Nyhet

Her er laser-TV-en!

Mitsubishi har nylig vist frem en 46 tommer stor prototype av en LCD-HDTV som benytter seg av bakbelysning med LED og lasere. Denne kombinasjonen skal visstnok gi et større fargerom enn varianter som kun bruker hvit LED.

Laserdiodene – som har en bølgelengde på 638 nm – bidrar med rødfarge, mens LED-ene består av cyan – altså en blanding av grønt og blått. Ved å kombinere disse elementene får man dermed et komplett fargespekter à la RGB.

Bedre fargegjengivelser?

Fargerommet skal være 1,3 ganger videre enn ved vanlig, hvit LED og være 126 prosent på NTSC-standarder. Spesielt rødfargen skal ha fått økt livaktighet, og Mitsubishi hevder også at den sammenslåtte blå/grønnfargen fra cyandiodene vil bidra til en jevnere fargeflyt enn hvis grønt og blått var hver for seg.

TV-prototypen bruker flere titalls av de røde laserdiodene og hundrevis av de cyanfargede LED-ene, men noe spesifikt antall er foreløpig ukjent. Selv om lys fra laser og LED har ulike avvikende vinkler, har selskapet klart å utvikle et optisk system som skal jevne ut belysningen, med resulterende døyving av ujevnheter.

Lysstyrke, kontrastforhold, strømforbruk og andre spesifikasjoner på den nye TV-en er nesten akkurat de samme som ved Mitsubishis andre LCD-TV-er med hvit LED-bakbelysning, i følge selskapet.

Pris og tilgjengelighet

Mitsubishi har forsøkt seg på LaserTV før uten altfor stort hell, så det gjenstår å se hvordan det går denne gangen. Prisantydninger har ennå ikke dukket opp, men lanseringsdato er ventet i løpet av regnskapsåret 2011 – og selvfølgelig først i Japan.

(Kilder: Engadget, OLED-Display, Tech-On)

Les også
Alt-i-ett-TV fra Mitsubishi
Les også
Mitsubishi avduker nye gigant-TV-er
Les også
Viser TV med drømmeoppløsning
Les også
Introduserer ekstreme short-throw-projektorer
Les også
Innebygd BD-opptaker og harddisk
Les også
Casio med 12 nye 3D-projektorer
Les også
Toppmodell fra Loewe som koster flesk
Les også
Samsung viser solcelle-LCD
Les også
LCD-markedet vokser kraftig
Les også
Billige OLED-skjermer i horisonten
Les også
Sylinderformet OLED vist frem
Les også
Monster-TV fra Mitsubishi
annonse