Til hovedinnhold

– AMD er den store grafikkort-vinneren

Har solgt betydelig mer enn Nvidia.

Analysebyrået Jon Peddie Research slipper hvert kvartal sin analyse av grafikkmarkedet, og rapporten for årets andre kvartal står nå klar. Den har en spennende konklusjon: AMD, selskapet som sliter i en skikkelig motbakke med dårlig økonomi, har solgt langt flere grafikkbrikker enn erkerivalene Nvidia og Intel.

For selv om Nvidia det siste kvartalet har lansert et hav med nye skjermkort – GeForce GTX Titan, GTX 780, GTX 770 og GTX 760 – har AMD bare lansert ett, nemlig Radeon HD 7990.

Selv med bare ett dedikert skjermkort på merittlista har AMD altså gjort et bedre salg av grafikkbrikker, og det er det trolig bare én grunn til: De har puttet Radeon-kortene sine inni prosessorene de selger.

Opp nesten 11 prosent

Tallene til Jon Peddie inkluderer både integrerte og dedikerte grafikkløsninger, men serverprodukter, mobiler og nettbrett er ekskludert.

Som analysebyrået påpeker har samtlige aktører i bransjen hatt et skuffende resultat om man sammenligner med fjoråret, men fra første kvartal til andre kvartal har veksten vært god for både AMD og Intel. Dette skjer parallelt med at PC-markedet generelt faller som en stein.

Den røde skjermkortkjempen AMD solgte 10,9 prosent flere grafikkbrikker, mens Intel økte med 6,2 prosent. Nvidia måtte på sin side se at salget falt med 8 prosent, og det er denne fordelingen som får Jon Peddie til å kåre AMD til kvartalets grafikkort-vinner.

I samme periode skal PC-markedet generelt ha falt med 2,5 prosent fra første til andre kvartal, mens grafikkmarkedet totalt økte med 4,6 prosent.

Grunnen til at grafikkmarkedet kan vokse samtidig som PC-markedet faller, er fordi mange faktisk kjøper PC med to grafikkbrikker – den ene sitter integrert i prosessoren, mens den andre er et tradisjonelt skjermkort. AMD er det eneste selskapet av de tre som selger begge løsningene, noe som er grunnen til at de kan hente ut den største veksten.

Sammenligner man andre kvartal i år med andre kvartal i fjor, er situasjonen noe mindre lystig. PC-markedet generelt har falt med 11,4 prosent, men grafikkmarkedet har holdt seg til et fall på 6,8 prosent. Salget av AMD-baserte maskiner har i denne perioden falt med 15,8 prosent, mens Nvidia har gått ned 5,1 prosent.

AMD lanserte nylig et brutalt skjermkort:
Selskapet viser store muskler med Radeon HD 7990 »

Foto: Jon Peddie Research

(Kilde: Jon Peddie)

annonse