Til hovedinnhold

Denne norske nettsiden skal gjøre deg trygg for snoking og overvåking på Internett

Serdeg.no skal gi deg all informasjon du trenger for en sikker nettopplevelse.

Det finnes allerede en del ressurser på Internett som handler om sikkerhet og personvern, men nå har det dukket opp en ny, norsk nettside som er dedikert til dette formålet. Den nye nettsiden som skal komme bekymrede nettsurfere i møte har fått det passende navnet Serdeg.no.

Nettsiden inneholder tips og forholdsregler som brukere bør følge dersom man ønsker å ta personvern på alvor. Den fokuserer både på overvåkning, sporing av nettbrukere og blokkering av nettsider, av den typen vi så med The Pirate Bay nylig.

Motivert av Datalagringsdirektivet og NSA

På siden finner man kortfattede beskrivelser av de konkrete, potensielle truslene på Internett, deriblant informasjonskapsler og Datalagringsdirektivet, og en liste over forskjellige tiltak. Blant tiltakene for å omgå blokkering er bytte av DNS-server, som Piratpartiet nylig tilbød som et svar på Pirate Bay-blokkeringen.

Nettsiden fokuserer hovedsakelig på overvåkning, sporing og blokkering av nettsider. Klikk for større bilde. Foto: Serdeg.no

Serdeg.no ble startet av Håvard Pedersen, som er utdannet dataingeniør med bred erfaring, og som i dag jobber med e-læringsløsninger ved Nasjonalt senter for Samhandling og Telemedisin i Tromsø. For Pedersen var NSA-skandalen og Datalagringsdirektivet blant de utløsende faktorene bak etableringen av nettstedet.

- De første ideene til nettstedet kom allerede da Datalagringsdirektivet ble aktuelt for Norge i 2010/2011. Det som plagde meg var hovedsaklig det prinsipielle ved at en statsmakt skal overvåke sine innbyggere «for sikkerhets skyld», men også at implementasjonen var så dårlig at en hvilken som helst terrorist med litt IT-kunnskaper kunne unngå å bli fanget opp, sier Pedersen til Tek.no.

Mener NSA lager "mapper" på enkeltpersoner

I 2013, da NSAs svært mye omtalte overvåkningsprogram PRISM ble kjent for offentligheten, ble Pedersen enda mer sikker på at den nye nettsiden var et nødvendig og viktig tiltak. Han mener etterretningsbyråets herjinger på nettet angår alle og enhver.

- Det er grunn til å tro at NSA lager "mapper" på enhver de anser som interessant, uavhengig av nasjonalitet og bosted. Dermed er ingen trygg for overvåkning. Metodene til NSA er riktignok mye mer sofistikerte, men det finnes nok av forholdsregler man kan benytte for å beskytte seg selv mot slikt, forteller Pedersen overfor Tek.no.

Siden er utviklet helt på privat initiativ, med støtte fra et antall sponsorer. Om du har lyst til å sjekke ut hva siden har å by er det bare å klikke seg inn på serdeg.no.

De nye ha-på-dingsene har gjort sikkerhet enda mer aktuelt: Nå viser det seg at Fitbits treningsarmbånd kan hackes på bare 10 sekunder »

Les også
Har du fått opp denne meldingen?
Les også
Deleknappene ser deg, og det gjør annonsene også
Les også
Ved å hacke en liten TV-dongle blir hele nettverket ditt utsatt
Les også
Sporingsbrikker: Disse brikkene var nyttigere enn vi hadde trodd
Les også
Blokkeringen av The Pirate Bay har startet
Les også
Norsk filmbransje med i søksmål mot norske Internett-leverandører
Les også
Hjelper ikke å blokkere The Pirate Bay
annonse