Til hovedinnhold

Den neste filmrevolusjonen?

Norsk selskap har utviklet video i 360 grader der seeren styrer kameraet.

MakingView

Se for deg å kunne bevege kameraet rundt mens du ser på film - i realtime. Det norske selskapet Making View har gjort dette mulig med et kamera som tar opp i alle retninger. Teknologien kan testes på deres nettsider, der de har lagt ut mange spektakulære videoer fra hele Norge.

Dette gir seeren en ny dimensjon og har potensielt mange bruksområder. Til film blir det kanskje vanskelig å få sammenhengen siden utsnitt og komposisjon ikke formidler det samme hos hver enkelt seer, men til sport kan dette virkelig forbedre opplevelsen og øke følelsen av å være tilstede.

Kamera til de fleste situasjoner

Kameraet som står bak det hele kalles The ViewCam og kan ta opp i 360 grader med en størrelse på 2K. Det veier kun 600 gram og kan lagre opptil 224 gb. Kameraet kan fjernstyres og kan brukes i mange actionfylte situasjoner, som for eksempel festet til en flyvinge eller på hjelmen til snowboarder.

For å vise videoene på nett er det også utviklet en egen teknologi som fungerer i HTML5 og Flash. Dette er kalt The MakingViewer, og kan også brukes på Android og iOS.

Nye muligheter for TV-producere?

Dersom interaksjonen hos seeren ikke skulle slå er en mulig utnyttelse av 360-graders video å la en TV-producer styre kameraet før det når publikum. For eksempel ved direkteoverføringer av sportsarrangementer som blir dekket av et eksternt produksjonsselskap, for så å sendt til mange forskjellige TV-kanaler. Producere i hver kanal kunne så fullført produksjonen, og på den måten ville alle kanalene hatt sin egen unike dekning av eventet.

Kanskje høres alt dette ganske ubrukelig ut, og om det blir standard i noen medier vil i så fall være en del år frem i tid. Men man skal aldri si aldri.

Les også: 10 tips for bedre vinterbilder

Kilder:
fstoppers.com
MakingView.no

annonse