Til hovedinnhold

Apple oppdaterer

Det mange har lurt på i flere måneder allerede er om Apple har ansett Mac mini som en levedyktig maskin og hvilke oppdateringer de da eventuelt ville gjøre på den. Dessuten har mange av de tyngre Mac-brukerne ventet i spenning på en Mac Pro-overhaling. Den har kommet og Mac mini har blitt oppdatert. Dessuten får du nå en 24-tommers Imac og Macbook Pro har fått raskere prosessorer.

Alle maskinene ser tilnærmet like ut, mens det er innmaten som har blitt oppgradert. Vi noterer oss også at noen av prisene har steget med denne oppgraderingen, men dette ser ut til å handle om oss her på berget da de amerikanske prisene holder seg på stedet hvil. Nå vet vi også at den norske kronen er sterk om dagen slik at denne må nok ta mye av skylden for dette.

Mac mini

Med Intel Core 2 Duo prosessorer på henholdsvis 2,0 og 2,26 GHz, Nvidia 9400M-skjermkort og valget mellom 120 GB, 250 GB, 320 GB for harddisken og opp til 4 GB minne så har du den nye Mac mini. Med fem USB-porter, en Mini-DVI-port og en Mini Displayport som skjermutganger skal det ikke mangle på utganger. En Firewire 800-port følger også med på lasset.

Apple lover selv at denne maskinen, som kun bruker 13 W når inaktiv, er den mest energieffektive stasjonære datamaskinen på markedet.

Prisen starter, som før, på 5390 kroner og skal være klar for levering i skrivende stund.

Mac Pro

"Beauty inside. Beast outside", er Apples salgssetning på nye Mac Pro og dette er deres kraftigste Mac noensinne.

Som ventet har Apple integrert Intels nye Nehalem Xeon prosessor i Mac Pro og du kan velge mellom 4 og 8 prosessorkjerner. Opp til 2,4 ganger så mye ytelse skriver Apple i en pressemelding, dog dette er nok snakk om svært skreddersydde testforhold fra produsentens side. Nytt er også "Turbo boost" for 8-kjernesystemet på 2,93GHz som kan dytte prosessorkraften helt opp mot 3,33 GHz for kortere perioder hvis det skulle være nødvendig.

Velger du firekjernemodellen kan du ha opp til 8 GB minne, mens du kan ha opp til 32 GB minne på åttekjernen. 1066 MHz DDR3 ECC-minne er standard.

Mac Pro kjører nå Nvidia Geforce GT 120 (md 512 MB GDDR3) med mulighet for et AMD Radeon HD 4870 for enda mer ytelse på grafikksiden. Begge modellene starter med en harddisk på 640 GB. Mac Pro er også nå optimalisert ytterligere for å gjøre det lett å legge til både minne, harddisker og skjermkort i etterkant.

Ren kuriosa fremfor praktisk betydning for de aller fleste, er at du kan kjøre opp til fire Nvidia GT 120-kort som da igjen kan kjøre åtte 30-tommers Cinema skjermer fra Apple. 240 tommer med skjerm til den nye Mac Pro der altså.

Den nye Mac Pro er en betydelig oppgradering og starter på 300 USD mindre enn tidligere. Den har en svært avansert systemarkitektur, nye og raskere prosessorer og vår beste, noensinne, grafikkmulighet for å levere et raskere og kraftigere system som våre kunder kommer til å elske, sier Philip Schiller, senior vice president of Worldwide Product Marketing, i forbindelse med lanseringen. Dette med prisen stemmer altså ikke her i Norge og basismodellen starter nå på i underkant av 21 000 kroner – tusen kroner mer enn tidligere.

Imac

Også alt-i-ett-maskinen Imac har blitt oppdatert, inkludert en 24-tommers versjon. Skjermkortene avhenger av modell, men går Nvidia Geforce 9400M til Nvidia Geforce GT 130 med 512 MB hukommelse. Du kan også oppgradere til AMDs Radeon HD 4850 512 MB for ytterligere spillytelse.

Toppmodellen starter med 4 GB 1066 MHz DDR3-minne, med mulighet for å oppgradere til 8 GB. Prosessoren er en 3,06GHz Intel Core 2 Duo og harddisken er på hele 1 TB.

Nye Imac starter på 10 490 kroner og er klar for levering nå.

Det kan også nevnes at Macbook Pro har fått en lite omtalt oppdatering. Mens du tidligere fikk toppmodellen med 2,53 GHz med mulighet til å oppgradere til 2,8 GHz er nå 2,66 GHz standard med mulighet for 2,93 GHz.

I tillegg har både Macbook og Macbook Pro fått muligheten til å kjøpe maskin med 256 GB SSD-enhet.

(Kilde: Apple)

Mer om
annonse