Til hovedinnhold

Den store Macbook-dagen

Det er mye fokus på designet på de nye Macbook- og Macbook Pro-ene. Senior Vice President for Design i Apple, Jonathan Ive har likevel en klisjé på lur: Det er det innvendige som teller...

"På mange måter synes jeg den er vakrere innvendig enn utvendig" sier han om Macbook-en.

Alle portene har fått plass på en side. USB 2.0 (2 stk), Firewire 800 (kun Macbook Pro), Magsafe (strømtilkobling), Gigabit ethernet, mini Displayport, audio inn, audio ut, Expresscard (kun Macbook Pro) og Kensington lock slot (til tredjeparts-lås).

Displayport er den nye skjermutgangen som også skal kunne drive Apples 30-tommers Cinema display.

Med disse maskinene introduserer Apple det de kaller "Unibody". De erstatter flere forskjellige deler som tidligere har dannet skallet med bare en del. Dette gjør blant annet at Macbook-en nå veier 2,04 kg og Macbook Pro veier 2,49 kg. I tillegg lover Apple at konstruksjonen er mer solid enn noensinne og det samme gjelder for holdbarheten

Glass, glass, glass

Glass er tingen, det er tydelig. Begge maskiner har fått en trackpad av glass og uten en eneste knapp. Det vil si; glassoverflaten er en knapp i seg selv. Det lanseres også flere funksjoner du kan gjøre med fingrene for en bedre arbeidsflyt på de nye overflatene.

For mange der ute har det at Macbook Pro selges med valget om matt skjerm vært en av hovedgrunnene til å velge Pro fremfor standard. Dette utgår nå. Både Macbook og Macbook Pro vil kun ha LED-baklyste skjermer med glassoverflate. Fargene blir sterkere og mer intense, men virkeligheten vil fravike mer. I tillegg opplyser Apple om at dette er også et valg som har med tykkelsen og holdbarheten på maskinene å gjøre

LED-baklys gir sterkere lys (som kan være med på å bekjempe refleksene glassoverflaten skaper) og er mer energibesparende med tanke på batteritid.

Tykkelsen på de to maskinene er 2,41 cm.

5 ganger bedre grafikk

Nvidia gjør sitt inntog i Apple og samarbeidet viser seg frem i de nye bærbare maskinene som blir de første som tar i bruk Nvidia Geforce 9400M.

Mens Macbook får 9400M og boltre seg med får Macbook Pro to grafikkort. 9400M og 9600M GT. Sistnevnte er kraftigere og anbefales til mer grafikkrevende oppgaver, mens den bruker mer batteri. Du kan bytte mellom disse to som du selv vil. Apple melder om en batteritid på rundt 5 timer. 4 timer hvis du slår på den nye grafikkbrikken.

I tillegg til å være gunstig for typiske Mac-programmer som innebærer grafiske oppgaver eller kanskje video og/eller musikk, ser det ut til at de nye maskinene med Geforce 9600M GT også rettes mer mot spillerne blant oss. Både i demonstrasjonsvideoer og på bilder blir blant annet Need for Speed vist frem.

Miljøvennlig?

Produksjonsmetoden, materialene og pakningen er nå mer miljøvennlige enn tidligere. Macbook og Macbook Pro kan nå skryte av å være bygget i svært resirkulerbare materialer som aluminium og glass. Skjermene er laget uten kvikksølv, glasset uten arsenikk og kablene uten PVC.

Begge maskinene møter også Energy Star-kravene (de nye skjermene skal bruke 30 prosent mindre effekt enn tidligere) og har fått gullmerket fra Epeat som måler hvor "grønn" elektronikken er.

Skallet til Macbook og Macbook pro er laget av en eneste stor blokk med aluminium, som vi fortalte om forrige uke. Dette betyr at maskiner kutter ut skallet og mesteparten av restene smeltes sammen igjen.

Priser og tilgjengelighet

Macbook finnes nå i tre modeller, alle med 13-tommers skjerm. Den billigste er i den tradisjonelle hvite plastikken (2,1 GHz + 1 GB minne + 120 GB harddisk) som koster fra 8 590,-. Den nye Macbook-en kommer i to grunnmodeller: En fra 10 990,- (2,0 GHz + 2 GB minne + 160 GB harddisk) og en fra 13 490,- (2,4 GHz + 2 GB minne + 250 GB harddisk).

Macbook Pro finnes i to 15-tommmersmodeller og en 17-tommersmodell (som tidligere). Prisene, uten oppgraderinger, går fra 16 490,- (15 tommer, 2,4 GHz + 2 GB minne + 256 MB videominne + 250 GB harddisk), 20 490,- (15 tommer, 2,53 GHz + 4 GB minne + 512 MB videominne + 320 GB harddisk) og 22 990,- (17 tommer, 2,5 GHz + 4 GB minne + 512 MB videominne 320 GB harddisk).

Apple vil begynne med utsendelsen av de nye modellene innen syv dager.

(Kilde: Pressemelding / Apple)

annonse