplassen tidligere. Der finnes det trådløse aksesspunkter spredt rundt, og du kan bevege deg mellom dekningsområdene deres uten å miste tilkoblingen fordi mottakeren «roamer» til det aksesspunktet som til enhver tid har sterkest signal.

Men der kontornettverkene stort sett har kabeltilkoblinger tilgjengelig mange steder og kan bruke kabel til å fôre de ulike aksesspunktene med signal, lener mesh-nettverkene til hjemmebruk seg stort sett på trådløse tilkoblinger mellom de ulike nodene.

Amerikanske Eero forklarer det ganske godt:

«Å stole på en enkelt ruter er som å be én høyttaler i stua om å gi fantastisk lyd gjennom hele hjemmet. Det er enkel fysikk: Wifi-bølger går ikke så godt gjennom vegger og har enda større problemer med å gå opp trapper. Noen gang prøvd å strømme et tv-program fra soverommet når ruteren står i kontoret nede? Det er et buffering-mareritt. For å løse dette trenger du flere aksesspunkter - enheter som sender wifi - distribuert gjennom hjemmet.»

En av de mest vesentlige forskjellene på mesh-nettverk og et system med rekkeviddeforlengere er at sistnevnte i praksis halverer kapasiteten for hver node. Mesh-løsningen kan, i alle fall i teorien, bevare båndbredden helt frem til mottakerenheten fordi de har et dedikert 5 GHz-nett som håndterer trafikken internt. Noen nye forlengere har også mulighet til å bevare hastigheten ved å bruke det ene båndet (2,4 eller 5 Ghz) for å kommunisere med ruteren og det andre til å kommunisere med enhetene dine.

– Har vært et nisjeprodukt

– Mesh-nettverk er ikke noe nytt, men ble født innenfor små og mellomstore bedrifter. At det har forblitt der skyldes kunnskapen som trengs, kostnaden involvert og at det har vært nødvendig med en installatør, sier markedssjef i Netgear, Lionel Paris.

Han utdyper:

– Finner du mesh-nettverk hjemme hos noen i dag, er det sannsynligvis for en av tre grunner: Brukeren (eller noen rundt ham) har hatt kunnskaper om at slike løsninger finnes, installasjonen har vært gjort av noen andre og/eller kostnaden har ikke vært en faktor. Derfor har mesh vært ansett som en liten nisje fra et massemarkedsperspektiv.

Elkjøp gjorde for øvrig en undersøkelse blant nærmere 1000 respondenter tidligere i år, hvor over fire av ti svarte at de jevnlig opplevde at det trådløse nettet hjemme gikk for tregt eller var ustabilt. Omtrent den samme andelen svarte at de hadde kjøpt en egen ruter eller rekkeviddeforlenger utover det utstyret leverandøren deres tilbød.

Kommunikasjonssjef Øystein Schmidt i Elkjøp sier til Tek.no at kundene deres i økende grad investererer i solide rutere.

– Fra 2013 til 2014 steg snittprisen på de ruterne våre kunder plukket opp med 14 prosent, og økningen fortsatte fra 2014 til 2015 – da med 26 prosent. I år har veksten vært litt mer edruelig, men det ser likevel ut til at snittprisene vil ende 5-10 prosent høyere enn i fjor. Med hensyn til rekkeviddeutfordringer kan det også nevnes at salget av trådløse extendere/signalforsterkere økte med solide 62 prosent fra 2013 til 2015, sier Schmidt.

Derfor kommer det nå

Google Wifi kommer både som enkeltruter og som en pakke med tre.

Netgear har allerede lansert sin Orbi (test kommer innen få dager), og etter det Tek erfarer kommer både TP-Link og Linksys, og sannsynligvis også flere andre, med sine løsninger like over nyåret.

Google lanserte også sin «Google Wifi» i høst, og felles for dem alle er at de er designet slik at de skal kunne stå fremme i stua di, uten skjemmende eksterne antenner eller blinkende LED-lamper i alle retninger.

Felles er også at systemene består av to eller tre ruterenheter som alle kan kommunisere med hverandre - enten kun med hovedenheten eller via såkalt «daisychaining», altså at en satellitt også kan sende videre signalet til en ny satellitt.

AmpliFi er en av få som har ulikt design på hovedenheten og satellittene. Mens satellittene er små pinner du plugger rett i strømkontakten, er hovedruteren en liten firkant med skjerm.

Litt av grunnen til et slikt trådløst mesh-system nå er mulig, er at ruterprodusentene har begynt med såkalt tri-band i ruterne sine, altså at de i praksis leverer tre separate bånd - ett på 2,4 GHz og to på 5 GHz. I tillegg kommer resten av nyvinningene i den såkalte 11ac wave 2-standarden (Tek Ekstra), som fire strømmer per kanal og MU-MIMO-kapabilitet.

