Til hovedinnhold

Han tar bilder i vektløs tilstand

Astronaut Donald Pettit forklarer utfordringene man møter på ISS.

NASA, Public Domain

På Photoshelter sin Luminance-festival i New York i høst, holdt NASA-astronaut Donald Pettit foredrag om hvordan det er å ta bilder i verdensrommet. Pettit har 370 dager på International Space Station bak seg.

– Det er ikke slik at vi har faste fotografer ombord, men det blir ofte slik at de som er interessert i fotografi før de drar opp, ender opp med å ta mest bilder på stasjonen også, forteller Pettit i foredraget.

Nye utfordringer

Selv om teknikken er den samme, om man er på jorda eller i verdensrommet, har man noen nye utfordringer i vektløs tilstand.

– Man kan sitte hvor man vil og ingen ting er opp eller ned. Man blir vant til å se at alle flyter rundt. Når man tar bilder, ser de helt normale ut for oss på romstasjonen, mens de på jorda gjerne vil ha bilder der alle sitter den samme veien, sier han.

En annen utfordring er å ta bilder av jorda. Romstasjonen beveger seg nemlig 7706,6 meter i sekundet.

– Dersom man vil ta bilde av for eksempel hjembyen sin, har man omtrent fire sekunder på seg, før man må vente 11 dager til neste gang man er på samme plass, forteller astronauten.

På romstasjonen slår de derfor aldri av kameraene som står vendt mot jorda.

Star trails fra ISS, satt sammen fra flere lange eksponeringer.Foto: Donald Pettit/NASA, Public Domain

Flere kamera

– I observasjonskuppelen har vi bestandig syv-åtte kameraer med forskjellige objektiver, så vi bestandig er klare til å ta bilder når vi passerer noe interessant, forklarer han.

På romstasjonen bruker de stort sett Nikon D2x, D3, D3s og D3x.

– Da vi gikk over til digitalt i 2002, mista vi muligheten til å ta IR-bilder, så jeg fikk overtalt NASA til å fjerne IR-filteret i et splitter nytt D3s. Det har jeg hatt god bruk for på sist ferd, forteller Pettit.

Ellers bruker astronautene i utgangspunktet helt standard utstyr, med noen få firmware-endringer, samt tilpasset smøremiddel for ekstreme temperaturer.

Romfotografene tar bestandig bilder i Raw-format til vanlige minnekort, og sender så mye som mulig ned til jorda.

– Harddisker har en tendens til å kræsje mye oftere i vektløs tilstand, enn på jorda. Sist gang jeg var på romstasjonen kræsja fem disker, så det er viktig å sende ned så mye som mulig sier han.

Etter at kamerahusene har vært brukt på romstasjonen, sjekkes de for feil. Bildesensoren i kamerahusene kan i noen tilfeller ha defekte piksler, på grunn av mengden stråling de utsettes for på romstasjonen. Dersom de ser greie ut, kan de sendes opp igjen.

Se Pettits foredrag her:

Les mer: Nikon til verdensrommet

Kilder:
Photoshelter.com
popphoto.com

annonse