Til hovedinnhold

Apple må betale 160 millioner kroner for brudd på gamle patenter

Denne gangen dreier det seg ikke om mobilpatenter.

shutterstock.com

Patentsøksmål er et en hyppig gjenganger i teknologiverdenen, og rett som det er Apple gjerne involvert på en eller annen måte, ofte med erkekonkurrenten Samsung som sparringspartner.

Nå melder nettstedet Bloomberg om en patenttvist litt utenom det vanlige. Apple ble nemlig nylig dømt til å betale en erstatning for brudd på noe så uventet som personsøker-patenter, altså en relativt gammel teknologi.

Ville ha 1,6 milliarder kroner

Det er selskapet Mobile Telecommunications Technologies (MTel) som i fjor saksøkte Apple for å ha brukt det de mener er patentert teknologi for sending og lagring av meldinger i sine iPhone-telefoner.

Teknologien det er snakk om ble utviklet så langt tilbake som på midten av 90-tallet for et personsøkersystem kalt SkyTel. Patentene skal være såpass gamle at de er nær ved å være utdaterte, og de tekniske detaljene om patentene er uvisse.

MTel gikk til retten med krav om hele 237 millioner dollar i erstatning fra Apple, altså rundt 1,6 milliarder kroner. Retten ga MTel medhold i at et patentbrudd hadde funnet sted, men tilkjente selskapet kun en tiendedel av erstatningssummen, altså cirka 160 millioner kroner.

Apple benekter brudd

Apple på sin side har benektet å ha brutt patentene, men hevdet også at patentene er ugyldige, da de mener at de ikke representerer noen former for innovasjoner. Apples advokat i saken skal ha sagt i retten at summen på 237 millioner dollar derfor ikke henger på greip.

Ifølge MTels advokat handler saken imidlertid om rettferdighet. I retten skal han ha uttalt at Apple nekter å anerkjenne de viktige bidragene til andre aktører.

Apple har også tapt andre patentsaker: Selskapet har tidligere blitt anklaget for brudd på stemme-patent med sin Siri-tjeneste »

annonse