Men der produsentenes flaggskiprutere stort sett bruker det siste 5 GHz-nettet som en ren kapasitetsforsterkning, bruker noen av mesh-produktene dette som en dedikert linje mellom hovedruteren og satellittene.

Dette gir en hastighet på opptil 1,7 Gbit/sek (litt avhengig av hvor mange kanaler produktene bruker), og for de fleste vil dette være vanskelig å skille fra en kablet tilkobling, såfremt det ikke er noen signaldrepende elementer mellom enhetene. De fleste slår også sammen alle båndene til ett enkelt nettverk (SSID), så du slipper å holde styr på hvilket frekvensbånd du til enhver tid er tilkoblet.

Det har også blitt oss fortalt at litt av nyvinningen er at prisen på kontrollerenhetene i ruterne har kommet ned på et prispunkt som gjør at det nå er relevant også for forbrukermarkedet.

Høyt på prisstigen

Eeros ruterenheter er flate og hvite.

Samtidig er det viktig å være klar over at dette absolutt er produkter for premium-segmentet. Netgear Orbi har en veiledende pris på 5200 kroner for en startpakke med hovedruter og én satellitt (men vi har i skrivende stund sett dem nede i under 4400 kroner i enkelte nettbutikker). Googles Wifi koster 450 dollar for en pakke med tre enheter, og i samme prisleiet ligger Eeros Home Wifi-system.

Produsentene virker likevel å ha troen på at forbrukerne er villige til å betale for å få et system som «bare virker». En del funksjoner kjent fra flaggskipruterne er derfor fjernet, og erstattet med et enklere, gjerne app-basert oppsett og automatisk kobling mellom de ulike enhetene.

Netgear Orbi er så langt ett av svært få mesh-aktige produkter tilgjengelig i Norge. Foreløpig kan ikke satellittene kommunisere direkte med hverandre, så det er egentlig ikke et ekte mesh-system.

– Prispunktene på rutere har steget kraftig de siste årene. I dag ligger en gjennomsnittsruter på godt over tusenlappen i det nordiske markedet. Vi er ikke enige i at 5200 kroner for hva dette produktet gjør er dyrt, men holder selvsagt med i at det historisk sett er mye penger for en ruter, sier Netgears Norden-sjef Pål Vatneberg til Tek.no.

– Med tanke på hvor mye penger mange i dag legger på smart-TV-er med 4K, spillkonsoller, multiroom-høyttalere, datamaskiner, tablets, smarttelefoner, hjemmeovervåkning og så videre, er 5200 kroner for å få alt dette til å fungere sømløst over store avstander en relativt beskjeden investering. Utviklingen på klientsiden og mengden av trådløst forbruk har eksplodert de siste årene, og vi har fortsatt bare sett begynnelsen. Ruteren er tross alt det store bankende hjertet i hjemmenettverket, og flere og flere forbrukere forstår at operatørsruteren eller ruteren som kostet 999 kroner for to år siden ikke lenger er god nok, sier han.

Dynamic rerouting kaller Eero sin nye funksjon. Da kan signalet hele tiden velge den beste og mest pålitelige veien til målet.

– God valuta

Lumas slagord er "surround wifi". Også de lager enheter som kan stå fremme på benken.

Andrea Bruno, Europa-sjefen for forbrukernettverk i Belkin, som eier Linksys, er på samme linje.

– Trendene indikerer at forbrukerne investerer mer i wifi-utstyret sitt. De har innsett hvor viktig dette er for å skape gode opplevelser hjemme. Akkurat som for annen teknologi kommer det nok til å være en viss priserosjon etter hvert som produktene blir likere, men jeg tror ikke de nåværende prisene vil være noen stor barriere for kunder som har problemer med det trådløse nettet sitt i dag. Det er fortsatt veldig god valuta for investeringen, sier han.

– Hvilke brukere vil ha størst fordel av å bytte til en mesh-løsning?

– Alle som har mange enheter kan dra fordel av å bytte til en mer komplett løsning for hele hjemmet, spesielt når disse enhetene er mobile og spredt utover. Dette blir typisk mer og mer viktig i større hjem og for familier som har problemer med wifi-dekningen. En kraftig enkeltruter er normalt et bedre valg for enkeltbrukere, i mindre hjem, og generelt for brukere som trenger bedre ytelse fra én eller to enkeltenheter, for eksempel spillere og power-brukere, sier Bruno.

Du bør altså ha en viss størrelse på huset eller leiligheten du skal ha signal i, eventuelt noen problemområder som er umulig å dekke med en vanlig ruter. For "vanlige" 2-3-roms-leiligheter vil sannsynligvis en av våre førstevalg av vanlige rutere gjøre minst like god nytte.

annonse