Til hovedinnhold

Nokia gjør navigasjon gratis

Ovi Maps i fotgjengermodus, eller kanskje syklistmodus?
Ovi Maps i bilmodus.

Det har blitt stadig mer vanlig å benytte alternative leverandører av GPS-tjenester på mobiler med innebygget GPS-mottaker. De fleste av mobilprodusentene har levert navigasjonsløsninger med mobiltelefonene sine.

Problemet med disse er at de ofte kun har vært prøveversjoner med begrenset brukstid. Hos Nokia har man som regel fått noen uker eller i høyden noen måneder navigasjonslisens med telefonen.

Garmin, Tomtom og flere andre leverandører har lenge hatt GPS-løsninger tilgjengelig for flere plattformer. Disse koster penger, men til gjengjeld har man gjerne fått utvidet funksjonalitet i forhold til programvaren som kom med telefonen.

Omfattende tjeneste

Nokia Maps har hele tiden vært gratis for de som bare ønsker å se hvor de til enhver tid er, men stemmeguiding har kostet. I dag offentliggjorde Nokia at de har fjernet alle kostnader tilknyttet tjenesten. Det eneste man kan måtte betale for med den nye tjenesten er datatrafikk - og kun dersom man laster ned kartene via mobilens internettilgang.

Alle tjenestens kart blir med på gratissatsingen. Man kan fortsatt laste ned kart på forhånd i tilfelle man skal langveis avgårde og er bekymret for regningen.

Nokias tjeneste er blitt ganske omfattende. Blant annet har den både fotoboksvarsling og feltguide slik at man ikke blir fortapt i store kryss med mange filer.

Tjenesten gir også tilgang til reiseguider fra Michelin og Lonely Planet. Alt sammen er gratis og kan lastes ned til ti av Nokias terminaler fra i dag. Støtten for telefoner vil økes gradvis i tiden fremover.

Dyrt og bra eller billig og begrenset

Tidligere har navigasjon vært preget av dyre løsninger der man betaler for avdelte enkeltområder, eller gratisløsninger med begrenset funksjonalitet. Nokia ønsker å gjøre mobilnavigasjon like vanlig som å sende tekstmeldinger.

"Sett det sammen, gjør det gratis og gjør det globalt, og du har noe som virkelig er nyttig", sier Nokia-toppen Anssi Vanjoki i pressemeldingen som ble sendt ut i dag.

Foreløpig må nye Ovi Maps lastes ned for at mobilen skal få støtte for gratis navigasjon. Fra mars vil Nokia begynne å sende ut mobiler med tjenesten forhåndsinstallert. Hvilke telefoner som er støttet kan man finne ut på Nokias sider. Tjenesten kan man laste ned her.

(Kilde: pressemelding)

annonse