Til hovedinnhold

Bikkjeslagsmålet fortsetter

Beskyldningene hagler i rettsstriden mellom Apple og Nokia.

Apple og Nokia er ikke venner for tiden. Bikkjeslagsmålet har blitt en slags føljetong denne vinteren. Nå er det Apple som i et motsøksmål krever salgsforbud mot Nokia-telefoner i USA.

Patentstrid

Det er patenter hele striden bunner i. Denne gang dreier det seg om 13 patenter fra Apples portefølje som skal ha blitt benyttet i finnenes mobiltelefoner. I forbindelse med søksmålet uttaler Bruce Sewell i Apple at andre selskaper gjerne må få konkurrere med Apple så lenge de har sine egne løsninger.

Striden, som ekspertene hevder kan bli langvarig, startet i oktober i fjor. Nokia så seg leie på at Apple i sin Iphone benyttet kommunikasjonstekonolgi som brøt med ti av finnenes patenter. Disse pantene gjelder spesifikt GSM, UMTS (3G) og trådløs nettoppkobling.

Nokias patenter skal være lisensiert ut til omkring 40 andre selskaper, hvorav så å si alle større leverandører av mobilteknologi er inkludert. I følge Nokia nektet Apple å gå med på "passende" lisensvilkår. Hva passende lisensvilkår er vet vi foreløpig ikke så mye om.

Stadig mer omfattende

Kort tid etter dette søksmålet, midtveis i desember, kom motsøksmålet fra Apple. Det er dette som nå er utvidet med ønske om salgsstopp. Mot slutten av desember var igjen Nokia på krigsstien. Midt i romjulen var det 7 nye patenter som opptok finnene. I denne omgang dreide det seg om patenter i forbindelse med antenne, kamera, strømstyring og brukergrensesnitt. Disse patentbruddene skal gjelde så å si samtlige av Apples produkter.

Telefonene striden står om er samtlige av Apples tre Iphone-generasjoner, og E71, Nokia 5310 og Nokia N900 på Nokias side. Nokia ønsker vederlag for samtlige solgte modeller av epletelefonen. Ifølge Nokia kan Apple selge telefonene sine billigere fordi de ikke behøver å dekke inn store utgifter til utvikling. Apple på sin side hevder å ikke ha brutt Nokias patenter, og mener også at disse er ugyldige.

I løpet av tredje kvartal 2009 solgte Apple 7,4 millioner av telefonen sin. Nokia på sin side solgte 5,7 millioner trykkskjermtelefoner, og totalt 108,5 millioner telefoner på samme tid.

(Kilder: mobilen.no, businessweek.com, engadget.com, mobilsiden.dk)

annonse