Apple tapte rettssak om stemme-patent

Men Siri forsvinner ikke av den grunn.

Apple opplevde en nedtur i det kinesiske rettssystemet tidligere denne uken da de tapte en patentsak om taleprogrammer, det melder Asia Pacific Daily.

I juni 2012 beskyldte kinesiske Zhizhen, en bedrift som utvikler stemmegjenkjennings-teknologi, Apple for å ha forbrutt seg mot deres patent. Selskapet hevdet å ha søkt i 2004 og fått godkjent patentet i 2006. Siri ble først utviklet i 2007 av det Apple-eide selskapet Siri Inc. Funksjonen ble implementert i iPhone høsten 2011.

Apple har på sin side anklaget det Shanghai-baserte selskapet for å ha krenket deres copyright på stemmestyings-systemet Siri. De saksøkte like gjerne både Zhizhen og patentkontoret. Dermed var rettssirkuset i gang igjen.

Siri-kopi?

Ifølge Asia Pacific Daily startet taleprogrammet «Xiao I Robot» som en konversasjonsrobot på MSN, Yahoo Messenger og lignende steder. Med årene har programmet blitt utviklet til en Siri-lignende applikasjon for både iOS og Android.

Rettssaken startet i 2012 uten at man kom frem til noen dom. Apple søkte da om at patentkontoret skulle fjerne patentet for Xiao I Robot. Imidlertid støttet komitéen isteden Zhizhen sin rett til å beholde det.

På slutten av 2013 stevnet Apple den kinesiske patent-komitéen og selskapet Shanghai Zhizhen Network Technology for retten. Retten skulle da bestemme hvorvidt Zhizhen skulle få beholde sitt patent for Xiao I Robot.

Uvanlig ydmykt fra Apple

Resultatet av rettssaken ble ikke som Apple hadde håpet, og de vil nå anke saken. Samtidig kom en Beijing-lokalisert talsperson med følgende uttalelse til The Wall Street Journal:

— Dessverre var vi ikke klar over Zhizhen sitt patent før vi introduserte Siri og vi tror ikke vi bruker deres patent. Vi er åpne for fornuftige diskusjoner med Zhizhen mens en uavhengig domsstol vurderer spørsmålet.

Det enorme, multinasjonale selskapet har da lagt seg på en mykere linje enn vi har sett tidligere i den siste av en lang rekke rettssaker i Kina.

Les også: Apple og Google slutter patentfred

(Kilder: en.apdnews.com, wsj.com)

Les også
Apple mistet svært viktig patent
Les også
Apple må betale 160 millioner kroner for brudd på gamle patenter
Les også
Våpenhvile mellom Apple og Samsung utenfor USA
Les også
iPhone-deler stoppes i tollen
Les også
Nå kan det bli vanskeligere å ta patent på programvare
Les også
Samsung kan kjøpe Siri-skaperne
annonse