Nyhet

Greit å bruke Twitter mens du kjører

Men ringer du eller sender SMS bryter du loven, mener Vegdirektoratet.

Nylig ble det klart at Vegdirektoratet går inn for å stramme til regelverket når det kommer til bruk av mobiltelefon i bilen. Frem til nå har det vært forbudt å snakke i mobilen med mindre man har en fastmontert mobilløsning, men nå presiseres det også at all mobilbruk - inkludert SMS og å surfe på nett - vil bli forbudt uansett om mobilen er fastmontert eller ikke.

– Det vil ikke bli tillatt å sende SMS eller surfe på nettet, uansett om telefonen står i holder eller ikke, sa saksbehandler Ylva Sundt i Vegdirektoratet til Dagsavisen.

Les også: Livsfarlig smutthull skal fjernes

Men dette betyr på ingen måte at det ikke er lov å bruke internett, sende SMS eller til og med bruke sosiale nettverk som Twitter når du kjører bil.

Avanserte systemer

En rekke nye bilmodeller har såkalte infotainmentsystemer som lar deg koble mobilen til systemet, for så å få tilgang til nettbaserte tjenester. Nettradio er en vanlig tjeneste, men værmelding er en annen. Og det å skrive tekstmeldinger gjennom bilens egne systemer er en enkel sak mange steder.

Med Toyotas nye system Touch & Go er det nå til og med mulig å kjøpe applikasjoner på nett, á la Apples App Store, og en av applikasjonene du har tilgang til er Twitter. Der kan du enten dele mer eller mindre predefinerte meldinger med dine venner, følge med på diskusjoner – eller skrive fullverdige meldinger på egenhånd.

Offisielt beskrives tjenesten som perfekt til å meddele ting om reisen, som hvor du befinner deg og når du regner med å komme hjem.

– Retter seg mot mobiltelefoner

Ifølge Vegdirektoratet er dette noe som – i motsetning til å gjøre nøyaktig det samme på mobiltelefonen – ikke er forbudt.

– Bruk av Twitter gjennom bilens systemer vil neppe omfattes av forskrift om forbud mot bruk av håndholdt mobiltelefon under kjøring med motorvogn, på lik linje med øvrig bruk av GPS-utstyr. Denne forskriften retter seg hovedsakelig mot mobiltelefon, sier Ylva Sundt til Side3.

– Vi er klar over at det utvikles mye nytt utstyr som også kobler seg opp mot kjøretøyets systemer. Det er vanskelig å regulere alt slikt utstyr uttømmende og eksplisitt, da det stadig dukker opp nye løsninger. Vegdirektoratet vil vurdere om det er hensiktsmessig å utrede dette nærmere, sier hun.

Du kan tas om det smeller

Det finnes riktignok én forskrift som formelt kan brukes til å slå ned på bruken.

– Bruk av slikt utstyr vil kunne omfattes av den generelle aktsomhetsbestemmelsen i vegtrafikkloven § 3. Dette gjelder også andre elektroniske løsninger som tar mye oppmerksomhet under kjøring, påpeker hun.

§ 3. Grunnregler for trafikk.

sitat"Enhver skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom så det ikke kan oppstå fare eller voldes skade og slik at annen trafikk ikke unødig blir hindret eller forstyrret.Vegfarende skal også vise hensyn mot dem som bor eller oppholder seg ved vegen."

Denne paragrafen har derimot ingen direkte retningslinjer for forenklede forelegg, noe som vil gjøre det vanskelig for politiet å slå ned på bruken.

Les også
Fra i dag får du ikke lov til å røre denne
Les også
Her er en airbag for smarttelefonen
Les også
Hva tror du er Norges mest brukte mobil?
Les også
Denne norske oppfinnelsen skal redde liv
Les også
JCB Pro Smart: Dette er årets dårligste mobiltelefon
annonse