Nyhet

Denne norske oppfinnelsen skal redde liv

Ny trygghetsalarm bruker mobilnettet til å kommunisere med dine nærmeste.

[Mobilen.no]: Tvedestrand-selskapet Moreto EDB har lansert en oppfinnelse som skal gjøre det tryggere å ferdes alene.

Oppfinnelsen kalles SafeMate, og er en liten trygghetsalarm som via GPS sporer hvor du befinner deg. Ved å trykke en stor alarmknapp kan du opprette en toveis talekommunikasjon med en eller flere mottakere. Kommunikasjonen skjer over mobilnettet, og det vil også sendes ut GPS-koordinater som forteller hvor du befinner deg.

Den vannavstøtende alarmen er også utstyrt med geografisk varsling, fallsensor og temperaturmåler. Med geografisk varsling vil alarmen utløses hvis man beveger seg utenfor et forhåndsdefinert område.

For skiløpere og jenter på byen

SafeMate skal etter hvert kunne lades opp med en bordlader, foreløpig er det kun micro-USB.

John Gunnar Haugenes i Moreto EDB mener det har vært viktig å utvikle en trygghetsalarm som folk tar med seg i langt flere situasjoner enn det som er vanlig i dag. SafeMate skal kunne brukes enten man går på ski i fjellet, eller går alene hjem fra byen.

– Det er ikke alltid man har tid, dekning eller mulighet til å varsle andre om at man trenger assistanse ved hjelp av mobiltelefon. Det er heller ikke vanlig at personer uten spesielle behov går til anskaffelse av tradisjonelle trygghetsalarmer, sier Haugenes.

Du bør være oppmerksom på at alarmen fungerer kun hvis du har GSM-dekning der du befinner deg, noe som ikke alltid er tilfelle hvis du beveger deg utenfor tettbebygde områder av landet.

John Gunnar Haugenes i Moreto EDB mener den nye løsningen kan bidra til å redde liv, ved at leteaksjoner gjøres om til "henteaksjoner".

– Det sier seg selv at en omfattende leteaksjon er unødvendig når man vet hvor personen det gjelder befinner seg. Dette gir ikke bare brukeren, men også de pårørende en ekstra trygghet uansett hva slags situasjon man måtte befinne seg i, sier Haugenes.

Telenor står for GSM-løsningen

Løsningen skal være utviklet for å fungere optimalt under norske forhold, og det er Telenor som leverer GSM-løsningen.

– GPS-teknologien sammen med mobilbaserte enheter er anvendelig, og mulighetsrommet er stort. Mobilnettet er ikke et nødnett, men Telenor setter selvfølgelig stor pris på at aktører som Safemate benytter seg av mulighetene som ligger der. At Safemate kommer fra en norsk produsent gir en nærhet til det norske markedet, og et samarbeid med Telenor var i så måte naturlig for begge parter, sier Tore Larsen, fagansvarlig M2M partnersalg og utvikling i Telenor Norge.

Les også: – Android vinner mobilkrigen mot Apple

Lik oss på Facebook du også.

Les også
Bør du bytte mobilen du fikk til jul?
Les også
Her er en airbag for smarttelefonen
Les også
Hva tror du er Norges mest brukte mobil?
Les også
Samsung Galaxy S III Mini: Ikke la deg lure – dette er ikke en Galaxy S III
Les også
– Android vinner mobilkrigen mot Apple
Les også
Microsoft i full klinsj med Apple
Les også
YotaPhone har skjerm foran og bak
Les også
HTC lanserer 4G-mobil
annonse