Til hovedinnhold

Norsk filmbransje med i søksmål mot norske Internett-leverandører

Vil pålegge å blokkere sider med piratkopiert innhold.

Shutterstock

OPPDATERT 2. SEPT.: The Pirate Bay blir blokkert i Norge »

Tilsammen 11 norske og internasjonale aktører i film- og musikkbransjen har saksøkt åtte norske Internett-leverandører. Det skriver Dagens Næringsliv (DN).

Saken behandles i Oslo tingrett bak lukkede dører, ettersom tingretten har behandlet saken skriftlig. En avgjørelse ventes i løpet av de neste ti dagene, ifølge DN.

Krever blokkering av nettsteder

Norske aktører som SF Norge og Nordisk Film Distribusjon har gått sammen med blant andre Sony Pictures, Warner Bros. og Disney, og krever at norske Internett-leverandører blokkerer tilgang til nettsider som tilbyr materiale for ulovlig nedlasting eller strømming.

Ikke sikkert det hjelper: Blokkering har liten effekt på lovlig salg »

Ifølge DN sendte selskapene en begjæring til nettleverandørene i april. Blant selskapene som skal ha blitt bedt om å stenge ned piratsider, er Telenor, Get og NextGenTel.

Tormod Sandstø i Telenor. Foto: Telenor

I tillegg til de norske Internett-leverandørene er også åtte eiere av piratnettsteder saksøkt, blant annet Fredrik Neij, en av grunnleggerne av The Pirate Bay.

Telenor mener at det ikke er deres oppgave å drive sensur.

– Vi har forståelse for rettighetshavernes kamp for sine rettigheter. For oss er det viktig at domstolen må ta disse beslutningene, og at vi ikke inntar en sensurrolle, sier Tormod Sandstø, kommunikasjonssjef for bredbånd i Telenor Norge til DN.

Ikke Popcorn Time

Nettstedet Popcorn Time er ikke blant nettstedene saksøkerne vil blokkere i denne omgang, siden nettstedet ikke hadde rukket å bli et problem for bransjen da de begynte å jobbe med søksmålet.

Nylig skrev vi imidlertid at interesseorganisasjonen Rettighetsalliansen nå jobber med å registrere bruk av også Popcorn Time, og at blokkering kunne være et alternativ.

Ifølge NRK.no krevde filmselskapene Universal, Sony og Fox i 2009 at Telenor stengte The Pirate Bay, men saksøkerne tapte den gangen i både tingretten og lagmannsretten.

Her kan du lese mer om blokkering av Popcorn Time:
Rettighetsalliansen følger med på nordmenns bruk av Popcorn Time »

(Kilder: Dagens Næringsliv og NRK.no )

annonse