Til hovedinnhold

Her er Samsungs nye operativsystem

Samsung gikk ikke veldig dypt i sin presentasjon av det nye operativsystemet Bada, men hevdet at det skal være et operativsystem som visker ut grensen mellom smartmobiler og avanserte mobiler, såkalte feature-phones.

- Til nå har smartmobilene vært vanskelige å bruke, dyre og lite tilgjengelige, sa viseadministrerende direktør og sjef for Samsung Media Solution Center, Dr Hosoo Lee. – Nå skal de bli billige, tilgjengelige og enkle å bruke, la han til.

Makeløs

Samsungs nye operativsystem skal ifølge Samsung gi en brukeropplevelse ingen tidligere har sett maken til. Men i de få demonstrasjonene som ble gitt var det lite som var nytt. Demonstrasjonene ble kjørt på Powerpoint. Noen mobiltelefon med Bada finnes foreløpig ikke.

Bada vil bestå av flere elementer. Det er telefonene, utviklerverktøyet og økosystemet som står sentralt. Vi vil hjelpe utviklere ved å tilby en markedsplass på telefonen. Det skal være lett å utvikle programvare, og verktøyet vil være tilgjengelig på nett. Her vil det blant annet bli gitt tilgang til GPS og lokasjons-API, multitouch, direktekjøp og deling av bilder.

Frir til utviklere

Når mobiltelefonene med Bada lanseres i første halvår neste år vil applikasjonsbutikken være tilgjengelig i 50 land. Innen utgangen av året skal den være tilgjengelig for alle. Hvor mange appliaksjoner Samsung regner med å kunne tilby når butikken åpner vet vi ikke, men Samsung jobber hardt for å tiltrekke seg interesse fra utviklere.

Blant annet vil det bli utlyst en konkurranse med 2,7 millioner dollar i premiepotten. 300 000 dollar er satt av til førstepremien. Det skal hvert år avholdes Bada developer days på ulike lokasjoner rundt om i verden, og Samsung vil yte støte til utviklere som trenger hjelp for å realisere sine prosjekt.

Midt oppe i dette bedyrer Samsung at de fremdeles skal fortsette å selge mobiltelefoner med Windows, Symbian, Linux og Android.

Uklart

Om det nye operativsystemet vil støtte såkalt provisioning kunne ingen svare på. Uten slik støtte vil telefonen være utelukket for en del businessbrukere med strenge sikkerhetsrutiner. Vi fikk heller ikke vite om det blir støtte for synkronisering mot Google, Active Synk eller andre tjenester.

Men det vi fikk vite er at Samsung har mer enn 30 større og mindre partnere med på laget. Fem av disse, Twitter, Gameloft, Electronic Art , Capcom og Block Buster fikk presentere seg og fortelle hvilke muligheter de ser i Bada. Twitter er en sosial nettverkstjeneste, mens Block Buster har tro på at vi vil leie film og annen underholdning direkte på mobilen. De øvrige tre er alle spill-produsenter.

Det er kanskje ikke så unaturlig, ettersom Samsung Bada skal være en telefon for massene. Vi mistenker at Samsung vil holde noen godbiter tilbake fra Bada for å kunne selge langt dyrere mobiltelefoner i det lukrative bedriftsmarkedet.

Hvor åpent Bada vil bli gjenstår å se. Foreløpig er det ingen som sier noe om hvorvidt det kan være aktuelt å lisensiere ut Bada til andre mobilprodusenter.

Størst på touch

Uansett har Samsung tro på Bada. – Vi selger 40 millioner touch-mobiler i 2009. Neste år blir det flere, sier en overbevist Samsungdirektør, JK Shin..

Uten å ha gått Bada nærmere etter i sømmene sitter vi igjen med en følelse av at dette er et operativsystem som minner mye om det vi finner på Jet, men nå i en versjon der også uavhengige utviklere vil kunne tilby applikasjoner. Systemet skal ha god støtte for Flash UI, som betyr at vi kan få se mye pen grafikk.

Hvordan omsetningen i Bada-butikken skal fordeles mellom utvikler, produsent og operatør er det eller ikke sagt noe om. Vi fikk heller ikke vite om Norge vil være blant de 50 landene som får Badi-butikken i første halvår neste år. Da vi skulle stille våre oppfølgingsspørsmål forsvant Samsungrepresentantene.

Mer om
annonse