Til hovedinnhold

Test: Mozo Backup - Styr mobilen via internett

Det er selskapet Smartphones som lansere tjenesten Mozo Backup, som lar deg lagre meldinger, kontakter, bilder musikk, programmer og annet innhold fra mobiltelefonen på en server. Dermed får du tilgang til kontakter, meldinger og annen informasjon i mobilen, selv om du har glemt den hjemme.

Programvaren gjør det til og med mulig å lese meldinger som er kommet inn på mobiltelefonen din etter at den er stjålet, så fremt telefonen fremdeles står på.

Klient og server

Løsningen består av to deler. Et lite program som du installerer på mobiltelefonen (klient), og en tjeneste (server) der du har lagringsplass til mobilinnholdet ditt. Innholdet på serveren kan du kontrollere via en nettleser, enten denne er på en PC, en MAC, eller på en mobiltelefon. Det finnes til og med et WAP-grensesnitt som lar deg sjekke innholdet i mobilen fra en helt enkel mobiltelefon.
Mozo Backup kan installeres på alle typer mobiltelefoner, og ikke bare på såkalte Smartmobiler. Tjenesten er ikke gratis, men Smartphones har valgt å legge seg på en pris som tilsvarer om lag en krone dagen. Betaler du for et helt år, så slipper du unna med å betale 298 kroner.
Vi har testet tjenesten, som kan installeres ved at du går til nettsiden www.mozobackup.com/mkwap med telefonens nettleser, eller at du går til www.mozobackup.no  på en PC. Senere vil det komme løsninger som gjør at du kan laste ned klienten ved å sende et gitt kodeord til 2180.
Da vi testet var tjenesten med bestilling og kjøp fra nettet eller via mobilen ikke helt klar. For å opprette en konto hos Mozobackup må du enn så lenge kjøpe et skrapekort med lisenskode i en mobilforretning.

Slik ser Mozo Backup-menyen ut på en Nokia N95 8GB.

Skalerbar

Når du har lastet ned programmet til mobilen får du et brukernavn og passord som du kan bruke når du logger deg til tjenesten. Vel innlogget kan du sette opp ulike kriterier for synkronisering. Her velger du om dette skal skje automatisk med visse mellomrom, etter et gitt antall endringer osv.

Det er verdt å merke seg at du fremdeles må betale for data som overføres mellom telefonen og serveren. Lagringsplassen du har tilgjengelig på nett er på 200 MB. Det holder antakelig til alle de meldingene du måtte finne på å sende, men kan bli for snaut om du skal ta backup av alle sangene du har på telefonens minnekort. Disse bør du derfor sikre ved å kopiere hele minnekortet direkte til en PC med jevne mellomrom. Om du ønsker kan du også kjøpe ekstra lagringsplass på serveren.

Nå vil det ikke koste stort å synkronisere innhold mot serveren, ettersom det bare er endringene som synkroniseres. Ved førstegangsregistrering kan det imidlertid bli en del data å overføre (opp til 200 MB). Men har du privatabonnement og befinner deg i Norge, så har de fleste operatørene en makspris for dataoverføring på mellom 10 og 15 kroner per dag.

Styres fra nettet

På nettsiden du styrer mobiltelefonen fra finnes også en oversikt over kalender, gjøremål og begivenheter – i tillegg til en oversikt over dine SMS og MMS. SMS kan du lese på PC-en, og det samme kan du med MMS-tekst. Men følger det bilder eller annet medieinnhold med MMS-en, så må du lagre disse lokalt på PC-en før de kan åpnes (åpnes ikke i nettleservinduet). Da vi lastet ned SMS fra en Symbian-mobil (N95 8GB) kom det bare tekst.

På nettsidene til Mozobackup kan du se hvilke telefoner som er kompatible, og hvilke tjenester den enkelte mobiltelefonen kan utføre. I praksis kan så godt som alle mobiltelefoner bruke tjenesten, med unntak av Iphone.

Da vi testet tjenesten var ennå ikke alle modellene kommet med i oversikten, og blant annet glimret LG med sitt fravær.


Her har vi bildene som lå på telefonen. Nå kan vi åpne dem på PC-en, sende dem til en nett-tjejeste eller laste dem ned på en ny mobil. Vi kan også velge at bildene skal slettes fra mobilen, men bli liggende på serveren. For å gjøre dette markerer vi filen og klikker på"usynlig på mobil".

Overføre mellom telefoner

Har du en gammel mobiltelefon får du bare backup av kontakter, gjøremål og kalender (PIM) . Men de aller fleste mobiltelefoner støtter i tillegg backup av SMS, MMS, bilder, musikk og video. S60-mobiler gir deg også backup av mobile favoritter (bokmerker), notater, filer og java-applikasjoner.

Når du har lastet opp innholdet fra en eller flere mobiltelefoner kan dette sendes tilbake til den samme mobilen, eller til en ny mobil som du har lagt inn klienten på. På den måten blir det enkelt å ta i bruk en ny mobiltelefon. Selv meldinger, musikk og bilder kan sendes til den nye mobiltelefonen.


Kontaktene dine kan du nå fra en hvilken som helst mobiltelefon. Du kan med andre ord glemme mobilen hjemme, logge deg på Mozo Backup med en lånt mobil, velge kontakt, og ringe direkte fra lånemobilen. På samme måte kan du sjekke om det er kommet SMS på telefonen som ligger hjemme (telefonen må stå på, og for åse de siste meldingene må du initiere en opplasting. Dette kan du gjøre i lånemobilens nettleser.
Mozo Backups nettsider er delt inn i åtte seksjoner. Disse er :

Hjemmeside

Her får du en oversikt over kalender, gjøremål, og andre begivenheter, samt en oversikt over hva du har lagret av bilder, kontakter osv.

Mitt lager

Her kan du velge om saker og ting du har lastet ned fra mobilen fremdeles skal være synlig på mobilen, eller om det bare skal ligge i lageret på serveren. Her kan du også rydde opp om du har fått duplikater av kontakter ved backup.

Samlinger

Her kan du lage samlinger av innhold du har lastet ned

Venner

Du kan invitere venner til å se innhold du vil tillate at de ser

Søppelkasse

Her finner du innholdet du har slettet og kan laste det tilbake om du har slettet ved et uhell. Du bestemmer selv hvor lang tid det skal gå før innhold slettes fra søppelkassen. Standard er 30 dager, og du kan sette den helt opp til ubegrenset.

Publiser

Herfra kan du sende mobilbildene direkte til nettsider som Flickr og Blogger. Facebook og flere andre tjenester vil komme til.

Mine enheter

Mozo Backup følger bruker, som kan ha flere mobiltelefoner knyttet til tjenesten.

Innstillinger

Her endrer du ditt passord, og her kan du legge inn privat informasjon – blant annet med bilde.

I våre forsøk fungerte tjenesten helt utmerket. Det eneste vi savner er muligheten for å kunne slette mobiltelefonen om den blir stjålet (remote wipe), spore fremmede SIM-kort som settes i telefonen, eller fjernlåse mobilen så den blir ubrukelig for andre.

På spørsmål om hvorfor dette ikke er med i tjenesten svarer Svein Ingebretsen hos Smartphones at dette vil bli tilbudt som en egen tjeneste, kalt Mozo Security.

Mer om
annonse