Til hovedinnhold

Foreviget Machu Picchu i 16 gigapiksler

...men kan bruk av robot egentlig kalles fotografering?

Det har med tida kommet mange høyoppløselige bilder på nett, der du kan zoome deg langt og lenger enn langt innover i bildet. Med stadig bedre utstyr og visningsteknologi på nett sprenges stadig vekk grensene for hvor stor oppløsning som er mulig å få til i et enkelt bilde. Bildet vi skal ta for oss denne gangen er langt unna å være verdens største, men med sine 16 gigapiksler kan det iallfall ikke kalles for "lite". Hvorfor gidder vi skrive om dette? Vel, vi er lei av den typiske byutsikten slike bilder alltid skal ha - så når noen drar til Peru og tar for seg Inkaenes tapte by, ja da er vi interessert.

Foto: Jeff Cremer

Du har kanskje lurt på hvordan man tar slike enorme bilder? Det fine med teamet bak nettopp dette bildet er at de har laget en forklarende bakom-video. Der viser de oppsettet og forteller litt om hva som er viktig å huske på både i forkant og under bildetakningen. Tillatelse fra lokale myndigheter kan for eksempel vise seg å være ekstremt nyttig. Vi har i tillegg stilt et par spørsmål til en av folkene bak, men først ut, bakomfilmen:


Les også: Omtale: Sigma 120-300 f/2.8 - "Telezoom å juble for"


>>> Bildet kan sees her >>>

Fotografen Jeff Cremer, som ledet "operasjonen" brukte et Canon EOS 7D med objektivet Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS USM montert fast på et stativhode fra Gigapan. Det er ikke noe vanlig stativhode, men et hode som kan programmeres og som styres av en motor. Det tar alle bildene i tur og orden uten å at man trenger å løfte en finger, etter å ha satt det igang vel og merke.

Innstillingene som er brukt er lukkertid på 1/640 sekund, blender f/10. Vi spurte om ISO-verdien, men fikk til svar at han ikke husker. Antageligvis så lavt som mulig, det vil si 100 eller 200. Objektivet ble brukt på 400mm, noe som gir et utsnitt tilsvarende 640mm på fullformat. Totalt gikk det med 1920 bilder - noe det tok nesten 11 timer å lime sammen i etterbehandlingen, ifølge fotografen selv.

Les også: Omtale: Vi tester stativ-nykommeren Sirui

På spørsmål fra Akam forteller Jeff at når man jobber med et såpass stort avstandsspenn i motivet er en av utfordringene at han iløpet av bildetakningen må stoppe hele maskineriet, stille inn fokus manuelt og så fortsette videre. Dette for at både forgrunnen og fjellene i bakgrunnen skal være i fokus. Motivasjonen hans er en tydelig fascinasjon for enorme bilder og utfordringen det er å lage dem. Vi lurte også på om han gjør dette ut av egen lomme, hvilket han bekreftet. Tilslutt spurte vi om hva han har brukt av utstyr og fikk til svar at han har brukt Gigapan fra dag én og anbefaler det gladelig videre.

Så enkelt at alle kan gjøre det?
Kan man egentlig kalle det fotografering når en robot står bak selve bildetakningen og spesialtilpasset programvare så syr det hele sammen tilslutt? På originalartikkelen hos Petapixel.com er tilbakemeldingene fra publikum litt blandet. Fordi mennesker har en lei tendens til å flytte på seg mens bildene tas vil det nødvendigvis skje en del feil i det endelige bilde, som for eksempel folk uten hode, eller motsatt, hoder som flyr i løse lufta. Det er kanskje for mye jobb å skulle gå igjennom 16 gigapiksler for å finne de hodeløse, men det er uansett litt respektløst synes vi med tanke på at menneskene er fullt gjenkjennbare i bildet.

Slik ser produktet som ble brukt ut: Gigapan Epic Pro .Foto: Gigapan

Les også: Han tar bilder i vektløs tilstand

På den andre siden så har de faktisk reist til Peru (utenom Jeff C. som bor der), dratt med seg utstyret helt opp til turistmagneten - og viktigst av alt, gjort grundig forarbeid. Hele turen hadde gått ad undas om papirene deres ikke var i orden. Vi synes også det er kult at vi som kanskje ikke kunne ta oss råd til å dra hele veien til Peru, nå kan oppleve litt av området gjennom zooming og annen utforskning.

Kilde: Gigapixelperu.com

Les også
Den neste filmrevolusjonen?
Les også
Gjør kameraet ditt trådløst
Les også
10 tips for bedre vinterbilder
Les også
Legg et kamera under treet
Les også
10 tips for bedre bilder fra julebordet
Les også
Tar bilder i vektløs tilstand
annonse