Til hovedinnhold

AMD faller som en stein

Blir banket av Nvidia og Intel på salg av grafikkprosessorer.

Grafikkprosessortallene fra analyseselskapet Jon Peddie Research for fjerde kvartal 2013 er klare, og det viser seg at både Intel og Nvidia har gått opp, på bekostning av AMD.

Likevel er det så absolutt lyspunkter for AMD, selv om totaltallene viser en nedgang på hele 10,4 prosent. Nvidia kan notere seg en vekst på 3,4 prosent, mens Intel kan meske seg med en oppgang på gode 5,1 prosent.

Stort fall på bærbare

Det virker sikkert litt underlig at AMD skal gå såpass mye ned, spesielt med tanke på lanseringen av de nye Radeon Rx 2xx-kortene i høst, med R9 290X i spissen. Ytelsen var knallbra, og det var liten tvil om at AMD hadde gjort mye riktig.

Dog er det slik at de store volumene ikke ligger i entusiastskjermkort, de finner du derimot i ferdigbygde bærbare og enklere stasjonære maskiner. Problemet for AMD er at de var for sent ute med modellene til bærbare datamaskiner, og dermed var det få datamaskinprodusenter som fikk brukt dem. AMD gikk faktisk ned hele 26,7 prosent på dette området.

AMDs nyeste APU, Kaveri, har heller ikke slått an som håpet. Prosessorene finnes i salg, men de har ikke fått et spesielt stort gjennomslag i markedet enda.

Det store lyspunktet befinner seg midlertidig i den nye Radeon Rx 2xx-serien. Denne har solgt i bøtter og spann til entusiaster verden over, noe som er med på å trekke AMDs totaltall opp til en nedgang på 10,4 prosent.

Integrert går bra

Prosessorkjempen Intel gjør det som alltid skarpt, og har lenge sittet på tronen som det selskapet som selger flest grafikkprosessorer. Grunnen til det store salget er enkelt, de integrerte grafikkprosessoren i selskapets prosessorer er god nok for svært mange verden over, og dermed er det liten grunn til å kjøpe et dedikert skjermkort.

Intels løsninger har tradisjonelt sett ikke vært de sprekeste, men selskapet har gjort en formidabel innsats de siste årene. Dagens integrerte grafikk, som bærer navnet Iris, er slettes ikke er så ille. Til mange formål, inkludert lett spilling, vil den absolutt holde fortet.

Mye spennende fra Nvidia fremover

Nvidia har også spennende ting på gang, og om vi ser på det viktige volumområdet som bærbare datamaskiner har blitt, er Tegra K1 en prosessor å se opp for. Med denne lover Nvidia svært mye ytelse med en strømpris på bare fem watt.

Den nye arkitekturen fra Nvidia, Maxwell, blir trolig å se i en mengde skjermkort i tiden fremover. Med denne har Nvidia laget sin mest effektive arkitektur noensinne, og den nylanserte GeForce GTX 750 Ti skal ha samme ytelse som det gamle toppkortet GTX 480, men med et mye lavere effektforbruk på bare 60 watt.

Nvidias Maxwell gjør det stort i forhold til effektforbruk, sjekk testen her »

annonse