Nyhet

Vi kjøper de dyreste mobilene

Nettbrett økte mest i fjor – sjekk nordmenns kjøpevaner.

I 2013 kjøpte nordmenn 2,4 millioner mobiltelefoner. Det er bare 100 000 færre enn i rekordåret 2010, da vi kjøpte 2,5 millioner mobiler.

90 prosent av mobilene som selges i dag er smarttelefoner, viser tall fra en samlet norsk elektronikkbransje.

Når vi skal kjøpe mobiltelefon bruker vi mye penger, og vi går for premium-modellene vi ser i i reklamen. Gjennomsnittsnordmannen bruker 3500 kroner på ny mobil, ifølge Elektronikkbransjen.

Antallet solgte nettbrett økte med 90 prosent, og redder veksten i bransjen som helhet. Uten nettbrettene ville salget av forbrukerelektronikk i Norge falt med 1,4 %. I stedet kan bransjen vise til en økning på 11%.

Får ikke tall fra Apple

Elektronikkbransjen operer med et anslag på 950 000 solgte nettbrett i Norge i 2013. Grunnen til at man ikke kan levere eksakte tall på dette er at markedet største aktør, Apple, ikke oppgir salgstall til bransjeforeningen.

Kommunikasjonssjef Marte Ottemo i Elektronikkbransjen poserer sammen med en annen av salgsvinnerne i 2013, nemlig DAB-radioen.

Stiftelsen Elektronikkbransjen tror 2014 blir året for mobilen som livsstilshjelper, med nye sensorer og funksjoner som åpner nye bruksområder for mobilen:

– Mobilen blir hjernen som sensorer som fitness-armbånd, smartklokker, pulsbånd og diabetes- og blodtrykksmålere kobler seg til, og som hjelper til med å holde deg frisk og aktiv, sier kommunikasjonssjef Marte Ottemo i Elektronikkbransjen.

Prognosegruppen venter at smarttelefonsalget vil holde seg stabilt på 2,4 millioner enheter også i 2013, og at andelen smarttelefoner fortsatt vil ligge rundt 90 prosent.

Les mer: iPhone 5C selger skuffende dårlig

Les også
Sluker strøm i hvilemodus
Les også
– iPhone går sjeldnere i stykker enn andre mobiler
Les også
Apple taper smartmobil-krigen
Les også
Nå skal "alle" ha nettbrett
Les også
– Allerede nå ligger snittet på 2,6 GB i måneden
Les også
Nordmenn velger de råeste mobilene
annonse